Vučić o Hercegovačkoj: A što da smenim Nebojšu Stefanovića?

After the night demolition - Hercegovacka Street

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za Insajder rekao je da je on samo pretpostavljao ko je odgovoran za rušenje u Hercegovačkoj kada je dva meseca nakon rušenja, na vanrednoj konferenciji za novinare, saopštio da iza ovog slučaja stoje najviši organi gradske vlasti u Beogradu. On je takođe ocenio i da nema odgovornosti ministra policije Nebojše Stefanovića u ovom slučaju, iako je činjenica da te noći policija nije izašla na teren po pozivu građana.

Na pitanje urednice Insajdera Brankice Stanković da li ga je pozvalo tužilaštvo da objasni svoju izjavu da je za rušenje odgovorna gradska vlast, Vučić je rekao da nije dao nikakvu izjavu tužilaštvu i da je on izjavio samo ono što smatra a ne nešto što zna.

Izvod iz transkripta razgovora o slučaju Hercegovačka (03. Novembar 2017):

B. Stanković:. Ono što se desilo, pošto ste ovo rekli da je izmišljeno, ono što se stvarno desilo to je da su nepoznate osobe rušile u sred noći bagerima tuđu privatnu imovinu. Istraga još nije ni počela. 

 A. Vučić:. Nije to tuđa privatna imovina, to je oteta imovina, ali sad neću da ulazim u to, saglasan sam sa Vama i očekujem da se to reši. 

 B. Stanković:. Zašto nije smenjen ministar policije Nebojša Stefanović?

 A. Vučić:. Zašto ministar policije da bude smenjen?

 B. Stanković:. Zato što policija te noći nije radila svoj posao. 

 A. Vučić:. To može da se kaže sudskom presudom, a ne tako što ste Vi zaključili. 

 B. Stanković:..Šta smo? Ne, ne, evo sad opet okrećete priču. 

 A. Vučić:. Pa Vi ili bilo ko drugi je to zaključio. Ne nego Vi okrećete priču. 

 B. Stanković:.. Pa to su i oni sami priznali. 

 A. Vučić:. Ko je priznao?

 B. Stanković:. Postoji. Znači postoji unutrašnja kontrola koja je radila. 

 A. Vučić:. Za onoga ko je pogrešio unutrašnja kontrola što radi, zna se - ide disciplinski postupak, ide otakz ili ide krivična prijava. I policija taj posao obavlja. 

 B. Stanković:.. Policija te noći nije izašla na pozive građana. 

 A. Vučić:. Policija je taj posao obavila već ali sam ja, evo da Vam pomognem, sve sam saglasan sa Vama. I želim da se to u potpunosti rasvetli

Podsetimo, novinarima redakcije Insajder Ministarstvo unutrašnjih poslova već mesecima odbija da dostavi informacije o postupanju unutrašnje kontrole u slučaju Hercegovačka iako je Poverenik za pristup informacijama od javnog značaja doneo rešenje kojim nalaže ovom Ministarstvu da novinarima dostavi sve tražene informacije.

MUP je umesto da postupi po rešenju Poverenika i omogući uvid novinarima Insajdera odlučio da ignoriše Zakon o pristupu informacijama od javnog značaja.

U rešenju MUP-a kojem se odbija uvid u Izveštaj unutrašnje kontrole u Hercegovačoj navodi se “da bi dostavljanjem ovih informacija bila ugroženo ili otežano sprečavanje ili otkrivanje krivičnog dela, vođenje krivičnog postupka, fer potupanje i pravično suđenje”.

Takođe, MUP dodaje i da bi “davanjem traženih informacija moglo doći do povrede prava lica koja su obuhvaćena izveštajem” ignorišući zakonsko pravo javnosti da zna ko su odgovorni za to što policija te noći nije radila svoj posao.

Nedavno je Poverenik za informacije od javnog značaja poništio ovo rešenje MUP-a i ponovo naložio da se novinarima redakcije Insajder dostave ove informacije u skladu sa Zakonom o pristupu informacijama od javnog značaja.

Policija sama dala dokaze: “Šefe, onaj koga su vezali pozvao lokalnu policiju. Da li da uradimo nešto? Ništa? Aha, okej”

I dok je izveštaj Sektora unutrašnje kontrole tajna, jedini javan i zvaničan dokument koji se odnosi na slučaj Hercegovačka je izveštaj Zaštitnika građana o postupanju policije te noći koji je objavljen ubrzo nakon rušenja.

U svom izveštaju Ombudsman je utvrdio da se policija nije odazvala na pozive građana. Ovaj izveštaj sačinjen je nakon uvida u dokumentaciju i preslušavanja snimaka razgovora koji su u noći rušenja dela Hercegovačke ulice zabeleženi na policijskom telefonu 192.

Na jednom od audio snimaka, kako je objavio ombudsman u izveštaju, čuje se kako se policajka obraća svom pretpostavljenom: "Šefe, ovde Bilja. Onaj koga su vezali, pozvao lokalnu policiju. Ali ništa. Da li da uradimo nešto? Ništa? Aha, okej, ništa."

U izveštaju se navodi i da je oko četiri ujutru izvesni Đ.Đ. pozvao broj 192 i tražio od dežurne policijske službenice da njegov poziv preusmeri na stanicu Savski venac.

Odgovor je bio: "Savski venac… Ne možemo da Vas prebacimo. Naređenje od vrha policije je da Vam damo Komunalnu policiju, kao što Vam je koleginica dala".

Vučić: Nisu me zvali da dam izjavu Tužilaštvu, samo sam pretpostavljao da je vrh gradske vlasti

Na pitanje da li ga je pozvalo tužilaštvo da objasni svoju izjavu da je za rušenje odgovorna gradska vlast, Vučić je rekao da nije dao nikakvu izjavu tužilaštvu i da je on izjavio samo ono što smatra.

“Rekao sam ono što sam mislio da je gradska vlast ogovorna. Nemam nikakve dokaze” rekao je Vučić dodajući da i on želi da se slučaj Hercegovačka u potpunosti rasvetli.

Podsetimo, objekti na dve lokacije u Savamali, u Hercegovačkoj i ispod mosta Gazela, srušeni su u noći između 24. i 25. aprila, nakon vanrednih parlamentarnih izbora na kojima je upravo stranka premijera Vučića, Srpska napredna stranka, osvojila najviše glasova.

Prvi put se ovom događaju Aleksandar Vučić oglasio sedam dana kasnije, 1. maja tvrdeći da ne zna šta se dogodilo ali da je uveren da će se ustanoviti istina.

Iako je već tada bilo jasno da noćno rušenje nije po zakonu, Aleksandar Vučić je insistirao na tome da su srušeni objekti bili nelegalni.

Sedam dana kasnije, 8. maja, Blic je objavio intervju u kom je Vučić rekao da ne zna ko su ljudi s fantomkama koji su rušili objekte u Savamali i da mu nije jasno o čemu se tu radi.

Dan pošto je redakcija Insajder.neta u emisiji Insajder bez ograničenja - Rušenje pod maskama objavila da je prema Ugovoru o izgradnji Beograda na vodi rok za raščiščavanje tog dela Hercegovačke 30. jun i da je zavet ćutanja koji je nastupio posle rušenja mogao da ukazuje samo na to da ovako nešto nije bilo moguće da se dogodi bez makar prećutne saglasnosti države, premijeru Vučiću smo postavli pitanje da li država stoji iza rušenja objekata u Hercegovačkoj.

"Država, siguran sam, ne stoji. A ako stoji neko, taj je kompletan idiot i taj treba da odgovara, zato što bih lično učestvovao hrabro i ponosito, zato što bih rekao 'uradite to' jer bih sigurno napravio nešto mnogo lepše i bolje. Ko god je učestvovao, taj je kompletan idiot", rekao je Vučić 11. maja.

Da će za slučaj Savamala biti i krivično-pravne i prekršajne, ali političke odgovornosti, od tadašnjeg premijera Vučića a sadašnjeg predsednika, javnost je saznala još krajem maja prošle godine.

„Danas mnogo bolje znam šta se tačno odigralo u Savamali“, rekao je Vučić u intervju na TV Pinku i tada najavio da će za sedam do 10 dana sve biti poznato i da će narodu reći istinu, ma koliko ona bila teška.

"Iza rušenja u Savamali stoje najviši organi gradske vlasti Beograda i oni za to snositi odgovornost", objavio je 8. juna Aleksandar Vučić.

Godinu i po dana kasnije imena odgovornih još uvek ne znamo, dok Tužilaštvo u ovom slučaju predmet i dalje drži u fazi predistrage, a predsednik Vučić tvrdi je samo “pretpostavljao” ko je odgovoran za noćno rušenje u Hercegovačkoj.

Izvod iz transkripta razgovora o slučaju Hercegovačka (03. Novembar 2017):

 B. Stanković:. Pa je l' Vas pozvalo tužilaštvo da date izjavu?

 A. Vučić:. Nije me pozvalo tužilaštvo, ja sam rekao šta ja mislim. 

 B. Stanković:. Kako je to moguće?

 A. Vučić:. Nije me pozvalo tužilaštvo, ja sam rekao...

 B. Stanković:. Ali Vi ste rekli da znate. 

 A. Vučić:. Nisam rekao da znam, opet ste to dodali. Odlično se sećam svojih reči, rekao sam: "Ja smatram i ja mislim, nemam nikakve dokaze za to, da je ovo obavila gradska vlast".

 B. Stanković:. Dobro, rekli ste Siniša Mali će ... 

 A. Vučić:. Ja sam rekao: "Siniša Mali neće biti kandidat za gradonačelnika"

 B. Stanković:. Ali rekli ste do kraja leta neće biti više na funkciji. 

 A. Vučić:. Pa evo idemo sad u izbore tako da neće biti pre kraja..

 B. Stanković:. Pa dobro ali rekli ste da neće više biti na funkciji do kraja leta najkasnije. 

 A. Vučić:. Dobro, leto je prošlo pre 15 dana. 

B. Stanković:. A što neće ? Je l' to trebala da bude nekakva politička odgovornost...?

 A. Vučić:. Ne, ja sam pogrešio u tome. Ja sam pogrešio u tome što ga nisam bolje zaštitio. 

 B. Stanković:. A što da ga zaštitite ako je kriv?

A. Vučić:. 'Ajde dve stvari da ravdvojimo - prvo: tražim i želim isto koliko i Vi - da se sve ispita i da krivci budu kažnjeni. 

 B. Stanković:. Ali Vi to znate

 A. Vučić:. Šta znam?

 B. Stanković:. Samo je pitanje zašto se to ne.. 

 A. Vučić:. Šta znam izvinite?

 B. Stanković:.  Pa znate. Očigledno znate ko stoji iza toga. 

 A. Vučić:. Ne, ja mogu da pretpostavim. 

 B. Stanković:. Direktor policije u izjavi... 

 A. Vučić:.... a sad Vi insinuirate stvari koje bi Vam prijalo da znate, a ne znate ih, pa sad hajde da nagađate. Dakle, ja ono što sam znao... 

 B. Stanković:. Okej, nagađamo. 

 A. Vučić:.. Pa ne možete Vi da znate nešto da li ja znam ili ne znam. I još ćete da me ubedite... 

 B. Stanković:. Pa zato što je jasno iz svega.

A. Vučić: Još ćete da me ubedite da Vi to znate bolje nego ja. Vi bolje znate nego ja da li znam nešto ili ne znam. 

B. Stanković:. Ali zašto se ne rešava slučaj Hercegovačke?

A. Vučić:. To morate da pitate Tužilaštvo. 

B. Stanković:. Koje je nezavisno u svom radu?

A. Vučić: Ne, tužilaštvo je, morate zakon naš da poznajete samostalno u svom radu.

Građani nisu zvali policiju iz dosade

Jedno od pitanja koja je urednica Insajdera postavila predsedniku Srbije u ime Grupe za slobodu medija ticalo se i njegove izjave da je tema Savamala deo plaćene kampanje sa ciljem njegovog rušenja a za koju su “medijska udruženja dobila između 35 i 40 miliona evra za kampanju”.

Vučić i dalje tvrdi da ima dokaze za ono što je rekao, koje ni ovom prilikom nije predstavio, a rekao je između ostalog i da se to ne vodi pod nazivom ”projekat za rušenje Aleksandra Vučića” već pod drugim nazivima.

Izvod iz transkripta razgovora o slučaju Hercegovačka (03. Novembar 2017):

B. Stanković: Sutradan ste rekli da ćete medijima dostaviti dokaze za svoje tvrdnje, prošlo je od tada 100 dana. Imate li te dokaze?

A. Vučić: Mogu da ih pokažem kad god hoćete, a samo što će... 

B. Stanković: Pa što ih niste pokazali?

A. Vučić: Pokazaću Vam, objasniću Vam. Zato što ne piše tamo da je to urađeno za kampanju protiv mene, kao što ni ovde ne piše ne znam ni ja šta, nego piše da je to projekat za kolubaru, projekat za ovo, projekat za ono, u suštini... 

B. Stanković: Koji projekat za Kolubaru?

A. Vučić: Pa svaki projekat koji plaćaju i Rokfeler.. 

B. Stanković: Pa evo mi smo radili Kolubaru, niko nam nije platio. 

A. Vučić: Samo saslušajte. Vi ste radili bez plaćanja. Ja govorim da se to ne vodi na taj način projekat za rušenje Aleksandra Vučića. Nego Vam se vodi pod drugačijim - projekat za slobodu ne znam čega, a ustvari je projekat za rušenje Aleksandra Vučića. Kako se to radilo i svojevremeno i pre 20 godina, i pre 30, i pre 10 i pre 5, i kao što će se raditi za 10.

 B. Stanković: 1:16:05 Ali šta je, gospodine Vučiću kampanja  u slučaju Savamala? Je l' se Savamala desila ili se nije desila?

 A. Vučić: Pa moram da Vam kažem, pošto se 15.000. put svi vraćate zajedno na to, ja jedva čekam da to reše. I šta još želite od mene? Ja stvarno mislim da je to milioniti problem po rednom broju koji je Srbiju pogodio. 

 B. Stanković: I onda?

 A. Vučić: Ali inače mislim da treba da se reši. 

B. Stanković: Da, ali to nije kampanja, to se desilo. 

 A. Vučić: Ja mislim da je to kampanja. 

B. Stanković: Je l' to činjenica? Da su tamo porušile nepoznate.. 

 A. Vučić: Da, došle su nepoznate osobe, srušile nelegalne objekte, da. Udžerice. 

 B. Stanković: Pa sad udžerice ili su privatne.. 

 A. Vučić: Da, nelegalne objekte, da. 

B. Stanković: Nelegalne ili privatno vlasništvo, ali je činjenica da se to radilo noću, da ne znamo ko je to radio

 A. Vučić: Činjenica

B. Stanković: da je neko rušio noću, nepoznate osobe 

 A. Vučić: Imamo bar još 50 ljudi za koje ubistvo nismo rešili, koje su mnogo važnije od toga, tako da... 

 B. Stanković: Zar da policija te noći nije stala u zaštitu građana? Hoćete da kažete da je normalno da ja pozovem, kao ugrožen građanin, da mi  neko, nešto se dešava sa mojom imovinom i kažem "molim vas, dođite", oni kažu - Ne. 

 A. Vučić: Brankice, ja stvarno ne mogu 20. put da Vam ponavljam isto. 

 B. Stanković: Pa to niste ni odgovorili, ali prosto mora da postoji neka vrsta odgovornosti za takve stvari. Pa ne, nije smešno. Ministar policije je ministar policije svih građana, je l' tako?

 A. Vučić: Jeste, i mislim da odlično obavlja svoj posao. 

 B. Stanković: Ali nisu izašli na teren te noći. 

 A. Vučić: Da li su izašli ili nisu izašli... 

 B. Stanković: Građani su mogli da budu ugroženi. Oni treba da zaštite građane.

 A. Vučić: Ali oni su mogli da budu ugroženi. E dobro da ste rekli da su mogli da budu ugroženi. 

B. Stanković: Pa bili su ugroženi, nisu zvali zato što im je dosadno. Nešto se dešavalo pa su zato zvali. 

 A. Vučić: Pa zato i tražim da se ispita.