Vučić o akciji na Kosovu: Potvrđeno hapšenje 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti, cilj je zastrašivanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Skupštini, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da su do sada u akciji hapšenja na Severu Kosova uhapšene 23 osobe, srpske i bošnjačke nacionalnosti, uglavnom pripadnici kosovske policije. Vučić je naveo da postoje dokazi da su specijalne policijske jedinice pucale na Srbe na Kosov, jer su ih „gađali kamenicama”.

Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije Foto: Srđan Ilić

Predsednik Srbije je na sednici parlamenta naveo da su do sada na teritoriju Severa Kosova specijalne jedinice kosovske policije upale sa 73 vozila, uglavnom oklopnih, kao i da još 50 vozila čeka u Južnoj Mitrovici i još 15 u opštini Srbice.

„Domaćoj i međunarodnoj javnosti, predstavnicima EU, još 17. maja pružili smo informaciju da albanske snage pripremaju hapšenje više desetina lica, pod izgovorom organizovanog kriminala i korupcije. Rekao sam da će to doneti uznemirenje i ogroman strah  na Severu Kosova. Jutros neposredno pre 6 sati krenula je akcija jedinica FIT i NJSO, dosadašnji ROSU“, rekao je Vučić.

On je naveo da je potvrđeno hapšenje 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti, na teritoriji tri opštine - Mitrovice, Zubinog Potoka i Leposavića. Uglavnom je reč o pripadnicima policijskih snaga.

Vučić je rekao da postoje dokazi da su na Srbe na Kosovu pucali prilikom jutrašnje akcije.

„Pucali su na ljude jer su ih mladići srpske nacionalnosti gađali kamenicama. Do sada nema poginulih. Naravno, Albanci će za povrede koje su dobili kamenicom, reći da su ranjeni, a uhapsiće i još pet policajaca albanske nacionalnosti, kako bi rekli da je u pitanju borba protiv kriminala i korupcije”.

On je naveo da je u stvari cilj ovoga samo da se zaplaši naš narod na Kosovu.

„Zamislite da se Ramuš Haradinaj bori protiv korupcije i kriminala, kakav oksimoron“, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da je jutros kontaktirao NATO i predstavnike briselske administracije, koji su mu, kako je naveo, odgovorili da se neće mešati u stavri policijske prirode.

„Oni podržavaju takozvanu nezavisnu državu Kosovo u borbi protiv kriminala i korupcije”, dodao je predsednik Srbije.

On je potvrdio da je kao vrhovni komandant Vojske Srbije naredio punu borbenost jedinica VS.

„Sve policijske jedinice, specijalne i posebne namene su u punoj pripravnosti”, istakao je Vučić i dodao neće dozvoliti novu Oluju.

Vučić u dva navrata najavljivao hapšenja

Inače, hapšenje na Kosovu u dva navrata najavljivao je predsednik Srbije.

Najpre je to učinio 17. maja uoči izbora na severu Kosova.

„Oni će u nedelju na dan izbora pokušati da provociraju Srbe na severu Kosova... Oni žele da uhapse 26 srpskih pripadnika policije sa Severa KiM i još 15 lica u ponedeljak pod izgovorom da su učestvovali u korupciji i raznim sličnim stvarima, da bi Kosovska Mitrovica ostala nezaštićena i da bi mogli da urade najprljavije stvari protiv našeg naroda", rekao je tada Vučić.

Sličnu prognozu, Vučić je ponovio nakon sastanka s političkim predstavnicima Srba s Kosova pre četiri dana.

On je tada izrazio zabrinutost zbog priprema akcija posebnih jedinica FITA i ROSU koje su, kako je rekao, u pripravnosti, iznevši saznanje da se priprema hapšenje više desetina lica na Sever dodajući da će tražiti od međunarodne zajednice i država Kvinte da pokušaju da spreče sve akcije ne samo hapšenje već i iseljavanje Srba sa Severa Kosova.

Specijalne kosovske jedine policije rano jutros ušle su na teritoriju severnih opština na Kosovu i uhapsile najmanje 11 osoba, pod sumnjom da su umešane u organizovani kriminal. Mediji su objavili da među uhapšenima ima i albanskih pripadnika policije Kosova i da je u akciji ROSU ima i povređenih. Portparol komande KFOR Vinčenco Graso rekao je da se akcija hapšenja sprovodi na teritoriji celog Kosova, ne samo na Severu. Kosovski specijalni tužilac Sile Hodža naveo je da je među uhapšenima i komandir policije u Zubinom Potoku. RTS je objavio da je održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost i da je predsednik Vučić upozorio predstavnike EU da će Srbija reagovati ako se ROSU ne povuče.

Izvor: Insajder