Vučević: SNS traži mandatara za sastav Vlade

Razgovorima sa predstavnicima liste okupljene oko SNS-a predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je konsultacije za formiranje nove vlade. Gradonačelnik Novog Sada i funkcioner SNS-a Miloš Vučević rekao je nakon sastanka da je ta lista tražila mandat za sastav Vlade.

Konsultacije za sastav nove Vlade, foto: Facebook Aleksandar Vučić

Vučević je rekao da nije bilo reči o personalnim rešenjima već da se razgovaralo o svim aktuelnim temama, kao što su ekonomski izazovi, situacija u regionu i o Kosovu i Metohiji.

On je dodao da očekuje konstituisanje Narodne skupštine Srbije do 3. avgusta, a do 3. novembra i Vlade.

"Naše predviđanje je da ćemo početkom septembra ili do kraja avgusta imati izabranu vladu, koja će biti vlada kontinuiteta u smislu politike definisane kroz projekat "Srbija: 20 - 25", infrastrukturne projekte", rekao je Vučević.

Istakao je da su što se tiče koalicionih partnera sa drugih lista imali prilično različite stavove.

"Mi u SNS-u nismo imali jedinstven stav po pitanju koalicionih partnera sa drugih lista. Nemamo jedinstven stav da li ćemo praviti sa nekim koaliciju prilikom formiranja Vlade. O tome ćemo razgovarati", rekao je Vučević.

Predsednik PUPS-a Milan Krkobabić je rekao da su u prvom planu razgovora bili nastavak privredne aktivnosti, očuvanje života ljudi i zdravstvenog sistema, kao i, kako je ocenio, veoma osetljiva regionalna pozicija Srbije danas.

"Potrebno je da u jednom otvorenom i konstruktivnom dijalogu dođemo do jedinstva. Samo jedinstveni možemo da se suprotstavimo velikim izazovima", rekao je Krkobabić.

Rasim Ljajić je izjavio da će biti formirana nova vlada koja će biti vlada kontinuiteta kada su u pitanju program, plan i prioriteti.

Kada je u pitanju koalicija za formiranje Vlade, Lajić je rekao da ne treba svi koji su ušli u parlament da uđu u Vladu i da bi bilo loše da u parlamentu ne bude opozicije.  

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić do sada je razgovarao sa predstavnicima ostalih stranaka koje su na izborima 21. juna obezbedile mesta u Skupštini.

U okviru konsultacija za formiranje Vlade juče se sastao sa predstavnicima izborne liste "Ivica Dačić-SPS, JS-Dragan Marković Palma", dok se prethodno sastao sa nosiocem liste Pobeda za Srbiju Aleksandrom Šapićem, kao i sa predstavnicima izbornih lista „Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo - Stranka pravde i pomirenja - Demokratska partija Makedonaca“, „Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor“ i "Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina".

Predsednik Stranke demokratske akcije Sulejman Ugljanin odbio da dođe na konsultacije.

Predsednik Srbije ranije je izjavio da očekuje da se formiranje vlade završi najkasnije do 20. ili 25. avgusta, ali da ne isključuje mogućnost da se to desi mnogo ranije.

Izvor: Insajder