Vučić o rušenju u Savamali: Nadležni već ustanovili odgovornost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da naselje Beograd na vodi nije potpuno privatno vlasništvo i da je u okviru tog projekta 32 odsto javnih površina koje će nakon završetka izgradnje naselja vredeti „10.000 puta više nego pre sedam godina“.

Aleksandar Vučić, obilazak radova u Beogradu na vodi, Foto: Srđan Ilić

Vučić je tokom obilaska završnih radova na izgradnji tržnog centra „Galerija Beograd“, u okviru Beograda na vodi, to rekao upitan koliko građane Srbije i građane Beograda košta izgradnja privatnog naselja Beograd na vodi.

„Ovde je javno 32 posto površina. Što se tiče naselja 10.000 puta je veća njihova vrednost od vrednosti pre sedam godina, vrednost koju ima država i grad Beograd je 10.000 puta veća“, rekao je Vučić, ali nije naveo koliko su država, odnosno grad Beograd, uložili novca u izgradnju tog naselja.

Na pitanje koliko je objekata uklonjeno da bi bilo izgrađeno naselje Beograd na vodi i šta je sa slučajem bespravnog rušenja u naselju Savamala u toku izborne noći 2016. godine, Vučić je rekao da su zbog izgradnje Beograda na vodi uklanjani „i legalni i bespravni objekti“, pri čemu su vlasnici legalnih objekata dobili velikodušno obeštećenje.

Vučić je na pitanje o odgovornosti za rušenje objekata u Savamali naveo je da su to „nadležni organi već ustanovili“.

Međutim, na četvorogodišnjicu od rušenja u Savamali 24. aprila ove godine Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu u odgovoru za Insajder je saopštilo da je postupak koji se odnosi na to ko je u sred noći, bez rešenja o rušenju, porušio objekte i dalje u predistražnoj fazi, a kao razlog su naveli to što MUP već godinama ne odgovara na zahtev da utvrdi identitete izvršioca.

Do sada je zbog rušenja u Savamali odgovarao samo šef smene u policijskoj stanici Savski venac – Goran Stamenković. Naime, uprkos izveštaju Zaštitnika građana, jedinom zvaničnom dokumentu o ovom slučaju, u kom su izneti dokazi da je policijskim službenicima u noći rušenja naloženo da ne postupaju po prijavama građana i da po naređenju od „vrha policije“ građane preusmere na Komunalnu policiju, osuđen je samo dežurni šef službe tog dana.

Protiv Stamenkovića policija je baš uoči dvogodišnjice rušenja u Savamali podnela krivičnu prijavu da je te noći izvršio krivično delo nesavestan rad u službi.

On je ekspresno osuđen i to tako što se nagodio sa tužiocem za uslovnu kaznu zatvora od pet meseci, što predstavlja kaznu znatno blažu od predviđene zakonom.

Do danas nema odgovora na pitanje Insajdera da li je Stamenković, koji je jedini osuđen zbog toga što policija nije radila svoj posao te noći, udaljen iz službe ili je i dalje zaposlen, a možda i unapređen.

I pored toga što su predstavnici nadležnih institucija do sada tvrdili da niko iz države ne stoji iza odluke o rušenju u Hercegovačkoj, svi dosadašnji postupci nadležnih govore upravo suprotno, odnosno pokazuju da ovako nešto nije bilo moguće bez makar prećutne saglasnosti države.

Hercegovačka ulica nalazi se na prostoru na kom se gradi Beograd na vodi. Interes da taj plac bude po svaku cenu raščišćen mogli su da imaju samo vlasnici projekta – Republika Srbija i arapski investitor.

Novinari Insajdera samo nekoliko dana od rušenja otkrili su da je rok da se taj deo Hercegovačke ulice raščisti bio 30. jun 2016. i da je zbog sudskih sporova koje su pokrenuli vlasnici objekata bio doveden u pitanje taj rok.

Prema Ugovoru o izgradnji Beograda na vodi, raščišćavanje terena za gradnju je obaveza Republike Srbije. U ugovoru se navodi da raščišćavanje treba da bude završeno do kraja 2019.

Novinari Insajdera već godinama insistiraju na pitanjima u vezi sa dešavanjima u Hercegovačkoj ulici, a šta je otkriveno pogledajte u dve emisije Insajder bez ograničenja – Rušenje pod maskama i Komandom protiv zakona.

Izvor: Beta, Insajder