Vučić: Cvetković pronađen, sumnjamo da je više osoba planiralo ovu igru

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je danas na konferenciji za štampu da je novinar Stefan Cvetković pronađen u širem rejonu Bele Crkve i da se trenutno nalazi u Upravi kriminalističke policije.

Nebojša Stefanović, Aleksandar Vučić, Bratislav Gašić

„Stefan Cvetković je u našim rukama, živ i zdrav, a trenutno je na ispitivanju u policiji, dugo će se tamo zadržati, jer ima puno toga da objasni“, rekao je Vučić na konferenciji na kojoj su prisustvovali ministar policije Nebojša Stefanović i šef BIA Bratislav Gašić.

„Naši najobučeniji stručnjaci su rekli da je mnogo toga namešteno“, naglasio je Vučić.

Vučić je rekao i da će detalji slučaja biti poznati narednih dana. Naveo je i da „bezbednosni organi sumnjaju u tvrdnje“ Cvetkovića, ali nije precizirao o kojim tvrdnjama je reč.

Vučić je zahvalio snagama bezbednosti na obavljenom zadatku, koji su, kako je istakao danonoćno radili.

"Sumnjamo da je više osoba planiralo ovu igru, ali istraga će to utvrditi", dodao je.

Predsednik je naglasio da tokom istrage nisu pronađeni nikakvi tragovi borbe i kočenja, da je Cvetković „zdrav, ne može biti zdraviji“.

„Pretpostavili smo da se ništa nije dogodilo“, poručio je Vučić.

Dodao je da je bilo dešifrovano 18 poziva iz Prištine, ali nije precizirao ništa s tim u vezi, jer je istraga u toku.

"Ima čudnih razgovora, povezivanja Kosova i Metohija i o tome će nadležni da vode računa, kao i s nekih stranih teritorija", naveo je.

Dodao je da Cvetković ima čudnu priču, ali da se ona proverava "kao da je najveća istina u pitanju".

Mediji su, pozivajući se na svedočenja, preneli da je pored Cvetkovićevog automobila pronađen ručni sat s pokidanom narukicom.

Međutim, Vučić je na današnjoj konferenciji rekao da je sat koji je pronađen „plastični“ i mnogo jeftiniji od onog koji je Cvetković „pre tri dana nosio“.

Stefanović: Cvetković daje izjavu o tome šta se desilo

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naveo je da je Cvetković trenutno u Upravi kriminalističke policije gde će dati iskaz i da je više od 200 pripadnika policije i žandarmerije učestvovalo u potrazi.

Kako je rekao, bilo je dosta nelogičnosti u samom toku istrage, uzet je veliki broj i DNK uzoraka.

Stefanović je rekao da su odmah posumnjali u verziju nestanka Cvetkovića koja se pojavila u pojedinim medijima, dodajući da je bilo mnogo lažnih vesti, a da su neki mediji lagali da je bilo borbe na mestu nestanka, da je nađena krv.

Cvetkovićev nestanak prijavljen je u noći između 13. i 14. juna, kada je primećeno da se u Beogradskoj ulici nalazi parkiran auto na kome su otvorena vozačeva vrata i upaljena svetla.

Cvetković je slobodni novinar, a saznanja do kojih je dolazio povremeno je predstavljao na konferencijama za novinare i imao je svoj Jutjub kanal. Godinama unazad i policiji i u javnosti prijavljivao ozbiljne pretnje smrću, a 2008. godine je i fizički napadnut.

Stefan Cvetković je u decembru 2015. godine izjavio da su mu nepoznati počinioci polupali automobil, nakon što su ga lokalni funkcioneri označili kao "legitimnu metu", proglašavajući ga "stranim plaćenikom". Ocenio je tada da je to direktno pozivanje na "legitiman obračun sa stranim plaćenikom.

Cvetković je i 2015. godine prijavio veliki broj pretnji smrću njemu i njegovoj porodici.

On je tada rekao da su pretnje počele nakon što je tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću na konferenciji za novinare u Vladi Srbije 7. avgusta, postavio pitanje o istragama u vezi sa zloupotrebama u Fondu za kapitalne investicije Vojvodine.

Cvetković se bavio i ubistvom Olivera Ivanovića, a podatke do kojih je došao objavio je krajem januara na konferenciji za medije.

Cvetković je tada izjavio da je, u saradnji s albanskim novinarima, došao do podataka da je za ubistvo lidera SDP odgovorna kriminalna grupa sa severa Kosovske Mitrovice. Kako je naveo, ubistvo nisu izvršili “ni Srbi, ni Albanci, ni Kinezi, već kriminalci“.

Takođe, istakao je da za ubistvo Ivanovića nisu odgovorni ni srpski zvaničnici sa severa Kosova, ni prištinska vlast, kao i da je likvidacija Ivanovića plaćena 40.000 evra.

Kako je rekao, na severu Kosova postoji više kriminalnih grupa, ali je grupa za koju se sumnja da je odgovorna za ubistvo Ivanovića “šira od te teritorije i ima svoje kriminalne delove i u južnoj Srbiji, Sanžaku i celokupnom delu Kosova“.

Kako je tada naveo, reč je o kriminalnoj grupi koja se bavi raznim poslovima na severu Kosovske Mitrovice – finansijske zloupotrebe, nelegalni promet robe, droga, reketiranje, preuzimanje ugostiteljskih objekata, a koja je “mešovitog nacionalnog sastava“: "Ni pravoslavci, ni muslimani, ni Srbi, ni Albanci, ni Kinezi - kriminalci".

Prema njegovim rečima, informacije o toj grupi imaju kosovka policija, Euleks, srpska policija i Intepol.

Izvor: Insajder, Beta