Vučić: Kosovo ključni uslov za ulazak u EU, a ne vladavina prava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa Dejvidom Makalisterom, predsedavajućim spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvestioca za Srbiju, izjavio je da ne deli njegov stav da je vladavina prava ključna oblast za napredak Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucic i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister sastali su se danas u "Lovackoj kuci" u komleksu vile "Mir" u Beogradu. (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

"Ključno pitanje je Kosovo, a drugo ključno je odnos Srbije prema Rusiji, a ne vladavina prava, mada zapadni političari to uvek 'izvuku'", rekao je Aleksandar Vučić u zajedničkom obraćanju sa Dejvidom Makalisterom.

Nastojeći da ilustruje ocenu da nije vladavina prava ta koja se vidi kao ključna za napredak Srbije ka EU, Vučić je naveo da niko ne pita Srbiju ko će biti šef Agencije za borbu protiv korupcije.

"Dobro sam razumeo sve ono sto Evropa zamera Srbiji po pitanju različitih oblasti i poglavlja, na polju vladavine prava i rekao šta činimo da to izmenimo i popravimo", rekao je Vučić.

On je dodao i da ga "glava najviše boli" po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

"Samo Srbija ima Poglavlje 35. Zato je i važan naš interni dijalog o Kosovu i Metohiji, jer, dok nema napretka u odnosima po tom pitanju, nema napretka na putu ka EU", rekao je Vučić posle sastanka sa Makalisterom.

Vučić je rekao i da neke zemlje članice EU, naročito 2007, poput Bugarske i Rumunije, nisu bile spremnije za članstvo nego što je to sada Srbija.

"Ja, međutim, ne vidim drugi put za Srbiju do puta u Evropsku uniju", istakao je predsednik Srbije.

Sastanak predsedavajućeg Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera i predsednik Srbije Aleksandra Vučića održan je u vili Mir u Beogradu.

Mekalister: Srbija u EU kad bude spremna

Član spoljnopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta i izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je danas u Beogradu da će Srbija ući u Evropsku uniju kada za to bude spremna.

Mekalister je na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem obećao nastavak podrške evropskom putu Srbije, ali je naglasio da on zavisi od napretka Srbije u otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja.

Izvestilac je rekao da bi voleo da se nova poglavlja otvore što je pre moguće ali da to zavisi od država članica EU.

On je poručio srpskim vlastima da nastave sa reformama, pre svega u ekonomiji, vladavini prava i borbi protiv korupcije. Mekalister je izjavio da je pročitao ekspoze premijerke Ane Brnabić i da je zadovoljan napretkom Srbije, koja ima političku podršku i država članica EU i Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se dijalog Beograda i Prištine vodi i na predsedničkom i na nivou vlade da bi se sprovelo već dogovoreno i postigli drugi sporazumi.

Mekalister je rekao da je stabilnost u regionu suštinski značajna za ceo evropski kontinent i u tom smislu pozdravio politiku saradnje sa susedima koju vodi Vučić.

Izvor: Beta, RTS