Vučić o hapšenju Đurića: Magarci sa šok bombama hapse ljude, odluke ćemo donositi hladne glave

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon vanredne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost sazvane zbog hapšenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici rekao da je Srbija poštovala sve bilateralne sporazume i sve međunarodne pravne akte prilikom slanja obaveštenja o poseti Đurića Kosovu i Metohiji.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

Vučić je izjavio da je incident koji se desio na Kosovu i Metohiji "brutalna provokacija, čin bezumlja i najteži kriminalni akt koji su prištinske vlasti sprovele na KiM". Prema njegovim rečima, Marko Đurić je "otet".

"Meni je interesantno, mi smo poštovali sporazum, a onda je neko pokušao da pokaže kako je mnogo silan i mnogo jak. Poslali su magarce sa šok bombama da hapse ljude koji su potpuno nenaoružani", poručio je Vučić.

On je na konferenciji za novinare pokazao i dopise koji je Kancelarija za Kosovo i Metohiju slala nadležnim organima Kosova kako bi najavila dolazak Đurića na okrugli sto.

“Interesantno je da su svi mediji i na Kosovu i ovde želili da nas upoznaju sa tobožnjom činjenicom kako Marko Đurić nije pušten na Kosovo jer nije poštovao procedure koje su dogovorene sporazumom u oktobru 2016.”, rekao je Vučić.

Kako Vučić tvrdi, prištinski organi su, u skladu sa svim procedurama, bili obavešteni čak 74 sata pre današnjeg okruglog stola u Kosovskoj Mitrovici.

“Mi ćemo dati sve od sebe uvek da sačuvamo mir, ali nikome nećemo dozvoliti bezbednost naših građana. Ovo je danas za nas veliki nauk, nazivaćemo stvari pravim imenom u budućnosti”, rekao je Vučić.

On je povodom najave Srpske liste da će napustiti Vladu Kosova rekao da “neće donositi odluku u njihovo ime", ali im je poručio da odluku donesu hladne glave.

Što se tiče pitanja nastavka Briselskog dijaloga, Vučić je rekao da će i o tome razmišljati hladne glave.

„Želim da poručim i da Srbi ne treba da budu uplašeni. Pustićemo ih da se sile, pustićemo da misle da su mnogo jaki. Čestitamo, veliki heroji, mnogo ste snažni, ali polako, tiha voda breg roni. Znate da ja volim ono što semaforu piše na kraju, a ne u 29. minutu“, dodao je Vučić.

"Albanci lažu da će da formiraju ZSO"

Aleksandar Vučić ponovio je večeras u Beogradu da Albanci nemaju nameru da formiraju Zajednicu srpskih opština.

"Albanci lažu o Zajednici srpskih opština, lažu i oni koji ih podržavaju. Oni nemaju taj plan, nego da to bude nevladina organizacija, da to mora da bude u skladu s njihovim ustavom", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da nije slučajno što su kosovski zvaničnici baš danas počeli da govore o osnivanju ZSO.

Prema njegovim rečima na ZSO će se "čekati godinama".

"Njima to ne pada na pamet, a ni onima koji ih podržavaju i danas ćute", izjavio je Vučić.

Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije uhapšen je u Severnoj Mitrovici. Nakon davanja izjave u prištinskoj policiji, Đurić je proteran sa Kosova i na putu je ka prelazu Merdare, rečeno je Insajderu u kosovskoj policiji.

Ranije je prvi zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli izjavio je da direktoru kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću i ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu nije dozvoljen ulazak na Kosovo jer, kako je naveo, podstiču mržnju.

Uprkos zabrani direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i generalni sekretar Predsedništva Srbije Nikola Selaković su se pojavili u Kosovskoj Mitrovici, gde je trebalo da se održi okrugli sto u okviru dijaloga za Kosovo.

Učešće Đurića i Selakovića na današnjem okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu u Kosovskoj Mitrovici, najavio je i sam srpski predsednik, uprkos "zabrani".

"Ja vam kažem daćete. Dali, ne dali, oni će da učestvuju u Severnoj Mitrovici, 'ajd da vidim šta ćete da uradite po tom pitanju," rekao je Aleksandar Vučić, nakon razgovora sa svojim kosovskim kolegom, Hašimom Tačijem u Briselu.

Izvor: Insajder