Vučić: Nelegalni objekat na Pančiću će biti rešen, za slučaj rušenja u Hercegovačkoj nadležni sudski organi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će izvršni organi sasvim sigurno rešiti pitanje nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, čiji je jedan deo investitorka Snežana Mitković nedavno upisala u katastar. Vučić je naveo i da je nerešavanje slučaja rušenja objekata u Hercegovačkoj pitanje za nadležne sudske organe. On je tako odgovorio na pitanje Insajdera kakvo je njegovo objašnjenje za to što pravna država u ovim slučajevima očigledno ne funkcioniše.

Siniša Mali, Aleksandar Vučić i Zoran Radojičić Foto: Srđan Ilić

Pre tri godine nepoznate osobe su bagerima usred noći srušile su objekte samom centru Beograda u Hercegovačkoj ulici. Sa druge strane, u sred nacionalnog parka na Pančićevom vrhu izgrađen je nelegalni objekat koji se ne ruši duže od godinu dana, a u međuvremenu je investitorka čak i deo objekta upisala u katastar.

„Izvršni organi će sasvim sigurno to za Kopaonik rešiti. Prepucavanja ko je nadležan, a ko nije, imamo slučajeva koliko hoćete, ali će to pitanje svakako biti rešeno od strane izvršnih vlasti“, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje Insajdera.

Sa druge strane, kada je reč o rušenju objekata u Hercegovačkoj ulici, Vučić je rekao da tu ne može da se meša.

„To je pitanje za nadležne sudske organe. Ne mogu da se mešam u sudske odluke. Ali ne bih bežao od odgovornosti. Mislim da je neuporedivo veličanstveno čudo koje vidimo (Beograd na vodi), novi grad koji nastaje u odnosu na ono što se dogodilo rušenjem baraka, nelegalnih objekata. Uvek sam za to da pravna država funkcioniše“, rekao je on.

Podsetimo, više privatnih objekata na dve lokacije u Savamali, u Hercegovačkoj i ispod mosta Gazela, srušeni su u noći između 24. i 25. aprila, nakon vanrednih parlamentarnih izbora.

Nekoliko dana kasnije saznalo se da je objekte srušila grupa osoba s fantomkama na glavama koja je tom prilikom maltretirala i prolaznike, oduzimala im mobilne telefone i ograničavala im kretanje.

Građani su u toj noći pozivali policiju, ali se oni nisu odazvali. Ko je rušio, a ko naredio policiji da te noći ne radi svoj posao, do danas nije otkriveno, a odgovornost za to policija i tužilaštvo prebacuju jedni na druge.

U međuvremenu, za slučaj Hercegovačka jedini je odgovarao šef smene te noći Goran Stamenković. On priznao krivicu za nesavestan rad u službi i sa Tužilaštvom sklopio sporazum i osuđen je na uslovnu kaznu zatvora od pet meseci, što predstavlja kaznu znatno blažu od predviđene zakonom.

Rušenjem u Hercegovačkoj, neadekvatnim postupanjem policije u tom slučaju kao i mnogim drugim detaljima vezanim za rušenje u Hercegovačkoj, novinari redakcije Insajder bavili su se u dve emisija Insajder bez ograničenja – Rušenje pod maskama i Komandom protiv zakona.

Još jedan primer koji pokazuje da pravna država ne postoji je i slučaj nelegalne gradnje na Pančićevom vrhu koji se već mesecima, uprkos rešenju o rušenju, ne uklanja.

Istovremeno, i sama gradnja, kako je otkrio Insajder u emisiji "Vrh bezakonja", odvijala se skoro godinu dana bez ikakvih problema, naočigled nadležnih institucija, pa čak i uz pomoć nekih od njih.

Dok su Ministarstvo građevinarstva i policije napravili pat poziciju po pitanju rušenja ovog nelegalnog objekta, njegov deo, kako je juče otkrio Insajder, upisan je čak i u katastar.

Izvor: Insajder