Vučić: Molim okupljene građane ispred Skupštine da se raziđu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na vanrednoj konferenciji za medije zamolio okupljene ispred Skupštine Srbije da se raziđu, jer epidemija koronavirusa nije gotova. Kako je naveo, on je zamolio i poslanike SNS Aleksandra Martnovića i Sandru Božić da prekinu svoj štrajk glađu.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

"Nekoliko stotina metara odavde održava se skup, 5790 pristalica uglavnom SNS i oko 64 ili 65 ukupno pristalica pokreta Dveri i ovo ne govorim da bi se hvalio, nego da bih zamolio te ljude da se bar do kraja maja ne okupljaju. Ja znam da nije formalno organizovala SNS nego neko udruženje ili asocijacija", rekao je Vučić.

On je dodao da "mnogo voli te ljude", ali da prebrojavanje nije potrebno, već jedinstvo.

"Beskrajno sam im zahvalan što pokazuju svoje srce, ali moj poziv je da sačekamo kraj maja, verujem da ćemo u junu moći da se okupimo u većem broju na otvorenom prostoru. Ako ne, ništa", dodao je on.

Kako je naveo, on je zamolio poslanike Srpske napredne stranke da prekinu štrajk glađu, a da mu je drago što je štrajk prekinuo poslanik Miladin Ševarlić.

"Razgovarao sam sa poslanicima Srpske napredne stranke, molio sam ih i molim ih da prekinu. Oni nisu spavali, sedeli su na stolici, to traje bogami 35 sati, što je teško posebno za jednu damu Sandru Božić. Ona je samohrana majka, ima dvoje dece, mislim da mora da se vrati njima", naveo je predsednik.

On je rekao da će večeras telefonski da razgovara sa Martinovićem.

"Znam da mi neće biti lako da ubedim Martinovića, ali ću telefonom pokušati večeras iako znam da to neće biti jednostavno jer on veruje u razloge zbog kojih je krenuo u štrajk", ocenio je predsednik.

Predsednik je naveo da ipak ima jednu primedbu, a koja se odnosi na zahtev poslanika SNS.

"Građani Srbije imaju bezbroj primedbe na naše tužilaštva, mnogo toga što smo čekali da se promeni, ali ne može zbog tih ljudi koji se na tim mestima nalaze. Martinović zna i da kada kaže da nije pritisak na tužilaštvo, da to jeste i mi to ne smemo da radimo i ne treba da se pozivamo na to šta rade drugi kad odu ispred sudova...to je naravno sve pritisak, ali to mogu da rade drugi, ne smemo mi", zaključio je on.

Govoreći o štrajku glađu lidera Dveri Boška Obradovića, Vučić je rekao da je bezbroj puta zvao na razgovore, ali da su oni rekli da se "s njim ne može razgovarati".

"Pozvao sam ih i u ponedeljak na razgovor sa pripadnicima drugih stranaka. Nisu hteli, ali razgovor ucenama ili pretnje ja ne mogu niti mi pada na pamet da prihvatam. Nasiljem se u srpskoj politici ništa neće desiti, a žestoko osuđujem brutalni napad na Marjana Rističevića", rekao je Vučić.

On je zatražio da se ne napadaju novinari bez obzira šta se mislio o njihovom radu i naveo da je uhapšen D.G. iz Novog Sada (79) koji je iznosio pretnje na račun Jovane Gligorijević i u toku je procesuiranje tog lica.

Predsednik je naveo da je "uplašen i zabrinut što vidi da strahovito jačanju ultradesničarski neskriveno fašistički pokreti sa nekim sumanutim idejama".

Takođe, još jedno je pozvao sve političke aktere u zemlji da uzmu učešće na izborima 21. juna, ali i najavio da će biti kažnjen svako ko tokom kampanje bude vršio nasilje, nezavisno da li je iz redova vladajućih ili opozicionih stranaka.

Podsetimo, ispred Skupštine glađu strajkuje s jedne strane poslanik Dveri Boško Obradović tražeći odlaganje izbora, dok poslanici SNS Sandra Božić i Aleksandar Martinović na ovaj način izražavaju nezadovoljstvo kako tvrde nepostupanjem tužilaštva na napad Boška Obradovića na poslanike i ministre na stepenicama parlamenta prošlog petka.

Izvor: Insajder