Vučić o ulozi oca ministra Stefanovića u trgovini oružjem: Odgovorio sam na pitanja Insajdera 26 puta (VIDEO)

„Pogrešno sam optužio oca ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Branka, da je zaposlen u firmi GIM“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje Insajdera o tome šta je istina o angažovanosti oca ministra policije u trgovini oružjem. On je time odgovorio na pitanje kako je moguće da su samo u razmaku od jednog dana on i ministar unutrašnjih poslova dali dve potpuno suprotne izjave o statusu Branka Stefanovića, oca ministra Nebojše Stefanovića, u preduzeću GIM koje je trgovalo oružjem Krušika. Jedan je tvrdio da je on samo zaposlen u tom preduzeću, a drugi da s njim nema nikakve veze. Iako je predsednik zaključio da je odgovorio na čak 26 pitanja Insajdera o ulozi oca ministra Stefanovića, konkretan odgovor nismo dobili.

Aleksandar Vučić na otvaranju Beogradskog parka / Foto: Insajder

Predsednik je rekao i kako je doneo progrešan zaključak.

„Pitam Nebojšu je li vlasnik ili direktor, kaže – ništa. Ja izađem, kažem - on je običan zaposlen, računam ne možete da slažete, kažem on tamo samo radi. Ne znam ni sam šta sam rekao. Mislio sam da jeste, teško sam ga optužio. On čovek nije ni zaposlen, što znači da su sve optužbe bile lažne“, rekao je Vučić i dodao da je jedina optužba na račun Stefanovićevog oca zapravo njegova.

Na konstataciju novinarke Insajdera da postoji dokument koji pokazuje da je Branko Stefanović bio u Krušiku kao predstavnik firme GIM, Vučić odgovara: „Kriv što je išao na sajam, što se družio s tim i tim, ne razumem zbog čega onda cela priča, onda sam ja najteže optužio Nebojšu Stefanovića do sad. Izvinjavam se i Nebojši Stefanoviću“.

Nakon što mu je pokazan dokument, Vučić je zamolio Agenciju za borbu protiv korupcije da pristupi tome da se utvrdi da li postoji sukob interesa.

„Šta sam mu ja, mama i tata, šta dokazuje da je bio? Svaki put dođemo do toga da li je to sukob interesa, ako smem kao predsednik, molim Agenciju da pristupi tome da li imamo ili nemamo sukob interesa, što je strašno važno da se ustanovi, da ja lepo srušim Stefanovića unutar stranke kao što su saopštili“, dodao je Vučić nakon otvaranja Otvaranje Beogradskog parka, Bulevara Vudroa Vilsona i Ulice Nikolaja Kravcova u Beogradu na vodi.

Naime, pojedini mediji i političke stranke aferu oko trgovine oružjem predstavili su kao obračun Vučića s ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

„Kažu da je razlog moj obračun sa Stefanovićem, da prihvatimo da je to razlog, kako vas nije sramota da lažete narod da je u pitanju kriminal? Evo obračunavamo se Nebojša i ja - ili je interni unutarstranački obračun ili kriminal? Što ste lagali da smo svi u kriminalu? Ajde mi samo tu matematiku objasnite“, rekao je Vučić.

On je komentarisao i intervju radnika Krušika Aleksandra Obradovića za N1 gde kako kaže „za sat vremena ništa nije mogao da čuje”.

„Tresla se gora, rodio se miš”, zaključio je Vučić.

Podsetimo, BIRN je još u novembru 2018. godine objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije, a da je umešan u trgovinu oružjem objavljeno je i na specijalizovanom portalu „Arms Watch“ .

Osim što je predstavljao firmu GIM, Branko Stefanović vlasnik je i firme United BG koja je dobila saglasnost od nadležnih institucija za izvoz oružja, a za to je bila neophodna i dozvola MUP-a. Postavilo se pitanje da li je ministar Nebojša Stefanović u sukobu interesa, budući da je ministarstvo na čijem je čelu, kako su objavili mediji, dalo saglasnost za izvoz oružja firmi njegovog oca.

Agencija za borbu protiv korupcije je odgovarajući na pitanja TV N1 navela da proverava da li su ispunjeni uslovi za pokretanje postupka u slučaju mogućeg sukoba interesa ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

U sukobljenim izjavama našli su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je Branko Stefanović „samo običan zaposleni” u GIM-u, što je ministar Stefanović demantovao.

Temom ko prodaje, ko je povlašćen, ko posrednik, a ko oštećen u trgovini oružjem Insajder se bavio u prilogu u emisiji Nedelja pod lupom novinara Insajdera.

Izvor: Insajder