Vučić: Dali smo odobrenje srpskim sudijama da polože zakletvu na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je dao odobrenje za polaganje zakletve srpskih sudija i tužilaca za stupanje u pravosudni sistem Kosova.

Aleksandar Vučić

„Što se mene tiče, dao sam odobrenje kao predsednik, a Vlada Srbije je posle današnje sednice dala odobrenje", rekao je Vučić za RTS.

Komentarišući izjave iz Evropske unije, koja je navela da žali zbog nesprovođenja sporazuma o pravosuđu na Kosovu, Vučić je istakao da je Srbija cela dva dana zakasnila sa primenom nečega što smo odavno prihvatili.

"Danas je tačno 1.643 dana od kako nisu primenili Briselski sporazum, nijedno njegovo slovo. Vidim da se Tači sastao sa ljudima iz Kvinte i rekao da Srbija kasni u nečemu. Ne znam kako se ne pogledaju u oči nekad", rekao je predsednik dodajući da "mi uvek uradimo ono što obećamo". 

Kabinet predsednika Kosova Hašima Tačija saopštio je danas da je predsednik jedini ovlašćen da potpiše ukaz o izboru sudija i tužilaca na Kosovu i da se to neće dogoditi sutra

"Ukaz o imenovanju sudija i tužilaca iz redova manjinskih zajednica će se dogoditi kada o tome odluči predsednik Kosova", navodi se u odgovoru kabineta predsednika Kosova za portal gazetaexpress.com.

"Onima koji su garant za ispunjavanje obaveza neće pasti na pamet ni da ih opomenu, ali je važno da je Srbija pouzdan partner i da će ispuniti ono što obeća. Građani vide", naveo je Vučić.

Portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič izjavila je u utorak da EU žali zbog nesprovođenja sporazuma o pravosuđu na Kosovu i da očekuje da se poštuje utvrđeni rok o uključivanju srpskog sudskog osoblja u kosovsko pravosuđe.

Ona je podsetila da su takav dogovor postigli predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači krajem avgusta i naglasila da će to "doprineti poštovanju vladavine zakona na Kosovu i posebno na području Mitrovice".

Pre dva dana četrdeset i dvoje sudije srpskog pravosudnog sistema na Kosovu pozvane su da polože zakletvu pred kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Izvor: RTS