Vučić: Kosovo ima ogromne šanse da postane članica Interpola, svi rade za njih

Sredinom novembra u Dubaiju biće doneta odluka da li će Kosovo postati nova članica Interpola. Kako je danas izjavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, šanse da bude prihvaćen zahtev Prištine za članstvo u toj međunarodnoj policijskoj organizaciji su ogromne, a njihovu inicijativu podržavaju SAD, Nemačka i Francuska.

Aleksandar Vučić

Na Generalnoj skupštini Interpola, koja se od 18. do 21. novembra održava u UAE, trebalo bi da se glasa o članstvu Kosova u toj organizaciji. Zahtev Prištine da se nađe na dnevnom redu prihvaćen je u martu ove godine, a neposredno pre održavanja sednice treba da ga potvrdi i Izvršni komitet Generalne skupštine.

Da su šanse Kosova da postane 193. članica međunarodne policijske organizacije velike, smatra predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je danas izjavio da će se Srbija boriti do poslednjeg trenutka da se to ipak ne dogodi.

"Imaju veliku većinu, njihove šanse su ogromne. Svi rade za njih, i Amerikanci, Nemci i Francuzi. Mi smo mali, imamo nekoliko prijatelja i molimo ih da nam pomognu", rekao je Vučić.

Aplikacija Prištine za članstvo u Interpolu prihvaćena je tek iz četvrtog pokušaja. Sve prethodne molbe kosovskih vlasti nisu ni ušle u fazu razmatranja. Dva puta kosovska aplikacija je odbijena, uz objašnjenje da je nepotpuna, a poslednji put, usled nedovoljne podrške za članstvo, vlasti u Prištini su same povukle molbu.

Zaokruživanje samostalnosti i pristup osetljivim bazama

Za razliku od predsednika Srbije, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ne veruje da će Priština imati potrebnu većinu. On je u izjavi za Insajder nedavno rekao da zajedno sa MUP-om preduzima niz aktivnosti kako bi sprečili ulazak Kosova u Interpol.

„Ukoliko se to ipak dogodi, neće uticati na pregovore u Briselu, ali može da utiče da Priština izdaje poternice preko Interpola za veliki broj naših ljudi. Praktično će ih fabrikovati“, naveo je Dačić i dodao da kosovske vlasti članstvom u toj organizaciji pokušavaju da zaokruže svoju samostalnost.

Sa druge strane, Milan Dimitrijević, šef srpskog Interpola, u izjavi za naš sajt upozorio je da bi u slučaju da Kosovo uđe u tu policijsku organizaciju prištinskim vlastima postalo dostupno 16 baza bezbednosno interesantnih podataka iz celog sveta, koji bi mogli da budu zloupotrebljeni u kriminalne svrhe.

Izvor: Beta, Insajder