Vučić na pitanje Insajdera: Pošto insistirate na Er Srbiji, za neku od narednih konferencija ću se pripremiti (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se nada da će Er Srbija uspešno poslovati ove godine i bez pomoći države, iako je to užasno teško. On je poručio i da će se „lično pripremiti“ za neku od narednih konferencija, pošto novinari Insajdera insistiraju na pitanjima o poslovanju Er Srbije.

Aleksandar Vučić

„Ako isključite prekookeanski let, siguran sam da posluju pozitivno. A nadam se da će i sa prekookeanskim letom da posluju pozitivno, što je zastrašujuće teško. Nemojte da vam govorim kako danas stoje Montenegro Erlajns i Kroacija Erlajns i mnoge druge“, rekao je Vučić.

Kako je dodao, trenutno nema precizne podatke da bi odgovorio da pitanje.

„Ali pošto vidim da je to tema na kojoj stalno insistirate, za neku od narednih konferencija ću se lično pripremiti“, poručio je predsednik.

Zbog prave slike stvari o poslovanju ove kompanije, važan je finansijski izveštaj Er Srbije za prethodnu godinu koji još nije javno objavljen.

Do tada, ostaje činjenica da je Er Srbija prethodne godine završavala u plusu ali uz pomoć države.

Kako je pokazalo istraživanje Insajdera, država je Er Srbija završila je 2014. godinu u plusu odnosno prikazan je dobitak od 3,3 miliona evra.

Naredne godine on je bio još veći i iznosio je četiri miliona evra. Er Srbija je 2016. godinu završila sa dobitkom u iznosu od oko 1,8 miliona evra.

Međutim, kada se posmatra samo operativno poslovanje kompanije i kada se izuzme iznos državne pomoći koji je za tri godine iznosio ukupno 159,5 miliona evra, kompanija Er Srbija svake godine posluje u minusu čak, u nekom trenutku, i većem nego nekadašnji JAT.

Vučić je nedavno, takođe odgovarajući na pitanja novinara Insajdera, rekao i da očekuje da se Etihad neće povući iz Er Srbije, u kojoj kompanija iz Ujedinjenih arapskih emirata ima 49 odsto vlasništva, a država Srbija 51 odsto.

Podsetimo, prema Nacrtu ugovora koji je objavio BIRN, Ugovor o uslugama podrške Etihadovog menadžmenta oročen je na 1. januar 2019. On se automatski produžava na još pet godina, osim ako Etihad pisanim putem ne obavesti Er Srbiju do 1. jula 2018. da želi da raskine Ugovor o uslugama podrške.