Vučić nakon sastanka sa Zurofom o Memorijalnom centru Staro sajmište: Srbija pravila greške u realizaciji projekta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je s direktorom Centra “Simon Vizental” Efraimom Zurofom razgovarao o podizanju Memorijalnog  centra Staro sajmište, konstatovao da je Srbiji po pitanju ovog centra napravila greške i izrazio nadu za brži napredak u realizaciji tog projekta, navodi se u saopštenju nakon sastanka.

Efraim Zurof i Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

Vučić je naveo da je važno da se Staro Sajmište kao mesto stradanja velikog broja žrtvi dostojno obeleži, navodi se u saopštenju nakon susreta sa Zurofom čiji se centar bavi promocijom ljudskih prava i edukacijom o Holokaustu.

Grad Beograd je pre pet godina osnovao Komisiju za memorijalni spomen-kompleks Staro sajmište kako bi ovaj memorijalni centar bio obnovljen, a Nacrt zakona o Starom sajmištu, kojim se definiše izgradnja ovog memorijalnog centra, bi trebalo da bude završen do septembra.

Planirano je da u kompleksu budu četiri muzeja: Muzej Holokausta, Muzej genocida nad srpskim narodom, Muzej Porejmosa (genocida nad Romima) i Muzej Starog sajmišta.

Veran Matić: Zašto se za memorijal žrtvama Holokausta ne donese leks specijalis kao u slučaju Beograda na vodi

Nacrt zakona je izradila radna grupa Ministrastva za rad u februaru prošle godine, međutim nije uzela u obzir predloge Komisije koju je osnovao Grad Beograd zbog čega je ona imala zamerke. Neki od zahteva jevrejske zajednice bili su da bude donet leks specijalis, da se kompleks zove Sajmište, a ne Ustanova spomen-žrtve, kao i da za kompleks bude zadužena Vlada ili neko njeno posebno telo, a ne bilo koje od ministarstava. Ove zahteve podržali su članovi Komisije za memorijalni spomen-kompleks Staro sajmište istoričar prof. Milan Koljanin i Veran Matić.

Usvajanje zakona tek je početak procesa koji podrazumeva eksproprijaciju zemljišta, projektovanje centra, a potom i izgradnju.

Američki muzej Holokausta ponudio je podršku Srbiji u februaru ove godine za izgradnju memorijalnog kompleksa rekao je tada zamenik direktora ovog muzeja Robert Vilijams i pohvalio tada posvećenost srpske delegacije pri Međunarodnoj alijansi za sećanje na Holokaust.

Staro sajmište jedan je od prvih nacističkih logora u Evropi u koje je od 1941. Do 1944. godine stradalo blizu 20.000 ljudi. Ovaj logor je bio najveći logor za vreme Drugog svetskog rata koje su stvorile okupatorske vlasti u Srbiji, a bio je namenjen i masovnoj internaciji Jevreja.

Nakon što je tu dovedeno i potom ubijeno 7000 Jevreja, uključujući žene, decu i stare osobe, Srbija je proglašena za “očišćenu od Jevreja”, a Sajmište je tada pretvoreno u logor za političke zatvorenike i antifašiste.

Izvor: Insajder