Vrhovni sud Kosova odbacio glasove iz centralne Srbije: Pacolijeva koalicija u parlamentu, nedovoljno mandata za vladu dve stranke

Kosovski Vrhovni sud odlučio je danas da odbaci žalbu pokreta Samoopredeljenje i Progresivne demokratske stranke i naložio da glasovi pristigli poštom iz Srbije budu odbačeni kao neregularni. CIK-u će biti naloženo da oko 3.000 glasova iz Srbije izbaci iz konačnog rezultata izbora, čime će se smanjiti prag za cenzus, a koalicija NISMA-AKR- PD, ipak postati deo sedmog saziva kosovske skupštine, javlja KoSSev. Nezadovoljne strane se mogu na ovu odluku Vrhovnog suda žaliti kosovskom Ustavnom sudu.

Izbori na Kosovu, ilustracija / Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV

Vrhovni sud je odbacio sve žalbe političkih subjekata na pređašnje odluke Izbornog panela za žalbe i predstavke uložene nakon proglašenja konačnih rezultata izbora.

„Vrhovni sud je primio sedam žalbi poslanika različitih političkih entiteta. Nakon zasedanja veća za žalbe, žalba poslanika Demokratskog saveza Kosova je odbačena, žalba poslanika Turske demokratske partije Kosova je odbačena, dve žalbe poslanika Pokreta Samoopredeljenje su odbačene, žalbe Aškalijske demokratske partije su odbačene, dok je žalba Progresivno demokratske stranke odbijena kao neosnovana“, navodi se u saopštenju Vrhovnog suda, prenosi KoSSev pisanje Kohe.

Kosovski Vrhovni sud ranije danas odbio je kao neosnovane i žalbe Samoopredeljenja i LDK u vezi sa prebrojavanjem glasova, dok je žalbu Turske demokratske partije Kosova odbacio kao zakasnelu.

Za sada nema reakcije Samoopredeljenja na ovu odluku Vrhovnog suda. S druge strane, Nenad Rašić, lider PSD, ovu odluku ocenjuje nedemokratskom i opasnim presedanom za budućnost načina na koji raseljeni Srbi ostvaruju pravo glasa.

Ova odluka ima direktan uticaj na sastav sedmog saziva kosovske skupštine, jer se izbacivanjem ovih glasova iz ukupnih rezultata, spušta granica za prelazak cenzusa i koalicija NISMA-AKR-PD na čijem su čelu Bedžet Pacoli i Fatmir Ljimaj, koja je ostala van parlamenta, izbacivanjem ovih glasova iz zbira ukupnih glasova, prešla je cenzus od pet odsto glasova za osvajanje šest poslaničkih mesta.

Od tih šest poslaničkih mesta, koliko je sada osvojila ova koalicija, tri će biti „oduzeto“ Samoopredeljenju, a po jedno Demokratskom savezu Kosova, Demokratskoj partiji Kosova i koaliciji Alijanse za budućnost Kosova i PSD. Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova će zato imati ukupno 57 glasova u Skupštini, što je za četiri manje nego što je potrebno za formiranje vlade – računica zbog koje će morati da potraže trećeg koalicionog partnera.

CIK je prvo saopštio da se koverte sa glasovima iz Srbije neće brojati, zbog istrage koju vodi Kosovska policija i Tužilaštvo. Istraga se vodi zbog alergije radnika CIK, koji su bili u dodiru s tim glasovima.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani nije izneo detalje o tome šta je u koverti izazvalo, kako je rečeno, alergijske reakcije osoblja CIK-a. On je izjavio da su posle analize dvanaest pacijenata koji su bili pod nadzorom u Infektivnoj klinici KBCK utvrdili da uzrok nije zaraza.

Rezultati analiza koje su obavljena u Nacionalnom institutu javnog zdravlja su pokazali da za to nema infektivnog uzroka, a uzorci koverti su u međuvremenu poslati na analize u inostranstvo. Rezultati još nisu saopšteni.

CIK je 7. novembra saopštio konačne rezultate izbora na Kosovu, nakon čega su stranke imale 24 sata da ulože žalbe i predstavke. 

Izvor: KoSSev, Insajder