Vučić na vojnoj vežbi: Stići će još nešto o čemu ne mogu da pričam, čim bih rekao neki bi nam uvodili sankcije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić i članovima Vlade, danas je pratio svaki detalj vojne vežbe "Vek pobednika 1918-2018", u čast stote godišnjice pobede u Prvom svetskom ratu. Rekao je da Srbija poslednjih godina dramatično snaži svoju Vojsku, koja je sada najjača na prostoru bivše SFRJ. Uz ocenu da Srbija pravi ofanzivnu a ne defanzivnu vojsku jer je “uvek u boljoj poziciji onaj ko ofanzivno dejstvuje”, Vučić je praktično usput, dok se pozdravljao sa vojnicima rekao da je Srbija već platila nešto zbog čega bi nam “neki uvodili sankcije”.

Vojna vežba "Vek pobednika 1918-2018", u čast stote godišnjice pobede u Prvom svetskom ratu

Vojska je juče i danas na više lokacija pokazala praktično sve što ima. Predsednik Srbije je posle vežbe na Pasuljanskim livadama za RTS rekao da je Vojska Srbije sve ozbiljnija i najavio nova ulaganja u 2019, ističući da se „dramatično snaži Vojska Srbije i to ne koracima od milje, već od sedam milja“.

Između ostalog je izjavio da niko u regionu ne može po snazi da se poredi s Vojskom Srbije. Svoju izjavu je zatim ipak korigovao prvo konstatacijom da u regionu samo Rumunija ima veću vojsku od Srbije, a zatim nastavio:

"Mi i Mađari smo tu negde, a svi ostali su daleko iza. Naravno Grčka ima ogromnu vojsku, to nisu uporedive cifre, ali sve ovo drugo i prostor bivše Jugoslavije... Mi dramatično snažimo našu vojsku, ti naši koraci nisu od milje, to su koraci od sedam milja".

Najavljujući nabavku bespilotnih letelica od Kine za 30 miliona evra, Vučić je rekao da Srbija pravi ofanzivnu a ne defanzivnu Vojsku.

"One odu, izviđaju sa pet kilometara visine, kada izvide mi ih vratimo, a zatim odu da dejstvuju, pošalju rakete, unište ciljeve i mi ih vratimo u bazu... jer to je budućnost ratovanja – bespilotne letelice samoubice, onaj mali tenk 'mali miloš', da što manje rizikujete živote pripadnika Vojske i policije i što boljim i snažnijim ofanzivnim dejstvom utičete na umanjenje vatrene moći i ukupne snage neprijatelja".

U  razgovoru sa vojnicima, najavljujući nova ulaganja, predsednik je otkrio neobičnu informaciju:

“Stići će još nešto o čemu ne mogu da pričam, što smo već platili, ali čim bih rekao neki bi nam uvodili sankcije”.

Predsednika Srbije su tokom čitavog događaja koji se prenosio uživo pratile kamere RTS. Javbi servis je još sinoć u dnevniku najavio da će ceo događaj pratiti sa 70 kamera.

Foto: Srđan Ilić

Vučić: Treslo se pola brda, ali sam mnogo srećan...

Predsednik Srbije je rekao da je već vidljivo daleko bolje stanje vojske u odnosu na periodu kada je došao na mesto ministra odbrane, 2012. godine. Kako je rekao, Srbija nikada nije imala više tenkova, navodeći da je u današnjoj vežbi učestvovalo stotinu. On je istakao i da je, kada je došao na mesto ministra odbrane, u Vojsci bio samo jedan neispravan "mig", da bi ih danas u vežbi učestvovalo osam od 10 koliko Srbija sada ima.

Nakon konstatacije da je zadovoljan kako je vežba izvedena, da je sve "izvanredno izvedeno, osim dve rakete koje su 'dale otkaz', sve ostale su pogodile svoj cilj", predsednik je rekao:

"Ali sam mnogo srećan, video sam, kada su svi videli, kada je drhtala zemlja, kada su migovi nadletali, svih osam... videli ste usostalom i ove bombe kada su bačene, jedna bomba 250 kilograma, treslo se pola brda, čini mi se, to je da uništi sve".

Najavio je nastavak jačanja srpske vojske – pre svega ratnog vazduhoplovstva, ali i uvođenje modernijih oklopnih vozila. Prema njegovim rečima, u toku sledeće godine Srbija će „od Rusa“ da dobije oklopna vozila „benderove“, ali i još 30 tenkova, dok su od „naših kineskih prijatelja“, kako je rekao, naručene prve bespilotne letelice sa naoružanjem.

Foto: Srđan Ilić

Najavio je i nabavku helikoptera Mi-35 i Mi-17, kao i devet 'erbasovih helikoptera H-145', koji će biti nabavljeni u okviru „Programa 1500 najsavremenijih uređaja za noćno termovizijsko praćenje". Nadležnima za vojsku je međutim skrenuo pažnju na to da vojnici nemaju dovoljno osnovne opreme.

“Ako očekujemo da uložimo u naše oklopnjake, a prvi put ste videli kako 'lazar 3' u vojsci dejstvuje, nije više na ispitivanjima nego je ušao u naoružanje, ako mi to pravimo – moramo dobro da znamo da vojnicima moramo da rešimo pitanje više pari čizama i uniformi, jer prethodnih sedam, osam dana, svaki dan su prali majice i uniforme", rekao je Vučić i dodao da "Jumko" radi u tri smene i da ne mogu da stignu da sašiju dovoljno uniformi.

Izvor: RTS, Insajder