Vozaču Koridora zbog nesreće kod Doljevca kazna od tri godine i 10 meseci zatvora

Osnovni sud u Nišu izrekao je kaznu od tri godine i 10 meseci zatvora Dejanu Stanojeviću, vozača Koridora Srbije, za nesreću kod Doljevca u kojoj je u januaru 2019. godine poginula Stanika Gligorijević.

Naplatna rampa Doljevac

Presudom je određena i mera zabrane upravljanja vozilima B kategorije od četiri godine, kao i nadoknada sudskih troškova za sve oštećene, javlja reporter N1.

Osnovno Javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je prethodno kaznu od pet godina zatvora i pet godina zabrane upravljanja motornim vozilom za Stanojevića.

Pre nego što je tužilaštvo zatražilo izricanje kazne iznete se u završne reči u ovom slučaju. Zamenica tužioca Jelena Kocić rekla je, javlja reporter N1, da odbrana nije dokazala da je bilo loših uslova vožnje.

„Nesumnjivo je dokazano da je okrivljeni izvršio teško delo protiv bezbednosti saobraćaja. Činjenica je da se kretao brzinom većom od dozvoljene i izazvao jedan smrtni slučaj, dva slučaja teških povreda, jedne teške povrede opasne po život i jedne lake“, rekla je Kocić.

To odbrana tokom postupka i nije osporavala.

Odbrana je tokom postupka isticala da okrivljeni ne može biti kriv iz razloga jer je na deonici puta bila mestimično gusta magla, takva da nije mogao da uoči saobraćajnu signalizaciju. Proklizao je, tvrdili su i zbog mestimične poledice, što odbrana, kako smatra zamenica OJT, nije dokazala.

Na prethodnom ročištu je advokat oštećenih Božo Prelević predstavio dopis predsedniku Republike Srbije u kome se zahteva da dostavi snimak sa naplatne rampe u „spornom“ delu od dva minuta.

Predložio je da se i to izvede kao dokaz jer „treba reći da je ovo sudsko veće pokušalo da pribavi sve dokaze“ ali da nije uspelo, pa sudi na osnovu raspoloživih. Prelević kaže da je i Povereniku za informacije od javnog značaja dostavljen isti dopis, ali ni na jedan, naveo je, nije dobio odgovor.

Podsetimo, u niškom tužilaštvu su ranije za Insajder odgovorili da su JP Putevi Srbije dostavili Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu snimak sa nadzorne kamere na naplatnoj rampi Doljevac u kojoj je učestvovalo vozilo Koridora Srbije, ali da na njemu nedostaje deo snimka u trajanju od dve minute i to baš onaj deo koji je bitan za postupak. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u jednom intervjuu rekao da je on snimak video i da je „užasan”.

Stanojević je okrivljen da je službenim automobilom preduzeća „Koridori Srbije”, „škodom superb”, udario u vozilo u koje je čekalo na naplatnoj rampi da plati putarinu, a u kojem je stradala Stanika Gligorijević (52), dok su njena sestra Mirjana Aleksić i zet teško povređeni.

Među povređenima u udesu nalazio se i direktor Koridora Zoran Babić.

Izvor: N1, Insajder