Vučić: Ko ima i jedan dokaz protiv Radoičića neka prijavi policiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su optužbe na račun potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića u vezi s umešanošću u ubistvu predsednika SDP Olivera Ivanovića lažne i izmišljene i pozvao svakoga ko ima i jedan dokaz o tome da to prijavi policiji.

Aleksandar Vučić

Vučić je na konferenciji za medije, odgovarajući na novinarsko pitanje, izjavio da oni koji, kako je naveo, tvrde da je Radoičić kriv, objasne kako to znaju i zašto ne poštuju pretpostavku nevinosti što traže i očekuju i od njega kada brani Radoičića.

"Ako znate da je ubica idite u policiju i dajte bilo kakve dokaze, jedan jedini, odmah ćemo ga uhapsiti, a ne da pričate šuplje priče da da biste na tome bazirali svoju političku priču, pošto politiku nemate. Da biste pravili nekog novog Davida (Dragičevića, Banjaluka) i dizali pesnice otpora. Ovde toga nema, ovde niko nikakvog ubicu neće da krije", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je naveo i da se nada da će biti ubrzanog napretka u vezi s istragom ubistva Ivanovića i da će se videti ko je govorio istinu, a ko nije.

Podsetimo, Milan Radoičić je jedna od osoba čije je stanove pre 10 dana pretresla kosovska jedinica ROSU, ali kako nije pronađen u stanu kosovska policij aje za njim nastavila potragu. Nekoliko dana kasnije, Radoičić se pojavio u Predsedništvu na sastanku Vučića i predstavnika kosovskih Srba. Upravo Radoičić je osoba za koju je Oliver Ivanović tvrdio da je “ključna ličnost i pravi nosilac vlasti na severu Kosova”. Iako je Radoičić u Srpsku listu ušao tek nakon ubista Ivanovića, stoji činjenica da je Ivanović bio na meti brutalnih kritika ove stranke u predizbornoj kampanji.

Odložena poseta Makrona

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu, zakazana za ovu nedelju, odložena zbog nemira u Francuskoj.

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je danas razgovarao s Makronom i da ga je francuski predsednik zamolio da se na nekoliko nedelja odloži poseta.

"Znam koliko je teško sprovoditi odgovorne ekonomske reforme", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Nekoliko dana kasnije Radoičić je saslušan u srpskoj policiji, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Radoičić „prošao poligraf i utvrđeno je da nije kriv“.

On je dodao i da je plan Prištine bio da ubije Radoičića, na dan kada su izvršena hapšenja u Kosovskoj Mitrovici, dodavši da je Radoičić bio „čovek broj jedan za odbranu Severne Mitrovice“.

“Radoičić nije ni akademik, ni intelektualac, ali je za razliku od mnogih velikosrba, ne jedanput, uz sve druge stvari kojima se ne ponosimo i kojima ni on nije srećan, bio uvek na braniku Severne Mitrovice. Dok nije bio ubijen ovom kampanjom da je ubica, on je bio čovek broj 1 za odbranu Severne Mitrovice, u smislu onih koji bi pružili otpor Albancima“, rekao je Vučić 26. novembra.

Nakon toga i Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, izjavio je da je Milan Radoičić prošao poligrafsko testiranje, na kojem je „utvrđeno da on nije počinilac zločina“. Na konstataciju novinara na konferenciji da poligraf nije validan dokaz i da bi Đurić kao pravnik to trebalo da zna, direktor Kancelarije za Kosovo rekao je da poligraf, iako nije sudski dokaz, nedvosmisleno govori da li je neko kriv ili ne.

Istog dana i ministarka pravde Nela Kuburović je izjavila da je Milan Radoičić saslušan po odobrenju Tužilaštva za organizovani kriminal, a ne po zamolnici Prištine.

„Priština nije dostavila nijedan dokaz da Radoičić ima bilo kakve veze sa ubistvom. On je saslušan kako bi se otklonila svaka sumnja i tvrdnja Albanaca na KiM, da Srbija ima bilo kakve veze sa ubistvom Olivera Ivanovića“, navela je Kuburović tom prilikom.

„Ključna ličnost“ koju do skoro niko nije znao

Podsetimo, Oliver Ivanović je Radoičića u jednom intervjuu nazvao „ključnom ličnošću i nosiocem vlasti na Kosovu“. On je istakao i da ga brine to što ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić pominje u kontekstu borca za opstanak Srba na Kosovu.

“Predsednik je pomenuo Milana Radoičića što mene zabrinjava iskreno rečeno, strašno me zabrinjava da on uzima njega kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu“, rekao je Ivanović tom prilikom.

I kosovski premijer Ramuš Haradinaj u intervjuu emisiji „Slobodno srpski“ 24. decembra prošle godine rekao je da „veoma dobro sarađuje sa kolegama Srbima“ među kojima je i Radoičić, ističući da je on neko ko je „bitan za sve“.

Novinari Insajdera su ove godine u više navrata pokušali da dobiju odgovor od predstavnika vlasti u Srbiji o tome kakva je Radoičićeva uloga na Kosovu, ali su oni listom tvrdili da ga ne poznaju.

Da ne zna ništa o ulozi Milana Radoičića tvrdio je na pitanja Insajdera nekoliko puta i direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marko Đurić, iako postoje snimci i fotografije na kojima su njih dvojica zajedno.

Sličan odgovor smo dobili i od ministra policije i člana predsedništva SNS-a Nebojše Stefanovića koji je za Insader u januaru ove godine izjavio da je za Radoičića čuo u medijima, ali da ne zna kakvu ulogu ima na Kosovu s obzirom da Radoičić do skoro nije imao zvaničnu funkciju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 19. februara ove godine u emisiji „Ćirilica“ na TV Hepiju istakao da nikada nije sreo Milana Radoičića, niti je, a da zna, sa njim razgovarao, ali nije isključio mogućnost da je Radoičić bio prisutan na nekom sastanku. Sa druge strane sa Oliverom Ivanovićem se sreo, kako je rekao, više puta i znao je za njegov sukob sa Radoičićem, ali je istakao da će nadležni organi da pokažu da li ima veze sa njegovim ubistvom.

Međutim, iako je rekao da s Radoičićem nikada nije razgovarao, Vučić je na konferenciji za novinare 12. septembra 2017. upravo njemu pripisao zasluge za brigu o Srbima na Kosovu.

„Hvala im što čuvaju Srbiju na Kosovu i Metohiji, jer je čuvaju oni i njihova deca. I Rakićeva, i Jeftićeva i svakog od njih. I Radoičićeva i Stojanovićeva. I Kostićeva i ne znam čija još“, izjavio je Vučić prošle godine.

Izvor: Beta, Insajder