Vučić o slučaju braće Bitići: Trudimo se da nađemo dokaze, ne možemo da hapsimo na osnovu novinskih priča

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu razgovarao i sa članovima Predstavničkog doma i senatorima, a izjavio je da je taj razgovor posebno bio težak po pitanju slučaja braće Bitići. On je naveo da je američkim zvaničnicima u Minhenu predočio da Srbija pokušava da reši slučaj ubistva braće Bitići, ali da su potrebni dokazi da bi neko bio procesuiran.

Aleksandar Vučić

"Na tome je insistirao kongresmen Eliot Engel, poznati albanski lobista. Ja osuđujem taj strašan zločin i trudimo se da pronađemo dokaze, ali ne možete nekog da procesuirate samo zato što mislite da je kriv ili ste to pročitali u štampi. Dobro je ipak da i tako razgovaramo na otvoren i iskren način o našim razmimoilaženjima", naveo je predsednik Srbije.

Prethodna vlast, kako je Vučić rekao novinarima u Mihnenu, 13 ili 14 godina nije ništa uradila da istraži taj slučaj, i ne može niko sada, 20 godina kasnije, da očekuje od njega da to uradi preko noći.

Vučić je dodao da je to težak zločin i da je svakako važno da bude istražen.

Braća Bitići su iz distrikta u Njujorku iz kojeg je bio i jedan predstavnik Predstavničkog doma u Kongresu, koji je u razgovoru, kako je naveo Vučić, najviše insistitrao na slučaju braće Bitići.

Istakao je da ne može niko da bude procesuiran samo zato je nešto bilo u štampi.

"Osuđujem, to je strašan zločin koji se dogodio braći Bitići. Trudimo se da nađemo dokaze, pošto ne možemo da hapsimo samo na osnovu novinskih priča. Ako imate dokaze, dajte", poručio je Vučić.

Slučaj ubistva braće Bitići jedan je od onih koji godinama ostaje nerešen. Ipak, za razliku od drugih sličnih predmeta, ova ubistva teško mogu pasti u zaborav – američki zvaničnici u kontaktima s predstavnicima Srbije ne propuštaju da zahtevaju njihovo rešavanje i, kako je najavio američki ambasador u Srbiji Kajl Skot, neće odustati od zahteva da zločin bude rasvetljen.

Braća Ilij, Agron i Mehmet Bitići ubijeni su u julu 1999. godine u Petrovom Selu, blizu Kladova, u istočnoj Srbiji. Oni su bili američki državljani albanskog porekla, koji su se tokom kosovskog rata borili u redovima Oslobodilačke vojske Kosova.

Ambasador SAD za Insajder: Slučaj Bitići je teret za odnose SAD i Srbije, nismo zadovoljni rezultatima

Iljir Bitići za Insajder: Vučić ključ za rešavanje slučaja, razočaravajuće što nije ispunio svoja obećanja

Nakon završetka rata, oni su 26. juna 1999. godine pokušali da pomognu dvema romskim porodicama iz Prizrena da sa Kosova predju u Srbiju. Uhapsile su ih srpske vlasti na administrativnoj granici sa Srbijom zbog "ilegalnog ulaska u zemlju".

Sutradan su prekršajno osuđeni na sudu u Prokuplju na 15 dana zatvora. Odobreno im je da iz pritvora izađu tri dana ranije, ali su, umesto da budu pušteni na slobodu, odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu gde su ubijeni mecima u potiljak, a potom pokopani u masovnu grobnicu u kojoj su već nalazila tela kosovskih Albanaca.

Njihova tela sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljcima pronađena su 2001. u masovnoj grobnici, odmah pored kampa specijalnih jedinica Policije.

Šef obuke u kampu je bio Goran Radosavljević Guri, a u kampu su bili i pripadnici JSO-a kojima je komandovao Milorad Ulemek, ali i pripadnici Posebnih jedinica policije - PJP.

Insajder se u emisiji Kolektivna amnezija bavio slučajem ubistva braće Bitići koji je primer na kome se jasno vidi kako počinioci zločina godinama uspevaju da izbegnu pravdi i kako brojni svedoci godinama ne prekidaju zaveru ćutanja.

 Izvor: Beta, B92, Insajder