Vrhovni kasacioni sud potvrdio: Naplata troškova obrade kredita zakonita samo uz precizne podatke

Banke smeju da naplaćuju troškove obrade kredita, ali isključivo uz „jasne i nedvosmislene podatke o troškovima kredita“ koje moraju istaći na vidljivom mestu, kako ne bi klijente dovodile u zabunu, navedeno je u Pravnom stavu o dozvoljenost ugovaranja troškova kredita koji je danas objavio Vrhovni kasacioni sud. Ovaj stav trebalo bi da dovede do ujednačavanja sudske prakse, budući da su do sada sudovi na različite načine odlučivali o zakonitosti naplate troškova obrade kredita.

Pravosuđe, presuda, ilustracija

Vrhovni kasacioni sud (VKS ) precizira da su banke u obavezi da taksativno, jasno i nedvosmisleno navode podatke o troškovima obrade kredita, tako da klijent ima tačan uvid u ugovorne obaveze.

Naime, nakon prve presude Apelacionog suda u korist korisnika kredita prošle godine, a povodom neosnovane naplate troškova obrade, protiv banaka je podignuto na hiljade tužbi, a većina je okončana u korist građana.

O tom pitanju odlučivao je zatim i Vrhovni kasacioni sud, koji je rešenjem u maju ove godine odbacio zahtev Komercijalne banke za reviziju postupka u kome je presuđeno na njenu štetu. U Pravnom stavu koji je Vrhovni kasacioni sud danas objavio detaljno se navodi kada je odredba ugovora o kreditu ništava, čime je Sud zvanično okončao nedoumice povodom dozvoljenosti naplate obrade troškova.

Predsednik Udruženja bankarskih klijenata Efektiva Dejan Gavrilović objašnjava za Insajder da su banke u brojnim slučajevima pred sudovima imale  priliku da obrazlože koji su to troškovi obrade kredita, ali da u tome nisu uspele.

“Banke su klijentima navodile koji su troškovi za upis hipoteke, notara, kreditnog biroa, a samo kod troškova obrade kredita stajalo je dva odsto, a da klijentima nije predočeno koji su to konkretni troškovi. Sudovi su u desetak procesa od banaka tražili da navedu koji su to tačno troškovi i dozvoljavali čak i veštačenja, ali uprkos tome nijedna banka nije uspela da ih pobroji, već ih je samo naplaćivala u fiksnom ili procentualnom iznosu od odobrenog kredita bez navođena strukture troškova", kaže Gavrilović.

On navodi i da svi građani koji su protiv banaka podneli tužbu ili imaju osnova da to urade u budućnosti moraju da dobiju obeštećenje, ako se utvrdi da ugovor o kreditu ne sadrži „jasne i nedvosmislene podatke o troškovima kredita“.

Prema mišljenju VKS, banke tek nakon potpunog informisanja klijenta o strukturi troškova obrade kredita imaju pravo da troškove i naplate.

Uprkos brojnim tužbama ali i presudama u korist klijenata, samo je jedan deo banaka obustavio praksu naplaćivanja obrade troškova na nedozvoljen način.

Gavrilović dodaje da je simtpomatično što banke za različite klijente naplaćuju različite iznos za obradu troškova.

O naplati troškova obrade kredita guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković nije se konkretno izjkašnjavala ali je navela da poslovne banke imaju pravo da pored kamate naplate i te troškove, ali da moraju u ugovoru jasno da navedu taj trošak. 

Izvor: Insajder