Vučić o rušenju u Hercegovačkoj: Da su me pitali, ja bih došao s bagerom u po bela dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će biti "doživotno ponosan" na to kako je transformisan beogradski kvart Savamala, u kojem su nepoznate osobe u aprilu 2016. godine rušile objekte, uz vezivanje prisutnih ljudi.

Hercegovačka, rušenje

"Što se tiče Savamale, odnosno projekta Beograda na vodi, to je nešto na šta ću da budem doživotno ponosan. To je ponos Srbije. A na sudu je pravosnažno presuđeno da nisu oštećeni oni čiji su nelegalni objekti srušeni. A mi smo tamo izgradili velelepne objekte i to je sada jedna od najlepših promenada na svetu", rekao je on.

Odgovarajući na pitanje šta je bilo sa "kompletnim idiotima" iz gradske vlasti koji su u tome učestvovali, Vučić je rekao da nije baš tako rekao, već da je mislio da su kompletni idioti oni koji su to radili, i to zbog toga što to nisu radili javno, po danu.

"Da su me pitali, ja bih došao sa bagerom u po bela dana. Ne razumem što bi to neko radio noću, tako sam rekao. Ne zato što su nešto radili, već zato što nisu radili javno", rekao je on.

Podsetimo, nepoznate osobe porušile su više objekata u kvartu Savamala, u izbornoj noći 24. i 25. aprila 2016. godine. Iako su neki ljudi vezivani i oduzimani su im mobilni telefoni, policija nije reagovala na pozive.

Iako su nadležni uveravali “da će se ustanoviti istina”, a građani odgovornost tražili na masovnim protestima, i dalje je nepoznato ko je rušio, ko naložio, kao i ko je policiji naredio da te noći ne radi svoj posao. Jedini postupak u slučaju dešavanja u Hercegovačkoj vodi Prvo osnovno tužilaštvo koje tvrdi da od 2017. od policije traži da prikupi potrebna obaveštenja, pa i da otkrije identitet lica koja su rušila i protivpravno zadržavala ljude.

Jedina osoba koja je do danas sankcionisana u slučaju Hercegovačka je dežurni šef smene u policiji Goran Stamenković. Slučajno ili ne, Sektor unutrašnje kontrole MUP-a uoči tačno dve godine od rušenja u Hercegovačkoj ulici, prosledio je Višem tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Stamenkovića. Nekoliko dana kasnije, Stamenković je sa Višim javnim tužilaštvom napravio nagodbu. Tužiteljka Ana Borović je, iako je zaprećena kazna zatvora za krivično delo nesavestan rad u službi od šest meseci do pet godina, odlučila je da Stamenkoviću ponudi uslovnu kaznu od pet meseci na dve godine, što je on i prihvatio.

Odgovornost ostalih u policiji do danas nije poznato da li je ispitivana jer MUP već godinama Insajderu ne dostavlja izveštaj Sektora unutrašnje kontrole o ovom slučaju. Takođe, nepoznato je i da li je ikada Marija Mali, supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog, dala izjavu nadležnima povodom navoda koje je dala u toku borbe za starateljstvo nad decom.

Ona je tada u intervjuima KRIK-u i NIN -u navela da joj je tadašnji gradonačelnik Siniša Mali rekao da je “da je učestvovao u rušenju” objekata, kao i da je to “uradio da otkloni smetnje za izgradnju kapitalnog projekta”.

Marija Mali je tada, takođe, rekla i da zna koja je firma svojom mehanizacijom sprovela rušenje objekata i da je spremna da nadležnim organima otkrije ime firme koja je rušila u Hercegovačkoj, ali da je niko nije pozvao.

Sve navedeno ukazuje da slučaj rušenja u Hercegovačkoj predstavlja primer nefunkcionisanja pravne države, zaštite odgovornih i nesaradnje izvršne vlasti, nezavisnih institucija i pravosuđa.

Kako smo zaključili da rušenje u Hercegovačkoj ne bi moglo da se desi bez barem prećutne saglasnosti države, kao i mnogim drugim detaljima vezanim za ovaj slučaj, pogledajte u dve emisija Insajder bez ograničenja – Rušenje pod maskama i Komandom protiv zakona.

Takođe, novinari Insajdera postavili su desetine pitanja nadležnima u ovom slučaju ali odgovori su uglavnom bili slični “ostavimo da tužilaštvo i policija urade svoj deo posla“, „biće rešen taj slučaj“, „Nije na meni da kažem šta se tamo desilo“…

Izvor: Insajder