Vučić o preporuci MMF da Srbija ukine v.d. stanja direktora javnih preduzeća: Ja ne dam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće dozvoliti ukidanje v.d. stanja direktora javnih preduzeća, što je nedavno zatražio MMF. On je naveo da bi u suprotnom „ti raspušteni direktori“ napravili neprivlačan privatni sektor i sve pozapošljavali u javni.

Aleksandar Vučić / Foto: Srđan Ilić

Kako su objavili mediji, Međunarodni monetarni fond preporučio je Vladi Srbije da prekine sa praksom postavljanja v.d. direktora u javnim preduzećima. U suprotnom, ne može da se očekuje potpuna reforma tih preduzeća, jer su, između ostalog, podložna političkom pritisku. 

„Ne dam, ja ne dam. E pa zato što bi ti raspušteni direktori ponovo da naprave neprivlačan privatni sektori  i da sve pozapošljavaju u u javni sektor. I da to ne može privatnik da izdrži. Sve je sistem spojenih sudova“, rekao je Vučić na TV Prva odgovarajući na pitanje da li će ukinuti v.d. stanje direktora javnih preduzeća.

On je naveo da ne voli v.d. stanje, nego disciplinu i odgovornost.

„Mi ne vodimo javna preduzeća kao privatnu firmu, nego kao da je to alajbegova slama“, rekao je Vučić, dodajući ipak da će delimično da usvoji preporuku MMF, ali nije naveo šta konkretno.

Umesto da budu izabrani na konkursima kako nalaže zakon više od polovine direktora javnih preduzeća i državnih službenika Vlada Srbije je imenovala kao vršioce dužnosti. Na ovaj način na najviše pozicije u javnim preduzećima i državnoj upravi dolaze politički birani i lako smenjivi kadrovi, koji neretko ne ispunjavaju ni osnovne uslove predviđene zakonom.

V.d. stanja direktora duža i od osam godina

Prema istraživanju Insajdera, direktori javnih preduzeća u v.d. stanju ostaju i duže od godinu dana, što je i maksimalno predviđen zakonski rok, a pojedini čak i duže od osam godina, što je slučaj sa Zoranom Drobnjakom, v.d. direktorom JP Putevi Srbije. Vlada ne poštuje zakon ni kada je reč o izboru državnih službenika, pa tako direktore kancelarija i uprava, pomoćnike ministara i sekretare imenuje kao vršioce dužnosti, koji u tom statusu ostaju godinama.

Čak 21 od ukupno 37 javnih preduzeća vode direktori koji imaju status vršioca dužnosti, pokazuje istraživanje Insajdera. Prema Zakonu o javnim preduzećima iz 2012, javni konkursi za direktore tih preduzeća morali su da budu raspisani do marta 2013. Ta odredba nikad nije poštovana, a zakon je u međuvremenu promenjen, pa je Vlada imala obavezu da raspiše konkurse za sve direktore javnih preduzeća do marta 2017.

Sudeći prema podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, svega 16 direktora javnih preduzeća izabrano je na konkursu. Ostale je imenovala Vlada kao vršioce dužnosti i u tom statusu su gotovo svi godinama, iako zakon kaže da u v.d. stanju mogu da budu najduže godinu dana. Paradoks je da su konkursi za direktore pojedinih državnih kompanija bili raspisani još pre nekoliko godina, ali do danas nisu okončani.

Po Zakonu o javnim preduzećima, da bi neko bio izabran za direktora na konkursu mora da ima najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima koji su povezani sa delatnošću javnog preduzeća, pet godina iskustva na poslovima za koje se zahteva visoko obrazovanje, da poznaje oblast korporativnog upravljanja, da ima iskustvo u organizovanju rada i vođenju poslova, kao i da nije član oragana političke stranke.

Vršioci dužnosti nijedan od ovih uslova ne moraju da ispune. Upravo to bi mogao biti i jedan od razloga za produžavanje „v.d. stanja” u javnim preduzećima i državnoj upravi. Osim toga rukovodioce u stalnom mandatu teže je smeniti, što im donekle omogućava samostalno delovanje. Za razliku od njih, vršiocima dužnosti pozicija mnogo više zavisi od političke volje vladajuće garniture. Zbog toga su i podložni političkom uticaju.

Brnabić: Država ima veće probleme od v.d. statusa

Premijerka Ana Brnabić je, odgovarajući na pitanja Insajdera, izjavila da „država ima veće probleme od v.d. statusa”.

„Za građane je bitnije da li su izgrađeni autoputevi i povećane minimalna cena rada i plate, nego da li su pomoćnici ministara u statusu vršilaca dužnosti. Više volim da vodim takvu vladu, nego da kažem da ne postoji niko ko je u statusu vršioca dužnosti", navela je Brnabić i dodala je njena vlada stavila fokus na pitanja koja su važnija za građane.

Na pitanje novinarke Insajdera zar nije važno da se uspostavi vladavina prava, pa će samim tim biti i veće investicije, premijerka je rekla da je vladavina prava svakako veoma važna, ali da je bilo i važnijih stvari.

„U nekim prethodnim vladama je bilo manje funkcija v.d, ali su mogli da sanjaju da imaju ovoliko investicija. Ne mislim da v.d. stanja na bilo koji način sprečavaju državu da radi bolje, što pokazuje i nivo investicija", navela je Brnabić, zanemarujući činjenicu da Vlada Srbije na ovaj način uporno krši zakone.

Izvor: Insajder