Vučić na pitanja Insajdera o kontroli trošenja novca za Kosovo: Hvala što me podsećate…(VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je, odgovarajući na pitanje novinara Insajdera o kontroli trošenja novca za Kosovo najavio da će zatražiti izveštaj o tome.

Aleksandar Vučić

U vreme dok je bio potpredsednik Vlade, nakon emitovanja Insajderovog  serijala “Patriotska pljačka” 2012. u kome su izneti brojni dokazi o zloupotrebi novca namenjenog Srbima na Kosovu Vučić je obećao kontrolu trošenja.

Zbog toga je novinarka Insajdera danas predsednika pitala šta se dešava s obećanim uspostavljanjem kontrole novca namenjenog Srbima na Kosovu.

“Narod zna ko pošteno radi, a ko je pljačkao. Ali hvala jer ste nas podsetili na naše obaveze pošto ću da tražim izveštaj kako smo to činili ranijih godina i kako to činimo danas, s posebnim naglaskom na trošenje sredstava danas”, odgovorio je Vučić.

Anketni odbor u Skupštini Srbije je još u aprilu 2014. godine završio izveštaj o zloupotrebama sredstava iz budžeta Srbije namenjenih najugroženijima na Kosovu za period od 2000. do 2012. godine, kojim je potvrđeno istraživanje Insajdera.

Izveštaj Anketnog odbora o zloupotrebama sredstava iz budžeta Srbije namenjenih Kosovu nije stavljen na dnevni red Skupštine Srbije ni bezmalo pet godina godine nakon što je završen; a pitanje Insajdera da li će se i kada to desiti ostaju bez odgovora. Dok ga Skupština Srbije ne usvoji, izveštaj nije obavezujući za nadležne institucije.

U martu prošle godine Vučić je, na okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, rekao da Srbija za Kosovo, na različite načine, godišnje izdvaja između 520 i 530 miliona evra. Po tim podacima, Srbija dnevno za Kosovo izdvaja nešto više od 1,45 miliona evra.

U septembru 2018. Vučić je, odgovarajući na pitanje Insajdera, praktično potvrdio da godinama unazad postoje zloupotrebe novca namenjenog za najugroženije na Kosovu, kao i da se one ne mogu u potpunosti sprečiti jer Srbija nema nikakve nadležnosti na terenu i te da “ne može sve biti apsolutno transparentno” kada je reč o Kosovu. 

Izvor: Insajder