Vučić: Građani da se ne sekiraju zbog navodnih sankcija SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da građani "ne treba da se sekiraju" povodom navoda o mogućim sankcijama Amerike zbog kupovine ruskog naoružanja jer kako je rekao, vlasti Srbije vode odgovornu politiku.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

On je u Ženevi, gde učestvuje na sastanku Strateškog dijaloga o Zapadnom Balkanu u ogranizaciji Svetskog ekonomskog foruma, rekao da razume zašto neki u Srbiji šire takve priče "ne bi li uneli dozu nesigurnosti i straha".

"Sve je to pomalo čudno ali ljudi ne treba da se sekiraju. Kada SAD donose odluku o tim sankcijama, a ne donose ih lako, uvode ih nekoj kompaniji ili pojedincu, a ne narodu. Nisu to sankcije koje bi pogodile vas", rekao je Vučić za televiziju Pink.

On je izrazio uverenje da će vlasti Srbije "kao i do sada", uspeti da reše sve eventualne nesuglasice sa američkim partnerima.

Tomas Zarzecki, direktor u Stejt departmentu SAD zadužen za primenu sankcija Rusiji i za države koje krše te sankcije, sastaće se sutra u Beogradu sa zvaničnicima srpske vlade "radi konsultacija u vezi sa Zakonom o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA) koji je usvojio američki Kongres".

Kako je rečeno agenciji Beta u Ambasadi SAD, Zarzecki je na toj dužnosti obišao šezdesetak država i dolazi u kratku unapred planiranu posetu Srbiji, u duhu bilateralne saradnje.

Američki Kongres je doneo pomenuti akt (CAATSA) kao odgovor na rusku agresiju u Ukrajini, njenu aneksiju Krima, kibernetičke upade i napade, mešanje u izborni proces 2016. godine i druge maligne aktivnosti Rusije a smisao sankcija koje taj zakon predviđa u odeljku 231 jeste da Rusija plati cenu za ovakve aktivnosti, naveli su u ambasadi.

Na meti tih sankcija, kako je rečeno, nisu druge države, niti se one uvode sa namerom da podrivaju vojne sposobnosti američkih partnera već su usmerene protiv Rusije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je za današnju Politiku da će Tomas Zarzecki, imati razgovore u Ministarstvu spoljnih poslova, kao i ministarstvima odbrane i finansija.

Dačić je rekao da Srbija nije prekršila sankcije koje su SAD uvele na kupovinu oružja iz Rusije, te da nema razloga za uvođenje sankcija.

Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer izrazio je pre nekoliko dana zabrinutost SAD zbog prisustva ruske vojne opreme u Srbiji.

Po pisanju Politike, SAD su se za Srbiju zainteresovale nakon vežbe vojski Srbije i Rusije "Slovenski štiti" krajem oktobra, na kojoj su prikazani raketni sistemi "S-400" i "pancir S".

Kako je najavio direktor ruske agencije uvoz i izvoz odbrambenih proizvoda Rosoboroneksport Alexandar Mihejev, Rusija će Srbiji u narednih nekoliko meseci isporučiti raketni sistem Pancir–S, u skladu sa potpisanim ugovorom.

Izvor: Beta, Insajder