Voz Beograd-Kosovska Mitrovica stoji pred granicom do daljeg

Voz koji je jutros krenuo iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu trenutno stoji, do daljeg, na stanici Raška, poslednjoj stanici pred administrativnu granicu s Kosovom, javlja za Insajder novinarka Bete Bojana Milovanović.  

Na stanici Raška prvobitno je planirana pauza od 15 minuta, ali voz stoji već sat vremena zbog kontradiverzionih provera specijalnih snaga Kosova zbog informacije da su nepoznate osobe postavile eksploziv uz šine namenjen vozu Beograd-Kosovska Mitrovica.

Savetnik šefa Kancelarije za KiM Miša Vacić potvrdio je Insajder.net da voz stoji, dodavši da je on napustio voz i da se neće u njega vraćati, uz obrazloženje da ne želi da zbog zabrane prištinskih vlasti njegovom ulasku na Kosovo voz ne stigne u Kosovsku Mitrovicu.

„Izašao sam iz voza jer su mi privremene pokrajinske institucije četvrti put zabranile ulazak u južnu srpsku pokrajinu“, rekao je Vacić za Insajder.net.

Prethodno je predsednik Kosova Hašim Tači pozvao nadležne institucije u Prištini da zakonskim merama hitno zaustave voz koji je ka Kosovskoj Mitrovici krenuo iz Beograda zbog neprihvatljivog nacionalističkog obeležja koje je u suprotnosti s Ustavom Kosova.

Zamenik komandira Kosovske policije za region severa Besim Hoti izjavio je za Kosovapress da je Policija spremna da zabrani ulazak srpskim zvaničnicima koji za ulazak na Kosovo nemaju potrebne dozvole, prenosi RTK2.

Ranije u toku dana pojavila se informacija da specijalne jedinice Kosovske policije proveravaju prugu na severu Kosova zbog objavljivanja snimka na kom se vidi kako nepoznate osobe postavljaju mine uz šine i pretnju da je eksploziv namenjen vozu koji je iz Beograda krenuo ka Kosovskoj Mitrovici.

Prema informacija Insajdera, među putnicima voza nema panike zbog te informacije.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić obratiće se medijima u 18:30 povodom situacije na Kosovu i Metohiji.

Dušan Kozarev, zamenik šefa Kancelarije za KIM, rekao je da će se nakon konferencije premijera znati zbog čega voz i dalje čeka i hoće li nastaviti put, javlja za Insajder novinarka Bete Bojana Milovanović.

Probn voz do Kosovske Mitrovice krenula je jutros sa beogradske Železničke stanice.

Najviše polemike u javnosti izazvalo je to što je voz na liniji Beograd-Kosovska Mitrovica iznutra brendiran fotografijama fresaka pravoslavnih manastira na Kosovu, a spolja srpskom trobojkom i natpisom “Kosovo je Srbija” na 21 svetskom jeziku, među kojima je i albanski.

Izvor: Insajder