Vučić na pitanje Insajdera o kreditu za još nezavršeni vodovod: Daćemo još novca, biće završeno (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na pitanje novinara Insajdera gde je vodovod na severu Kosova za koji je država Srbija iz budžeta izdvojila devet miliona evra i zašto se kasni pet godina, rekao da je oko tog projekta bilo problema ali da bi sada sa odobrenih dodatnih 6 miliona evra stvari trebalo da krenu u dobrom smeru.

Vučić na Gazivodama

"Sada ću da vam objasnim za vodovod... To su pitanja koja ja najviše volim. Vodovodi za to sam ja ekspert... Vodovodi, brane, kanalizacije i ta čuda. Ja to volim te narodne stvari", rekao je prvo Vučić, a zatim nastavio:

"Dali smo novac iz budžeta, nego šta nego smo dali. Dali smo devet miliona evra i treba da damo još šest miliona, da bismo imali vodovod za Kosovsku Mitrovicu, Zubin potopk i Zvečan. I mislim da je vlada juče preključe, donela odluku, prošlo je odluku vlade. Novac postoji.i vodovod će u najkraćem roku biti završen", rekao je Vučić.

On je konstatovao da je vodovod najvažniji za sve, ali nije objasnio zašto nije izgrađen ni pet godina od kada je novac izdvojen iz budžeta Republike Srbije.

"Zato što, da vam ja ne objašnjavam sad, bilo je tu mnogo problema, i u načinu izvođenja i u različitim projektima, u  tome na koga se odnosi i trostruke administracije. Ali sada je sve udešeno i ja mislim da ide u dobrom smeru", rekao je Vučić.

Podsetimo, kako je Insajder već pisao, iz budžeta Republike Srbije isplaćeno je devet miliona evra na ime otplate kredita koji su za izgradnju regionalnog vodovoda na severu Kosova, uzele opštine Kosovska Mitrovica, Zvečan i Zubin Potok. Ugovor o izgradnji potpisan je 2013, a rok za završetak radova bio je 18 meseci.

Pet godina kasnije, stanovnici opština sa severa Kosova dočekuju još jedno leto uz restrikcije i nestašice vode. Vodovod nije izgrađen iako su rokovi davno probijeni, a novac isplaćen.

Zanimljivo je da nijedna od nadležnih institucija države Srbije nije imalo odgovor na pitanja u vezi sa izgradnjom vodovoda na severu Kosova.  

Iako se ranijih izjava Marka Đurića može zaključiti da je Kancelarija za KiM dobro upoznata s ovim projektom i upućena u njegovu realizaciju, na pitanje novinara Insajdera zbog čega vodovod još nije izgrađen i koliko novca je do sada potrošeno, iz Kancelarije su odgovorili da to nije u njihovoj nadležnosti odnosno da su “nosioci projekta i naručioci posla izgradnje regionalnog vodovoda opštine Zvečan, Zubin Potok i Kosovska Mitrovica".

Iz Kancelarije za KiM nismo dobili odgovor ni na pitanje da li su izvođačima radova naplaćeni penali zbog kašnjenja i u kom iznosu, a nije nam dostavljen ni traženi izveštaj nadzornog organa, zaduženog za ovaj projekat.

Podatke o novcu koji je iz budžeta Srbije potrošen na ovaj projekat nije nam dostavilo ni Ministarstvo finansija.

S druge strane, sadašnji i bivši predstavnici opština Kosovske Mitrovice, zubinog potoka i Zvečana odgovornost za nastalu situaciju prebacuju jedni na druge.

Projekti na Kosovu za koje je država Srbije izdvajala novac iz budžeta, a koji nikada nisu završeni najbolji su dokaz da ne postoji nikakva kontrola trošenja sredstava pod izgovorom pomoći Srbima na Kosovu. Srbija za Kosovo od 2000. godine  izdvaja stotine hiljada evra dnevno, a zašto taj novac ne stiže do onih kojima je najpotrebniji novinari Insajdera istraživali su u dva serijala Patriotska pljačka, 2012. i 2014. godine.

Izvor: Insajder