Vučić: Mislim da imamo ime ubice Ivanovića, Radoičić sigurno nije učestvovao u njegovoj likvidaciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ozbiljno radi na slučaju ubistva lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, kao i da „misli imamo i ime ubice, a Albanci nemaju“. On je naveo da Milan Radoičić, za kojim je Priština raspisala međunarodnu poternicu, nije cvećka, ali da ni na koji način nije učestvovao u likvidaciji Ivanovića, te da je to potvrđeno kroz različite metode njegovog ispitivanja, proveravanja i praćenja.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

Vučić je danas izneo više detalja kada je reč o istrazi srpskih organa u slučaju ubistva Olivera Ivanovića. On je, dan nakon što je objavljeno da je za potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem raspisana međunarodna poternica zbog sumnje da je pomagao i organizovao grupu za ubistvo lidera GI SDP, rekao da Priština sprovodi političku istragu, sa jedinom željom da okrive Srbe, a da Srbija „ozbiljno radi“.

„Mislimo da imamo i ime ubice. Albanci ga nemaju. Imamo kompletno sačinjenu priču sa motivima. Uvereni smo da znamo ko je izvršilac. Zbog različitih stvari i nedostataka DNK analize, snimaka i plastičnih člaura ne možemo da imamo materijalne dokaze, ali ćemo nastaviti da radimo. Mi imamo sve potkrepljeno fotografijama i pokušaćemo da dođemo do materijalnih dokaza. Istraga se nikada neće prekidati dok ne dođemo do ubica”, rekao je Vučić.

On je u kontekstu istrage o ubistvu Ivanovića pomenuo dva imena – Fljorin Ejupi i Nedžmedin Zekaj, koji je, kako je naveo Vučić, u međuvremenu promenio ime Liraj Zekaj.

Novinari Insajdera bez mogućnosti da postave pitanje

Novinari Insajdera od početka istražuju i prate dešavanja u vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića. Uprkos tome, naš novinar danas nije dobio mogućnost da postavi pitanje, iako se za to prijavio čim je konferencija otvorena za novinarska pitanja. 

„Šta se dešava s osobom pod imenom Fljorin Ejupi, koji je iz Kosovske Mitrovice otišao put Tirane, do aerodroma Rinas. On je, inače, pod prismotrom u Nemačkoj. To je ona osoba koja je podmetnula bombu pod autobus ‘Niš-ekspresa’. Zekaj je na dan ubistva bio u Kosovskoj Mitrovici”, naveo je Vučić.

„Radoičić proveravan, ispitivan, praćen…”

Predsednik Srbije je rekao Milan Radoičić „nije cvećka”, ali da on nije učestvovao u ubistvu Ivanovića.

„Radoičić sa sigurnošću, sa svim što je dobijeno od MUP-a i BIA, ni na koji način nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića. To je potvrđeno kroz različite metode ispitivanja, proveravanja i praćenja pomenutog gospodina”, dodao je on.

Vučić je upitao međunarodnu zajednicu zašto institucije u Prištini nisu prihvatile zahtev Srbije da učestvuje u istrazi i naveo da je srpsko tužilaštvo odgovorilo na sve zahteve iz Prištine. On je pitao i zašto je prošlo osam meseci da bi bio dostavljen video-materijal s lica mesta, istakavši da su Srbiji dostavljeni montirani snimci kretanja Olivera Ivanovića.

„Šta se desilo sa snimcima dobijenim iz objekta Građanske inicijative SDP ispred koga je Ivanović ubijen? Zašto i pored više zahteva sa mesta događaja nismo dobili čaure, već samo klonove? Zašto Priština nije dostavila snimak siluete ubice, tvrdili su da ga imaju, celokupni sadržaj baznih stanica”, upitao je Vučić.

On je upitao i zašto Priština nije dostavile odgovore na zahtev srpskih pravosudnih organa, koji su se odnosili na obaveštenja koja su kosovski organi prikupili od eventualnih svedoka i građana koji imaju saznanja o krivičnom delu i učiniocu. Predsednik Srbije upitao je i da li je utvrđeno da li je zapaljeni automobil "opel astra" korišćen prilikom izvršenja krivičnog dela ili ne. 

On je podsetio i da je pripadnik KPS Dragiša Marković priveden pod sumnjom da je sa lica mesta odavao informacije jednom policijskom službeniku Republike Srbije, što je, kako je rekao, laž. 

„Angažovali su agenturnu mrežu da bi Srbiju prikazali kao krivca”

Vučić je naveo da je Priština angažovala kompletnu agenturnu i saradničku mrežu kako bi Srbe predstavili kao krivca za sve, kao i da je to učinjeno 16. januara prošle godine, posle ubistva Olivera Ivanovića.

„Angažovali su uz podršku dela međunarodne zajednice kompletnu agenturnu i saradničku mrežu, u medijskoj, političkoj i verskoj sferi, kako bi predstavili Srbiju kao ključnog krivca za sve i kako bi uvek imali, i kada sve ovo izazovu svojim taksama, opravdanje za priču – za to je Vučić kriv, njemu odgovara da izbije nešto na Severu, pa će on onda sa Vojskom da upada na Sever, da će Vučić da dogovara neku podelu ili ne znam šta sve ne”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da veoma moćno to rade i na teritoriji Kosova i Metohije i u centralnoj Srbiji i u delu međunarodne zajednice.

„I to traje od 16. januara, posle ubistva Olivera Ivanovića. Sve što su mogli da angažuju najprljavije u ukupnoj agenturnom i saradničkom i svakom drugom delovanju u čitavom regionu i međunarodnoj zajednici to su uradili. Na žalost, prilično uspešno, a ne sasvim uspešno, jer je jedan deo ljudi u Srbiji bio spreman da se suprotstavi svim njihovim lažima, prevarama i izmišljotinama”, rekao je Vučić.

Oliver Ivanović ubijen je 16. Januara prošle godine u Kosovskoj Mitrovici, kada je na njega ispred sedišta stranke pucano iz automobila u pokretu. Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu trenutno vodi predistražni postupak.

Sa druge strane, u Prištini za umešanost u ubistvo Ivanovića osumnjičeno je pet osoba - policajci Dragiša Marković i Nedeljko Spasojević, Marko Rošić čiji je broj registarskih tablica pronađen na cedulji u džepu ubijenog Ivanovića, kao i sekretarica Ivanovića - Silvana Arsović.

Kako je juče za Insajder rekao specijalni kosovski tužilac Sulj Hodža, Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, osumnjičen je pomaganje i organizovanje grupe za ubistvo Ivanovića, kao i za organizovani kriminal i trgovinu drogom. Kako je naveo za njim je raspisana međunarodna poternica.

Osnovni sud u Prištini je inače 24. januara po zahtevu Specijalnog tužilaštva Kosova, izdao interni nalog za hapšenje potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

Hapšenja dela osumnjičenih i poligraf kao dokaz

Nakon zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine, policija je u novembru prošle godine pokušala hapšenje Radoičića u severnom delu Kosovske Mitrovice, ali ga nije pronašla u njegovom stanu. 

Tada su u akciji specijalnih policijskih snaga ROSU uhapšeni pripadnici KPS Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković, kao i Marko Rošić. Kako je tada saopšteno, oni su privedeni u sklopu istrage o ubistvu Olivera.

Samo dan pre ove akcije Radoičić je bio u Beogradu na sastanku Srpske liste sa predsednikom Srbije, koji su snimali svi mediji. U prvom trenutku nakon hapšenja nije se znalo gde je Radoičić, da bi MUP Srbije tri dana kasnije saopštio da ga je saslušao, ne navodeći gde.

Potom su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i direktor kancelarije za KiM Marko Đurić javno tvrdili da je Radoičić prošao poligraf i da nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića. Radoičić se već 29. novembra zajedno sa predstavnicima Srpske liste sastao ponovo sa predsednikom Vučićem.

Na javnom servisu predsednik Srbije tvrdio je i da je Radoičić saslušan neformalno i na Kosovu još 21. februara, ali da je Priština to krila.

„Oni su sada hteli da ga ubiju. Prvo je ucenjivan jedan drugi čovek, pripadnik narko-klana uhapšen na Kosovu po crnogorskoj poternici, kome je nuđeno da optuži Radoičića da bi mogli da upakuju priču i optuže Beograd. Pošto on to nije mogao da im kaže i učini, oni su došli do ovoga”, rekao je Vučić krajem novembra za RTS.

Krajem decembra kosovski tužilac Sulj Hodža za Insajder je rekao da zbog istrage još ne može da objavi dokaze o umešanosti Radoičića u ubistvo nekadašnjeg lidera Građanske inicijative SDP, kao i da još utvrđuju ulogu njegovu ulogu u tom zločinu.

Izvor: Insajder