Vučić: Neću da slušam gluposti opozicije, ali ću da im dam izbore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu "ne pada na pamet" da popusti pod pritiskom opozicije i da "sluša njihove gluposti". On je, međutim, naveo da je spreman da im pruži mogućnost da se pokažu na izborima, jer je "to najdemokratskiji način rešavanja takvih pitanja".

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

"Ako neko zna šta je demokratskije od izbora, neka mi kaže. A onda ne valja ni kada im to kažete. Ali motkom nećete. To ste mogli da sanjate nekada, ali više nikada neće moći", rekao je Vučić u Abu Dabiju.

On je dodao da je o izborima govorio metaforično, ako bude izložen "ne znam kakvom pritisku", ali i ponovio da ne želi da ugrožava javni dug Srbije i dodvorava se bilo kome “da bi sebi kupio još šest meseci ili godinu dana na vlasti”.

"Ako hoćete narode da glasate za ove lopove, glasajte za koga god hoćete. Za nas je Kosovo najvažnija tema, pa duing biznis lista, pa ćemo i o tome da razgovaramo", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je o eventualnom raspisivanju izbora razgovarao sa stranačkim kolegama i na kratko sa premijerkom Anom Brnabić.

"Da vidimo samo kako se tu stvari kreću, ništa više od toga. Ljudi su listom za izbore. Ali mi ćemo videti...", rekao je Vučić.

Mediji su prethodnih dana spekulisali da je predsednik SNS odlučio da se ide na vanredne parlemntarne izbore, koji bi mogli da budu održani na proleće sledeće godine. Komentarišući takvu mogućnost, predstavnici opozicije međutim poručuju da izbora neće biti “bez korenitih promena izbornih uslova i slobodnih medija”.

“Albanci, što se njih tiče, imaju završenu državu”

Aleksandar Vučić je naveo da su Albanci spremni da se žrtvuju za Kosovo, kao i da su u sankcije protiv Srba na Kosovu i Metohiji "ušli srcem", a da mnogi u Srbiji “nisu spremni toliko da se žrtvuju za srpske interese na toj teritoriji”.

Vučić je rekao da su svi koji misle da je lako "busati se u prsa i sve odbijati neozbiljni i neodgovorni".

"Mi imamo tešku političku borbu u kojoj treba da istrajemo i da se izborimo za najviše što možemo da dobijemo. Albanci što se njih tiče imaju završenu državu i oni neće dozvoliti da to bude drugačije", dodao je Vučić.

On je naveo da je posao Srbije da traži mirno rešenje, razume svoju poziciju na Kosovu, u regionu i svetu, ali i da kaže da ne sme niko da gazi njen narod.

"Najlakše je tuđim rukama, nogama i glavama trgovati. Samo uzmite naše vojne i političke atašee i kažite im da idu na Kosovo i Metohiju ili negde drugde posle plate od 3.000 do 4.000 evra. E pa, neće nijedan. Možda hoće, ali do prvog kišnog dana", rekao je Vučić.

“Hvala Mogerini i njenom timu što su trošili vreme na nas”

Komentarišući izjavu izjavu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini odgovorna za prekid dijaloga Beograda i Prištine, jer je “dijalog o  normalizaciji odnosa pretvorila u dijalog o teritoriji”, Vučić je naveo da “u Prištini dobro razmisle ko je kriv”.

“Federika Mogerini nije odgovorna za prekid dijaloga, već da za to mogu biti krivi samo Beograd i Priština. Neka razmisle dobro u Prištini ko je kriv. Neka razmisle dobro ko je taj ko je želeo dogovor, a ko je taj ko dogovore nije želeo", rekao je Vučić za RTS.

On je dodao da se nada da će doći do većeg razumevanja u budućnosti i da će Priština shvatiti da "nasilničkim i protivpravnim merama" ne može da postigne ništa.

Kako prenose mediji, Vučić je novinarima rekao i da je EU bila tu da "ponudi svoje dobre usluge".

"Da li smo ponekad bili mi pod pritiskom svega - pa jesmo, ali tome možete uvek da se oduprete. Na kraju sve zavisi od Beograda i Prištine. Mi nemamo tako lični odnos prema Mogerini, njenom timu i radu. Hvala što su trošili vreme i pridavali značaj našim razgovorima", kazao je Vučić.

Šefica evropske diplomatija izjavila je pre dva dana da, uprkos teškoćama koje danas postoje, dijalog Beograda i Prištine može biti nastavljen i da dve strane “mogu postići pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, ali da je odluka o tome na Beogradu i Prištine, a ne na Briselu“.