Vučić i Tači nakon sastanka sa Mogerini različito o taksama i ciljevima susreta u Berlinu

Uoči samita lidera u Berlinu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas s visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini, kojoj je rekao da je Beograd spreman za nastavak dijaloga s Prištinom čim budu ukinute takse na robu iz centralne Srbije. S Mogerini je u odvojenom sastanku razgovarao i predsednik Kosova Hašim Tači koji je, s druge strane, rekao da su takse “legalno sredstvo”, kao i da će u slučaju da Srbija nastavi “agresivnu” politiku, uslediti “oštrije” mere Prištine.

Hašim Tači, Federika Mogerini, Aleksandar Vučić

“Rekao sam Mogerinijevoj - ti me vidiš najnasmejanijeg do sada, zato što ste saterali Srbiju u ćošak, doveli ste nas u poziciju ugla u kojoj mi nemamo izlaza i mi sad moramo da se branimo i štitimo zemlju, nemamo šta drugo", rekao je Vučić novinarima posle sastanka.

On je još jednom izrazio sumnju da će na današnjem sastanku u Berlinu išta biti rešeno i ponovio da se Srbija protivi ideji prekrajanja granica, ali da je to “predložio kao temu”, jer mora se razgovara o rešenjima.

“Zato sam u jednom trenutku govorio o ideji razgraničenja, jer imate jedne granice koje priznaju Španci, a Italijani druge, Rusi jedne, Nemci druge, Englezi jedne, Kinezi treće. Različite su to stvari i do rešenja mora da se dodje kompromisom”, rekao je Vučić.

Dodao je da ukoliko neko misli da je moguće doći do rešenja bez kompromisa, da “taj film neće gledati”.

“Da li mislite da će doći do dijaloga ako protivpravne i anticivilizacijske takse ostanu na snazi? To ne dolazi u obzir i to se neće dogoditi. Može da pada nešto i sa neba, da mi najavljuje demonstracije u Beogradu, ali taj film nećete da gledate ni ovih, ni narednih nedelja”, poručio je Vučić.

S druge strane, predsednik Kosova Hašim Tači je nakon sastanka s visokom predstavnicom Federikom Mogerini istakao da su “takse legalno sredstvo”, kao i da će ako Srbija nastavi “agresivno” uslediti “oštrije” mere Prištine. 

On je pomenuo i da Kosovo ima podršku celog sveta za postizanje konačnog i sveobuhvatnog sporazuma sa Srbijom i ponovio zahtev za liberalizaciju viza za građane Kosova.

"Ispunili smo kriterijume, to je nepravda prema Kosovu. Nadam se da će Merkel i Makron dati dobre vesti o vizama, a ako se to ne dogodi, to će biti razočaranje, rekao je Tači.

Predsednik Srbije i Kosova razgovarali su s visokom predstavnicom Federikom Mogerini uoči samita u Berlinu koji je organizovala nemačka kancelarka Angela Merkel. Razgovori s njom počinju u 17.30 časova, a planirano je da traju četiri sata.

Pored njih, skupu prisustvuje i premijerka Srbije, kao i lideri Crne Gore, BiH, Albanije, Severne Makedonije i drugi predstavnici vlasti u Prištini.

Skupu će takođe, kako je najavljeno prisustvovati premijeri Hrvatske i Slovenije kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Cilj ovog skupa kako su prethodnih dana najavljivali različiti izvori iz EU jeste da se pre svega potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana, da se još jednom ponovi da je neophodno sačuvati stabilnost u regionu ali i da se oživi dijalog Beograda i Prištine.

Izvor: Beta, N1, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.