Vučić: Izbori 21. juna, poštovaćemo odluke struke o održavanju skupova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa strankama koje će izaći na predstojeće izbore saopštio da će oni biti držani 21. juna.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

„Razgovarali smo o svemu, i o ravnomernosti u predstavljajnju, poštovaćemo odluke struke kada je u pitanju održavanje skupova. Prilično je izvesno da u maju neće biti većih skupova, posebno u zatvorenim prostorima, slušaćemo savete epidemiloga. U svakom slučaju sve će zavisiti od stanja zdravlja nacije, odnosno od nivoa epidemije“, rekao je Vučić.

Naveo je da je jedan deo poliitčkih stranaka kao problem naveo dostupnost notara u ovim uslovima.

„Zato ćemo omogućiti da i opštinski overitelji mogu da vrše overu“, rekao je.

Naveo je i da je razgovarano o „atmosferi iz različitih uglova“.

„Posle ovog teškog vremena da pokušamo da obezbedimo demokratsku atmosferu i da izaberemo Skupštinu i Vladu“, poručio je predsednik.

Vučić se osvrnuo i na rizična okupljanja tokom kampanje i izbornog procesa. On je rekao da veći problem postoji kod lokalnih izbora zbog veće gužve jer se moraju prikupljati potpisi, i da je to tako predviđeno zakonom.

„Biće doneto uputstvo o ponašanju, kako da se obezbedi sigurno obavljanje izbornih radnji. To ćemo proceniti i procenjivati sa epidemiolozima i lekarima“, rekao je Vučić i dodao da je to „ demokratska obaveza i pravo“.  

Vučić je rekao da on kao predsednik želi svima dobru kampanju i uspeh na izborima.

„Lično, pokušaću, i svoje saradnike zamoliti da duhom tolerancije, ozbiljnosti i odgovornosti se ponašaju u ovoj kampanji“, poručio je Vučić i dodao da se vrh države konsultovao sa strukom oko odluke o ukidanju vanrednog stanja.

Izvor: Insajder