Vučić nastavlja sastanke sa američkim zvaničnicima, Kosovo opet glavna tema

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se danas sastao sa izvršnim potpredsednikom Atlantskog saveta Dejmonom Vilsonom i sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom, a kako je objavljeno, Kosovo je bila glavna tema tih sastanaka.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer i predsednik Srbije Aleksandar Vučić / Foto: Instagram

„Zaštita interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa Srbije bile su suština mog zalaganja u razgovoru sa gospodinom Vilsonom“, objavio je Vučić na Instagramu.

Saopšteno je i da je Vučić u SAD „imao dug i ozbiljan razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom o odnosima Beograda i Prištine i srpsko-američkim odnosima“.

Palmer je inače sredinom ove godine tokom posete Prištini pozvao Kosovo i Srbiju da se vrate za pregovarački sto, navodeći da je najbolje rešenje obostrano priznanje.

Palmer je naveo i da su takse koje je uvela Priština prepreka napretku, kao i da je na Beogradu i Prištini da “odluče i saglase se” da li će budući sporazum o normalizaciji odnosa uključiti i pitanje demarkacije granica.

Vučić je sinoć u Njujorku razgovarao i s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom.

Pompeo je najavio podršku SAD cilju Srbije da se integriše u Evropsku uniju i ohrabrio Srbiju da se fokusira na svoj strateški cilj ubrzavanjem unutrašnjih reformi i nastavkom pregovora s Kosovom o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, koji vodi uzajamnom priznanju, navodi se u saopštenju Stejt dipartmenta nakon sastanka s Vučićem.

Prethodno je predsednik Srbije naveo da je zamolio američku administraciju da pokuša još snažnije da utiče na to da predstavnici Kosova ukinu takse na robu iz Srbije i BiH.

On je za TV Prva izjavio da će dijalog Beograda i Prištine u najboljem slučaju biti nastavljen početkom decembra.

Izvor: Beta