Vučić imenovao Stefanovića za šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao je ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, koji je po funkciji i šef Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti, saopšteno je danas.

Nebojša Stefanović

Kako se navodi u saopštenju, sekretar tog saveta se stara i o izvršenju zaključaka Saveta i obavlja druge poslove određene poslovnikom i drugim aktima Saveta.

Sekretara Saveta imenuje i razrešava predsednik Srbije.

Prema Zakonu o osnovama uređenja službi bezbednosti, sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost imenuje predsednik države.

Neposredno nakon preuzimanja dužnosti predsednika Vlade Srbije, u junu 2014. Aleksandar Vučić je najavio da će podneti ostavku na mesto koordinatora službi bezbednosti, jer, po Zakonu o osnovama uređenja službi bezbednosti, predsednik Vlade Srbije mora da bude član tog tela. To znači da je od formiranja vlade na čijem je bio čelu, Vučić zapravo obavljao istovremeno dve funkcije u Savetu za nacionalnu bezbednost – kao član i kao sekretar.

Da bi Aleksandar Vučić postao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, polovinom 2012. izmenjen je član 7. Zakona , koji je predviđao da šef kabineta predsednika Republike po automatizmu postaje sekretar Saveta.

Tako je izmenama predviđeno je da funkciju sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost obavlja osoba koju imenuje predsednik Republike.

Kada je Vučić izabran za predsednika Republike, nastavio je da obavlja funkciju, iako je u više navrata najavio da će ubrzo na to mesto biti imenovana druga osoba. 

Izvor: Insajder