Vrhovni kasacioni sud: Predložene izmene Ustava ozbiljno dovode u pitanje vladavinu prava i načelo podele vlasti

Vrhovni kasacioni sud ocenio je na opštoj sednici da rešenja predložena u radnom tekstu amandmana „značajno umanjuju postojeći nivo garancija nezavisnosti sudova i sudija na štetu zaštite prava građana Republike Srbije i njihovog prava na nezavisan i nepristrasan sud“. Time se, kako se navodi u saopštenju Vrhovnog kasacionog suda, ozbiljno dovodi u pitanje vladavina prava i načelo podele vlasti

Ilustracija: Ustav Srbije

 Kako se zaključuje, odlučivanje o pitanjima položaja sudija, predsednika sudova i sudija porotnika, uključujući njihov izbor i razrešenje povereno je Visokom savetu sudstva. „Predloženi sastav Visokog saveta sudstva, način izbora njegovih članova i predsednika i način odlučivanja, dovode u ozbiljnu sumnju najpre samostalnost i nezavisnost tog organa a potom, nužno i mogućnost da obezbedi ustavna jemstva nezavisnosti i samostalnosti sudova i sudija“, navodi se u saopštenju.

Predloženim izmenama Ustava tužilaštvo postaje organizacija izvršne vlasti?

Sudije traže povlačenje Ustavnih izmena, Ministarstvo tvrdi da kritičari ne razumeju princip tri grane vlasti

Tužioci o izmenama Ustava: Politički uticaj i moguće sankcije za neposlušne

Boljević za Insajder: Nacrt izmena Ustava dramatično unazađuje pravosuđe

Majić o izmenama Ustava: Pravosudna akademija će vršiti preselekciju sudija

Izborom polovine članova Visokog saveta sudstva među kojima se bira predsednik, stav je Vrhovnog kasacionog suda, Narodnoj skupštini bi bilo omogućeno da preko svojih izabranih predstavnika u ovom organu presudno utiče na donošenje svih njegovih odluka čime bi uticaj zakonodavne vlasti na sudsku bio veći nego što je sada.

„Na slabljenje ustavnih jemstava sudijske nezavisnosti ukazuje i to da je u amandmanima izostavljena odredba Ustava prema kojoj je svaki uticaj na sudiju u vršenju sudijske funkcije zabranjen, a uneta odredba prema kojoj ministar nadležan za pravosuđe može pokrenuti disciplinski postupak i postupak razrešenja sudija i predsednika sudova, što predstavlja grubo mešanje izvršne vlasti u sudsku“, navodi se u saopštenju.

Vrhovni kasacioni sud ukazuije i da se predloženim rešenjem da za sudiju prvostepenog suda može biti izabrano samo lice koje je okončalo obuku u instituciji za obuku u pravosuđu osnovanoj zakonom, dakle Pravosudnoj akademiji, onemogućava se izbor na sudijsku funkciju sudijskim pomoćnicima sa dugogodišnjim radnim stažom u sudovima kao i pravnicima koji su na drugim radnim mestima stekli zavidno znanje i značajno iskustvo, a što predstavlja diskriminaciju u pristupu sudijskom pozivu.

„Uvođenjem sudske prakse kao izvora prava zadire se u slobodno sudijsko uverenje i omogućava nametanje načina presuđenja od strane i po proceni nesudskih organa (sertifikacione komisije predviđene Akcionim planom za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa)“, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da su navedena predložena rešenja za izmenu Ustava neprihvatljiva a da mnoga druga amamdmanska rešenja treba ispraviti, precizirati i dopuniti, potrebno je izraditi novi radni tekst amandmana, uz uvažavanje osnovanih prigovora i predloga iznetih tokom javne rasprave, poručuje Vrhovni kasacioni sud koji je detaljno analizirao amandmane.

Brojna strukovna udruženja dosad su kritikovala predložene izmene Ustava koje se odnose na pravosuđe.

Izvor: Insajder