Vrhovni kasacioni sud nije odlučio gde će biti suđeno bivšem predsedniku Opštine Brus: Dobili smo zahtev, ali ne i predmet Milutina Jeličića

Zahtev za premeštanje suđenja bivšem predsedniku opštine Brus Milutinu Jeličiću je iz suda u Brusu stigao u Vrhovi kasacioni sud, potvrdio je za Insajder Dragomir Milojević, predsednik tog suda. O tome, međutim, sud još nije odlučivao jer uz zahtev nije dostavljen i ceo predmet.

Vrhovni kasacioni sud

„Dopis je stigao, ali nam nije dostavljen predmet. Kako bi moglo da se odlučuje o opravdanosti zahteva neophodan je ceo predmet. Kada bude sve stiglo, odluka će biti brzo doneta“, kaže za Insajder predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević.

Osnovni sud u Brusu podneo je zahtev za prenošenje mesne nadležnosti Vrhovnom kasacionom sudu u Beogradu i od te odluke zavisi kada i gde će suđenje biti nastavljeno.

Suđenje Milutinu Jeličiću zbog polnog uznemiravanja zloupotrebom položaja svakako bi počelo iz početka zbog promene postupajućeg sudije. Naime, od poslednjeg pretresa u maju do danas došlo promene sudije, jer dosadašnji sudija Mladen Tipsarević ide u penziju i na mestu potupajućeg sudije zamenila ga je sudija Svetlana Radojković.

Prijave protiv Jeličića podnelo je sedam žena, ali je optužnica podignuta samo u slučaju Marije Lukić.

Može li osionije: Ostavka kao zamena za odgovornost

Njen punomoćnik Borivoje Borović rekao je za Blic da ga je postupajuća sudija Radojković dopisom obavestila da je podnela zahtev za izmeštanje suđenja iz Brusa i da će eventualni glavni pretres biti zakazan po odluci Vrhovnog kasacionog suda.

Suđenje Milutinu Jeličiću, bivšem predsedniku opštine Brus zbog polnog uznemiravanja i nedozvoljenih polnih radnji zloupotrebom službenog položaja, do sada su obeležila odlaganja i protesti ispred suda koji su bili na ivici incidenta. Suđenje je počelo 5. Februara nakon dva odlaganja. Glavni pretres u aprilu takođe je odložen i to za 27. maj, kada je suđenje ponovo odloženo.

Zastupnik oštećene Marije Lukić, advokat Borivoje Borović, tvrdio je da odbrana opstruiše suđenje i pokušava da spreči svedokinje koje su podnosile prijave protiv Jelića da svedoče. Zbog toga je Borović smatrao da suđenje mora da se premesti u drugi grad. On je tražio i izuzeće postupajućeg sudije i predsednice suda, ali je u tome morao da ga podrži tužilac koji je rekao da "ostavlja sudu na ocenu”.

Suđenje je u maju prekinuto jer je i odbrana tražila izuzeće postupajuće sudije zbog pristrasnosti.

Ispred suda svaki put su se okupljale pristalice Jeličića koje su vređale oštećenu Mariju Lukić, a u aprilu su čak i delili i fotografije na kojima se vidi telo žene u donjem vešu, za koju su tvrdili da je Marija Lukić. Pred poslednje suđenje u maju pristalice Jeličića sprečavale su Mariju Lukić i njenog advokata da priđu zgradi suda. Istovremeno ispred suda bili su okupljeni i građani koji su došli da pruže podršku oštećenoj, pa je cela atmosfera bila na ivici incidenta.

Ostavka i zamrzavanje članstva u SNS

Jeličić je 1. marta izjavio da podnosi ostavku na funkciju predsednika Opštine, a odbornici su njegovu ostavku konstatovali mesec dana kasnije, 2. aprila.

Inače, kao razlog za podnošenje ostavke, Milutin Jeličić je u pismu dostavljenom Tanjugu 1. marta naveo da s te funkcije odlazi jer se “slučaj zbog kojeg mu se sudi koristi za direktan napad na predsednika Aleksandra Vučića i za urušavanje SNS”.

U tadašnjem pismu Jeličić je naveo i da zamrzava članstvo u Srpskoj naprednoj stranci.

Podrška Jutki – slika naše propasti

Predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić, izjavio je tada da Jeličić dela za koja je optužen nije počinio u vreme dok je bio član SNS-a, već, kako je naveo, u vreme kada je bio "dosovac". On je tada dodao i da SNS neće tolerisati siledžijsko ponašanje i da je važno da se vidi šta će reći nadležni organi.

Osumnjičen i za trgovinu uticajem zbog nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu

Protiv Jeličića se vodi i postupak po krivičnoj prijavi Ministarstva građevinarstva zbog sumnje da je koristeći svoj položaj i uticaj koji je imao kao predsednik Opštine prekršio zakon u slučaju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu.

Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa investitorkom Snežanom Mitković, posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave. Milutin Jeličić se u ovom slučaju sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

Insajder je u emisiji “Vrh bezakonja”, emitovanoj u maju prošle godine, objavio na koje je sve načine pokušano da se spreči rušenje nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu kao i kako su pojedine institucije u tome pomagale investitorki Snežani Mitković.

Na pitanja novinara Insajdera tada je odgovarao i sam Milutin Jeličićić Jutka.