Vučić o istrazi ubistva Ivanovića: Zavladala je velika nervoza u Prištini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo je obećao danas da će „naredne nedelje naše službe i naš biro“ podneti izveštaj dokle su stigli u istrazi ubistva Olivera Ivanovića. Ovakva obećanja Vučić je dao već dva puta, ali do sada nije izneo detalje do kojih su došle službe.

Aleksandar Vučić

U medijima se juče pojavila informacija da je Specijalno kosovsko tužilaštvo proširilo istragu ubistva Olivera Ivanovića, međutim, u izjavi za Insajder tužilac Sile Hodža je to demantovao.

Na pitanje novinara o navodima da je proširena istraga, i kasnijem demantovanju tih navoda, Vučić je rekao da su takva pisanja albanskih medija „vrhunac nervoze“ u Prištini.

„Posle moje izjave u kojoj sam rekao da smo na korak ili dva od toga da možemo da saopštimo ime ubica zavladala je velika nervoza u Prištini. Jer oni znaju da se ja ne bavim izmišljanjem praznih priča. Vrhunac nervoze je objavljivanje onoga što su juče napisali albanski mediji“, rekao je Vučić novinarima prilikom obilaska Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj u Beogradu.

On je ocenio da su mediji u Srbiji teško prihvatili da nije proširena istraga, odnosno što ne postoje dokazi da su u ubistvu Olivera Ivanovića učestvovali pripadnici “voždovačkog klana” a po nalogu srpske službe, kako je glasila prvobitna informacija koju je objavio portal na albanskom arbresh.info pozivajući se na izveštaj jedne strane obaveštajne agencije.

„Neki kažu da iza toga stoji Pacoli, iza tog Arbreša (arbresh.info), neki kažu Kadri Veselji, ja ne ulazim u to. Sadržaj toga što su sad napisali imali smo četiri ili pet dana nakon ubistva na interesantan način, ali ja ću da sačekam da naše službe, naš biro i nadležni organi podnesu izveštaj javnosti do čega smo sve stigli naredne nedelje, a onda ću sam da se uključim u komentarisanje samo činjenica“, izjavio je Vučić.

Vučić je zatim još jednom najavio da će javnost uskoro saznati šta je Priština htela da zataška, „šta je to što rade i zašto to rade“.

„Sačekaću da naše službe i naš biro podnesu izveštaj do čega su sve stigli naredne nedelje, a onda ću se i ja uključiti. Albanci pokušavaju da optuže srpsku državu za ubistvo Olivera Ivanovića. Ima mnogo slučajnih i namernih grešaka, ali naše službe su sve ispitale. Da l’ neko stvarno misli da država Srbija stoji iza ubistva Olivera Ivanovića? Taj nije normalan ili je bolestan od mržnje“, rekao je Vučić.

Mediji u Srbiji juče su preneli, pozivajući se na kosovske medije, da je proširena istraga o ubistvu Ivanovića na osnovu navodnog izveštaja jedne strane obaveštajne službe. Nakon što su ovu informaciju preneli mediji u Srbiji, novinari Insajdera su pozvali kosovskog tužioca koji je rekao da nije doneta odluka o proširenju istrage, kao I da tužilaštvo nije dobilo nikakv izveštaj od obaveštajne agencije neke strane zemlje već od portala arabresh.info koji je informaciju prvi I objavio. Tužilac je rekao i da će sve informacije biti proverene.

Prekršena stara obećanja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još 17. marta najavio da će „za dve nedelje srpske službe oglasiti”, kako je rekao, o tome šta su saznale i šta ne mogu da saznaju u vezi s ovim slučajem, ali se to nije dogodilo.

Vučić je tri meseca kasnije, 14. jula, izjavio  da će “u narednim danima izneti informacije u vezi s ubistvom Ivanovića”. Ni to se nije dogodilo.

Krajem jula je, potom, predsednik Vučić izjavio da „prvi put imamo neka operativna saznanja o tome, koja imaju i neke logike”.

"Iako nam nije omogućeno da vodimo istragu na bilo koji način, sad smo na malenom tragu“, rekao je Vučić.

Slična obećanja davao je i predsednik Kosova Hašim Tači. On je u julu rekao da će kosovske institucije izaći s konkretnim rezultatima „koji će dati glavobolju mnogima i na Kosovu i u Beogradu“. Ni to se nije dogodilo.

Uskoro će biti obeležena godina od ubistva Olivera Ivanovića, a počinioci niti nalogodavci nisu otkriveni.

Nakon zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine, krajem novembra u akciji specijalnih policijskih snaga ROSU uhapšeni su pripadnici KPS Nedeljko Spasojević i Dragiša Marković, kao i Marko Rošić.

Iako su njihovi advokati u izjavama za medije tvrdili da oni nisu uhapšeni zbog ubistva lidera GI SDPveć „zbog sporednih događaja u vezi s tim ubistvom“, portparol Specijalnog suda Kosova Ekrem Ljutfiju naveo je ranije za Insajder da se svi sumnjiče da su uključeni u ubistvo Ivanovića.

„Navedena lica su privedena zbog osnovane sumnje da su uključeni u ubistvo Olivera Ivanovića, kao i za pružanje pomoći pre i nakon izvršenja krivičnog dela 'teško ubistvo'. Takođe, i odbeglo lice M. R. traži se od strane Specijalnog tužilaštva Kosova zbog osnovane sumnje da je uključen u ubistvo Olivera Ivanovića“, naveo je Ljutfiju u pisanom odgovoru Insajderu.

Na koji način je Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste umešan u ubistvo Olivera Ivanovića još nije saopšteno. Kako je potvrdio MUP, on je saslušan u srpskoj policiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na dan saslušanja izjavio za RTS da Radoičić nema veze sa ubistvom Olivera Ivanovića, kao i da je prošao poligrafsko testiranje.

Milan Radoičić je, i nakon što je kosovska policija saopštila da traga za njim, u Beogradu prisustvovao sastanku predsednika Aleksandra Vučića i predstavnika Srba sa Kosova.

Predsednik Kosova Hašim Tači pred kraj 2018. godine izjavio da se ubice Olivera Ivanovića nalaze u Beogradu, na šta je predsednik SrbijeVučić odgovorio da su potrebna samo imena i prezimena i da će biti uhapšeni. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u Insajder debati, s druge strane, izneo tvrdnju da tragovi „nedvosmisleno vode na albansku stranu“.

Osim ovih povremenih optužbi koje razmenjuju srpski i kosovski zvaničnici, suštinskog pomaka u istrazi nema, makar prema zvaničnim informacijama.

Izvor: Insajder