Vučić na pitanje novinara Insajdera: Zadovoljan sam poslovanjem Er Srbije, nadam se da Etihad neće otići (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, odgovarajući na pitanje novinara Insajdera, da smatra da je Er Srbija neuporedivo bolji prevoznik od JAT-a, da je u tom smislu zadovoljan, ali da on ne može da kaže da li će Etihad ostati partner u Er Srbiji. Čak i u tom slučaju će, tvrdi predsednik Srbije, Er Srbija opstati i biće jača kompanija od JAT-a.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

Za predsednika Srbije neumesno je porediti nekadašnji JAT i Er Srbiju – nacionalnog avioprevoznika u kojem država ima 51 odsto vlasništva a kompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 49 odsto. Međutim, kada je Etihad 2013. godine najavio ulaganje u Srbiju, bila je to najbrže rastuća kompanija u svetu. U međuvremenu se pokazalo da taj ubrzani rast nije održiv i od svih kompanija koje je Etihad kupio u Evropi, za sada je zadržao vlasništvo još samo u Srbiji.

Treća i poslednja epizoda iz serijala Insajdera „Srpsko- arapska posla“ na programu je televizije N1 u utorak u 21 sat.

Na pitanje novinara Insajdera, a imajući u vidu da je u toku emitovanje serijala o poslovanju Er Srbije, da li on iz današnje perspektive smatra da je ugovor sa Etihadom dobar za Srbiju i JAT, predsednik Vučić je rekao:

„JAT je propao, bio je uništen i svi koji govore danas učestvovali su u uništavanju JAT-a . Er Srbija je neuporedivo bolji prevoznik nego što je bio JAT. Neuporedivo bolji za putnike, za naše građane, to pokazuje i udvostručen broj putnika, to pokazuju neuporedivo bolji rezultati. Da li možete na liniji za Njujork da zarađujete pare? Pa, ne možete. To ćete moći za godinu ili dve , dakle kada prođe četiri ili pet godina. Ali je to važno za brendiranje naše zemlje, za brendiranje naše aviokompanije. I u tom smislu sam vrlo zadovoljan. Voleo bih kada Etihad ne bi napuštao Er Srbiju i nadam se da neće“. 

Pitanje predsedniku postavili smo nakon prijema povodom Dana Vojske Srbije koji je održan u Predsedništvu Srbije. Pogledajte ceo odgovor predsednika Srbije.

U prve dve epizode serijala Insajder „Srpsko arapska posla“ prikazani su primeri zbog kojih se i dalje postavlja pitanje da li je partnerstvo sa Etihadom bilo dobro za JAT i Srbiju.  U ovom poslu najmanje je sporno to što je država preuzela dugove nekadašnjeg JAT. Međutim, kako je otkriveno, u procesu nastanka Air Srbije kompaniju su vodili kadrovi Etihada, a troškove plaćala Srbija.

Tada je i sklopljen i ugovor o iznajmljivanju aviona sa posadom koji je, kako su otkrili novinari Insajdera,  iznajmljen od Etihada i plaćen je za osam meseci čak 10,4 miliona dolara.

Er Srbija se obavezala da će iznajmljeni avion od Etihada leteti 415 sati mesečno i da će plaćati po fiksnoj ceni 3,137 dolara po satu letenja. Dotadašnja praksa svuda u svetu pokazala je međutim da se iznajmljivanje aviona sa posadom nikada ne uzima na tako veliki broj sati mesečno.