Vučić: Nemoguće da je Radoičić ubio Ivanovića, bio je 500 kilometara daleko od lica mesta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da za potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem, koji je u Prištini osumnjičen za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, trgovinu narkoticima i organizovani kriminal, nije raspisana crvena Interpolova poternica i da prištinske vlasti optužbama protiv njega žele da oslabe srpsku odbranu severa Kosova. On je rekao da je "nemoguće da je Radoičić ubio, jer je bio 500 kilometara daleko od lica mesta". 

Aleksandar Vučić

"Oni tragaju za njim i dalje nismo dobili ništa od njih što bi ukazalo na koji način je to učestvovao. Nemoguće da je on ubio, čovek je bio 500 kilometara daleko od lica mesta", rekao je Vučić.

Vučić kaže da je Priština htela da protera Radoičića, da bi oslabila srpsku odbranu na severu Kosova.

"Znali su da je Radoičić jedan od ključnih lica - želeli su da ga proteraju sa severa KiM i da čekaju trenutak, povoljan za napad na Srbe na sever Kosova", istakao je Vučić. 

Milan Radoičić se u Prištini sumnjiči za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, ali i za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima. Kako je izjavio Sile Hodža, kosovski tužilac, prilikom pretresa njegovog stana pronađeno je 75 grama kokaina. Takođe, protiv njega i još dvojice Srba koji se sumnjiče za umešanost u ubistvo Ivanovića i koji se nalaze u pritvoru, proširena je istraga na još osam krivičnih dela.

Istragu o ubistvu Olivera Ivanovića od početka vode i Tužilaštvo za organizovani kriminal u Beogradu i Specijalno tužilaštvo u Prištini. Dok Tužilaštvo u Beogradu ne sumnjiči Radojičića u tom postupku, Tužilaštvo u Prištini je u novembru prošle godine pokušalo da ga uhapsi, a nakon toga je raspisana poternica za njim zbog istrage ubistva Ivanovića.   

Politički predstavnici države Srbije saopštili su da tragovi do kojih su došle srpske institucije vode ka južnom delu Kosova, tačnije ka elementima nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranio je saopštio i da je Radoičić na ispitivanju u MUP-u Srbije prošao poligraf.

Iako to nije nikakav dokaz na sudu, smatrali su da je to dovoljno da prisustvuju sastancima na kojima je i potpredsednik Srpske liste.

Činjenica je međutim da ni Beograd nije predstavio nijedan dokaz da Priština nema dokaze, a nisu ni tražili dokaze koje Priština tvrdi da ima. Sa druge strane, Priština dokaze nije predstavila uprkos tome što je nedostupan istražnim institucijama Prištine sve dok se nalazi u centralnoj Srbiji, gde je slobodan čovek i protiv njega se ne vodi čak ni istraga.

Tako je nakon više od godinu dana istrage, koju vode i Priština i Beograd, uz uveravanje da postoji volja da se slučaj rasvetli, javnosti nisu poznate gotovo nikakve informacije u vezi sa ubistvom.

Koliko je istraga temeljna i koliko javnost o njoj zna pokazuje činjenica da je jedini podatak koji nije osporen, to da je Oliver Ivanović ubijen hicima iz vatrenog oružja. Ne zna se ko ga je ubio, ne zna se ni način na koji je ubijen, nepoznato je ko je naručilac ako ga ima, a o motivima ubistva nadležni uopšte ne govore.

Predstavnici državnih institucija Srbije su mesecima nakon ubistva Ivanovića tvrdili da ne znaju ko je Milan Radoičić niti koja je njegova uloga na Kosovu. On je u junu prošle godine izabran za potpredsednika Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu, koju otvoreno podržavaju predstavnici institucija Srbije, i od tada redovno učestvuje na zvaničnim sastanicima.

Izvor: RTS, Insajder