Vučić: Izjava Šarčevića o podršci akademske zajednice protestima je pogrešna, meni je svaki čovek važan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je uveren da ministar prosvete Mladen Šarčević „nije imao nameru da uvredi bilo koga“ kada je izjavio da među profesorima i saradnicima koji su podržali proteste „Jedan od pet miliona“ nema ozbiljnih imena. Ovakvu konstataciju Šarčevića Vučić je ocenio „pogrešnom“.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

„Uveren sam da ministar nije imao nameru da bilo koga uvredi ali mi se njegova izjava učinila pogrešnom. Smatram da je svaki čovek u ovoj zemlji važan i da budem iskren rekao sam to i Dodiku, kada pogledate rezultate, a nisam toliko glup da ne mogu da pročitam rezultate“, rekao je Vučić navodeći kao primer broj obnovljenih škola i bolnica, kao i plate i penzije u Srbiji. 

Vučić i Dodik o ulaganjima Srbije u Republiku Srpsku

Predsednik Srbije Alekandar Vučić danas se sastao sa srpskim članom predsedništva BiH Miloradom Dodikom kako bi razgovarali o ulaganjima Srbije u Republiku Srpsku. Najavljeno je da će do početka juna biti gotova projektna dokumentacija za autoput koji će povezati Srbiju i Republiku Srpsku, kao i da će do sredine ili do kraja tog meseca početi i građevinski radovi.  Vučić je rekao da je Srbija preuzela obavezu na sebe da sa 100 miliona evra finansira izgradnju mosta preko Save i naveo da će to biti poklon Srbije narodu u Republici Srpskoj i BiH.

Šarčević: Neumesno je praviti spiskove

Podršku građanskim protestima pružilo je preko 600 profesora i saradnika sa svih univerziteta u Srbiji, a na pitanje šta misli o tome, ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao da je neumesno praviti spiskove podrške.

“Od tih 610 je pola penzionera i pola nekih mladih istraživača, počeli tek juče da rade. Nemate tu ozbiljnih imena”, rekao je ministar Šarčević.

On je dodao da, ako neko pažljivo pročita sve zakone o obrazovanju, može da kaže da u obrazovnim ustanovama nema bavljenja politikom, ali i da je neumesno praviti spiskove na fakultetu.

“O kom obimu profesora govorimo, znate koliki je sistem obrazovanja. Imate tri, četiri fakulteta gde je to ozbiljnije, koji su tradicionalno okrenuti opoziciji i imate gomile gde je to minorno. Je l’ trebalo ja da brojim i pravim spiskove ko je protiv te teze, to je besmisleno”, ističe Šarčević.

Ministar je dodao da mu ta podrška ne smeta, ali i ocenio da je taj broj potpisnika mali.

Inicijativa: Broj potpisnika podrške raste

Nakon toga oglasila se Inicijativa “Univerzitetska podrška” koja je naglasila da uz potpisnike proglasa pojedinačnih fakulteta i instituta taj broj potpisnika podrške u zbiru prelazi 1.300.

Međutim, naglasili su da iako spisak potpisnika neprekidno raste, nisu važni brojevi već dizanje glasa akademske zajednice. Inicijativa je primetila i da je ministar Šarčević komentarišući profesorsku podršku protestima diskvalifikovao “profesore u penziji”.

Građanske proteste “Jedan od pet miliona” do sada su podržali profesori i saradnici Filozofskog fakulteta, a potom i  Fakulteta političkih nauka. Podrška je ubrzo zatim stigla i od  profesora i saradnika Pravnog fakulteta u Beogradu.

U međuvremenu, oko građanske proteste je su podržali i nastavnici i saradnici Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, kao i nastavnici univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Protesti “1 od 5 miliona” održavaju se u Beogradu već dva meseca unazad, a organizovani su i u Novom Sadu, Kragujevcu, Prokuplju, Nišu, Kuršumliji, Šapcu, Čačku, Zaječaru, Boru, Velikom Gradištu, Trsteniku...

Izvor: Insajder