Vučić: Kad je Gruevski ušao u Srbiju protiv njega nije bilo poternice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski sa regularnim dokumentima ušao u Srbiju i da u tom trenutku nikakva poternica protiv njega nije bila raspisana. Kako je objasnio , on je iz Makedonije ušao u Albaniju, zatim u Crnu Goru, pa preko Srbije i graničnog prelaza Horgoš u Mađarsku.

Aleksandar Vučić

Vučić je gostujući na televiziji Hepi rekao da je „pravo pitanje“ kako je Gruevski izašao iz Makedonije, odnosno da li ga je Makedonija tada gonila ili ne.

"Dana 11. novembra tokom noći, negde između jedan i dva, nemamo zvanične podatke, lice Nikola Gruveski ulazi na teritoriju Albanije, legitimisavši se i u pratnji dva lica mađarske nacionalnosti", naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, Gruevski potom ulazi u Crnu Goru na prelazu Božaj, ponovo sa regularnim dokumentima i sa pasavanom izdatim u mađarskoj ambasadi u Tirani, dodaje Vučić.

"Nakon toga, 11. novembra ulazi u Srbiju sa regularnom ličnom kartom i u pratnji ta ista dva lica, a zatim 12. novembra u 5.11 imenovano lice napustilo je Srbiju na prelazu Horgoš sa pasavanom br. 100.501 izdatim u Tirani, sa ličnom kartom i u pratnji lica sa diplomatskim dokumentima i diplomatskim vozilom", objasnio je Vučić.

On ističe da u tom momentu nikakva poternica za Greuvskim nije postojala.

"Tek 13. novembra u 19.35 od Interpola Skoplje dostavlja nam se poternica. Dakle, da smo ga zaustavili, to bi bila otmica Gruevskog sa naše strane", navodi Vučić.

Prema za sada zvanično saopštenim informacijama, bivši makedonski premijer Nikola Gruevski je 11. novembra iz Makedonije pobegao preko Crne Gore i Albanije mađarskim diplomatskim vozilom. Njemu su prošle godine zbog sudskih postupaka oduzeti privatni i diplomatski pasoš. Na zatvorsku kaznu od dve godine je pravosnažno osuđen zbog nezakonite nabavke luksuznog mercedesa u vreme dok je bio premijer.

Na Fejsbuku je Gruevski u utorak 13. novembra napisao da je "u poslednjih nekoliko dana primio bezbroj pretnji po život" i da je u Budimpešti, gde je od mađarskih vlasti zatražio politički azil, što su one zvanično i potvrdile.

Aktuelni premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će odbegli bivši premijer Nikola Gruevski biti vraćen u Makedoniju. On je intervjuu Televiziji Alsat M odbacio spekulacije da se dogovorio sa Gruevskim i omogućio mu da pobegne, podsećajući da se i u vreme postizanja Pržinskog dogovora govorilo da ima dogovor s bivšim premijerom, ali da se ispostavilo da to nije tačno.

Pred skopskim krivičnim sudom protiv Gruevskog se vode još četiri postupka - za izborne malverzacije, korupciju i političko nasilje, a Specijalno tužilaštvo vodi još nekoliko istraga.

Vučić: Nadam se pobedi Srbije na glasanju o Kosovu u Interpolu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras povodom sutrašnjeg glasanja o članstvu Kosova u Interpolu da se nada "pobedi Srbije", da će se tek sutra videti rezultati tog glasanja, kao i da se Srbija po tom pitanju borila "mnogo jače nego što bi to neko očekivao od male zemlje".

On je naveo da želi da čestita Ministarstvu unutrаšnjih poslova i Ministarstvu spoljnih poslova na velikim naporima za sprečavanje usvajanje te odluke i dodao je da su se on i premijerka Srbije Ana Brnabić uključili u diplomatske napore.

"Ja se nadam da Kosovo neće biti član Interpola, ali može da se dogodi da nisam u pravu. Podsećam, nismo imali Albance protiv sebe, već najveće svetske sile u svetu. Američki ambasador u UN kaže predstavnicima (drugih država) - nemojte da se igrate, i oni na tome zasnivaju svoje odluke", rekao je Vučić.

Predsednik Srije je rekao da se danas saznalo da glasanje neće biti tajno, odnosno da će svaki od delegata moći da zatraži uvid u glasanje predstavnike drugih zemalja.

Izvor: Beta, RTS