Vučić nakon razgovora s Hanom: Odnosi s Prištinom su najveći problem, o tome će se izjasniti i građani Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas, nakon razgovora s evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom najavio da će on dati predlog za rešenje problema s Kosovom i da će o njemu morati da se izjasne građani Srbije.

Aleksandar Vučić i Johanes Han Foto: Srđan Ilić

“Da li vidimo budućnost u Evropi, za šta moramo da platimo određenu cenu, a koja nije imala, ili da ostanemo na ovome sada? Odlučiće građani i mi ćemo da poštujemo tu odluku. Ali neću da se krijem, već ću reći šta mislim da je najbolje za zemlju, a građani će reći da li je to fer ili nije“, istakao je Vučić. 

On je naveo da je pitanje odnosa Beograda i Prištine jedan od najvećih problema, koje je nazvao "planinskim lancem prepreka ka članstvu u EU", ali da "rešenje s Kosovom neće biti da Srbija izgubi sve, a Priština dobije sve. To mora da bude rezultat kompromisa, tako da i jedni i drugi budu nezadovoljni“, rekao je Vučić.

"I nije reč o tome kako ćete da se zovete... već je pitanje mnogo krupnije, mnogo hiljada kvadratnih kilometara, a još važnije je tu pitanje ljudi koji žive na Kosovu i kako će njihov status biti regulisan", rekao je Vučić i dodao da je za Srbiju došlo vreme da donosi odluke, "da plati neke cene iz prošlosti".

Vučić je kao važno pitanje naveo i regulisanje granice s Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

‚Johanes Han i Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

"Mi smo u Sarajevu imali svoje ideje, onda su nam sa Bošnjačke strane iznete druge ideje, mi smo prihvatili te ideje, sačekali ih sa papirom, oni su rekli: 'E sad nećemo ono što hoćemo'... Granicu sa Hrvatskom, najbolje da ne komentarišem ništa", rekao je Vučić.

On je rekao da razume da EU posmatra čitav region Zapadnog Balkana na jedinstven način u smislu prostora, ali da će zemlje postajati članice prema svojim zaslugama i da bi neko mogao i da se hvali što su Srbija i Crna Gora prepoznate kao zemlje koje su najbliže članstvu, ali da ono što je ostalo da se uradi predstavlja najteže zadatke.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog Strategije EU za Zapadni Balkan u kome je prvi put naveden vremenski okvir – 2025. godina kao moguća za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Han: EU ne želi da uvozi bilateralne konflikte

Han je izjavio da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose, i da Evropska unija ne može i neće da uvozi bilateralne sporove. 

"Srbija mora da reši i primeni pravno obavezujući sporazum sa Kosovom, a mi smo tu da pomognemo kao i u rešavanju drugih graničnih  pitanja sa drugim susedima", rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare  sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je dodao da to treba videti kao priliku "jer nerešeni granični problemi nisu dobri ni za jednu zemlju i zato na to treba gledati kao na nešto pozitivno".

Svi delovi Zapadnog Balkana imaju perspektivu koja je izražena u strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan, i koja treba da stvori pozitivan pritisak na sve političare u regionu kako bi radiili na perspektivi u interesu svojih građana.

Han je naveo da pozitivni rezultati dijaloga Beogarda i Prištine treba da budu u interesu i Kosova i Srbije, a to je evropska perspektiva.

„Prvi put Srbija je dobila indikativan vremenski okvir i to su dobre vesti za Srbiju u njene građane i u tom smislu Srbija ima realnu perspektivu u EU. Sve je u rukama Srbije i treba da iskoristi“, rekao je Han.

On je naveo da je neophodno da se „politički poguraju teške reforme u vladavini prava, pravosuđu, ali nije stvar da se zadovolje neki zvaničnici u EU već da se popravi život građana Srbije“.

„Na Plenkovićevom mestu ne bih govorio o ratnoj odšteti“

Vučić je naveo da je "iznenađen i zaprepašćen" izjavom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da prilikom predstojeće Vučićeve posete Zagrebu treba razgovarati i o ratnoj odšteti.

"Sve što mogu da kažem je - da sam na njegovom mestu, to pitanje ne bih pokretao. Plašim se da Hrvatska ne samo da ne može da dobije ništa, već može mnogo da izgubi. To bih mogao da potkrepim hiljadama raznovrsnih i teških argumenata", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da u posetu Hrvatskoj ide u "dobroj veri" i da u delegaciji Srbije na put idu stručnjaci koji žele da rešavaju i pitanja iz prošlosti, ali da pre svega razgovaraju o budućnosti.

"Video sam da su predvideli i neke demonstracije i proteste, ali ja se ne plašim toga. Moj je posao da radim za Srbiju i građane i želim da verujem da će i druga strana konstruktivno da pristupi", rekao je Vučić.

On je rekao da je interes Srbije da ima dobre i prijateljske odnose sa drugim zemljama jer samo tako može da napreduje.

Han je u dvodnevnu posetu Beogradu, odakle putuje u Podgoricu, doputovao dan posle objavljivanja Strategije EU za Zapadni Balkan u kojoj se navodi da bi uz "snažnu političku volju, sprovođenje reformi i nalaženje rešenja za sporove sa susedima", Srbija  i Crna Gora mogle biti spremne za članstvo u EU 2025. godine.

O značaju tog dokumenta Han će danas popodne razgovarati i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić a sastaće se i sa predstavnicima opozicije i nevladinih organizacija.

Izvor: Beta