Vučić: Novi soj koronavirusa je stigao u Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas mu je ministar zdravlja Zlatibor Lončar javio da je britanski soj koronavirusa stigao u Srbiju.

Zlatibor Lončar i Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

"Imamo zvanično podatke, užasno sam uplašen. Jutros mi je javio Zlatibor Lončar, putnica iz Londona u Srbiju koja je bila negativna na PCR test donela je virus, imala je lakše simptome, a njen suprug obostranu upalu pluća", naveo je Vučić.

Kako je rekao, mi smo to otkrili jer stalno uzimamo uzorke, na Torlaku smo to istražili i videli da je to novi soj koronavirusa.

"Kompletno sve kontakte od žene smo uspeli da ispratimo, da to izolujemo. Ne možemo da sprečimo ulazak virusa, važno je da smo ga otkrili", ocenio je predsednik.

Vučić je istakao da Srbija još od Covax programa nije dobila vakcine, ali da je i bez njih nabavljeno 1.150.000 vakcina. Istakao je da je sada problem što su mnogi proizvođači počeli da isporučuju duplo manje količine vakcina od dogovorenog. 

"Rusku vakcinu smo očekivali 250.000 ali su oni izgubili mnogo vakcina zbog reaktora. Mi smo kod njih prvi na listi prioriteta, a Mađari drugi", naveo je Vučić i rekao da je danas "teže nabaviti vakcinu nego nuklearno oružje".

Izjavio je da očekuje da 50.000 građana danas bude vakcinisano.

"Nama je važna infrastrukturna izgradnja fabrike, da možemo sami na zimu na proizvodimo", rekao je predsednik.

On je naveo da je Beograd tek peti ili šesti grad po broju vakcinisanih u Srbiji, a da je najviše vakcinisanih u Nišu, Kikindi, Kruševcu.

Odgovarajući na pitanje kada će on primiti vakcinu, Vučić je rekao da bi on primio kinesku vakcinu, ali da "razmišlja da li je za prvih 500.000". 

"Sramota me je kada vidim da postoje neki koji se guraju da se vakcinišu, a nemaju nijedan komorbiditet", rekao je.

On je ponovio da je kineska vakcina "ubedljivo najskuplja" i da ju je Srbija nabavila po jeftinijoj ceni zahvaljući tome što je u oktobru pisao kineskom predsedniku Si Djinpingu, ali nije želeo da kaže koliko su plaćene te vakcine.

"Najskuplja je kineska vakcina. Ona nam dođe u flašici i dajemo ljudima. Ta vakcina nam je i najlakša za transport po Srbiji. Sada je problem i sa špricevima i iglama, jedva se dolazi do njih u svetu", rekao je predsednik.

Podsetio je da će se u narednih desetak dana izaći sa novim paketom pomoći, kako bi se "ponovo sačuvala ekonomija".

O prisluškivanju

Vučić je rekao da je afera sa prisluškivanjem njegovih i razgovora članova njegove porodice bila "veoma bolna u ličnom smislu", ali i dodao da je ponosan "na činjenicu da nemaju šta da izvuku iz tih razgovora". 

Ponovio je da neće da govori o toj aferi ali je i pozvao one koji su kako je naveo, mislili da ga ucenjuju, da objave prisluškivane razgovore. 

"Neću da govorim o tome, rade nadležni na slučaju i to je to. Ni o čemu neću da govorim", rekao je Vučić gostujući na Prvoj televiziji. 

Dodao je da je njegov stariji sin Danilo bio i praćen.

Izvor: Insajder, Beta