Vučić: Jeličić nije u vreme SNS počinio dela koja mu se pripisuju

Predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić izjavio je da dela koja se pripisuju Milutinu Jeličiću Jutki, protiv kog je podignuta optužnica za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje, nije počinio u vreme SNS-a, već, kako je naveo, u vreme kada je bio "dosovac". On je naveo i da SNS neće tolerisati siledžijsko ponašanje i da je važno da se vidi šta će reći nadležni organi.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

Govoreći o ostavci predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke, Vučić je rekao da su predstavnici stranačkih organa razgovarali sa njim i da je to bilo komplikovano pitanje.

Može li osionije: Ostavka kao zamena za odgovornost

"Mi smo odgovorna politička stranka i najozbiljnija za razliku od drugih. Jeličić je pet puta sam pobeđivao na izborima u Brusu, a dela koja mu se pripisuju nije počinio u vreme SNS-a, već kada je bio 'dosovac'. SNS neće tolerisati siledžijsko ponašanje, čak ni nedžentlmensko ponašanje prema ženama", naveo je Vučić i dodao da je važno da se vidi šta će reći nadležni organi.

Inače, protiv Jeličića je sedam žena podnelo krivične prijave za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje zloupotrebom službenog položaja, a optužnica je podignuta samo u slučaju Marije Lukić, koja je dve godine bila njegova sekretarica.

Jeličić je juče podneo ostavku na mesto predsednika opštine Brus. On je u pismu javnosti, koje je dostavio Tanjugu, naveo između ostalog da se o razlozima obraća obraća javnosti "zbog hajke koja je orkestrirano organizovana u poslednjih godinu dana od opozicije i bukača, a koja se koristi isključivo u političke svrhe i protiv predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića".

U pismu Jeličić navodi i da zamrzava članstvo u Srpskoj naprednoj stranci. On je dodao da se do okončanja procesa koji se vodi protiv njega, neće više obraćati javnosti.

Marija Lukić čiji je slučaj jedini za sada završio na sudu, rekla je za N1 da je ostavka Jeličića tek početak i da pored toga mora da snosi i krivičnu odgovornost.

“Očekivala sam mnogo ranije da to uradi, ne da ga bilo ko natera, i da to ne bude privid neke njegove odgovornosti – on mora snositi krivičnu odgovornost“, rekla je Lukić i dodala da je ostavka korak ka tome da Jeličić i ona budu ravnopravniji u sudskom postupku koji se vodi, jer je dosad to bila borba Davida protiv Golijata.

Marija Lukić je Jeličića prijavila 8. marta prošle godine, nakon čega su, kako tvrdi, usledili pritisci koje je Jeličić stvarao svojim uticajem u Brusu. Suđenje je počelo 5. februara, iako je prvo ročište bilo zakazano još u novembru.

Protiv Jeličića i Ministarstvo podnelo krivičnu prijavu zbog objekta na Pančićevom vrhu

Podsetimo, kako je Insajder ranije pisao, protiv predsednika Opštine Brus Milutina Jeličića, Ministarstvo građevinarstva je prošle godine podnelo krivičnu prijavu zbog sumnje da je koristeći svoj položaj i uticaj koji ima kao predsednik Opštine, prekršio zakon u slučaju nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu. Ministarstvo sumnja da je Jeličić u dogovoru sa investitorkom Snežanom Mitković, posredovao i trgovao svojim uticajem dajući nalog NN službenom licu, da falsifikuje službene isprave. Milutin Jeličić se u ovom slučaju sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem, a slučaj je preuzelo Više javno tužilaštvo u Kraljevu.

Kako se navodi u krivičnoj prijavi u koju je Insajder imao uvid, postoji osnovana sumnja da je predsednik opštine Brus Milutin Jeličić u periodu od 14.07.2017. do 26.02.2018.  iskoristio svoj službeni položaj da pomogne investitorki Snežani Mitković da spreči rušenje nelegalnog objekta.  Prema sumnjama Ministarstva on je iskoristio uticaj i NN licu naložio da u službenu evidenciju unese neistinite podatke.

Izvor: RTS, Insajder