Vučić: Od sutra u Beogradu noćni klubovi, kafići i restorani rade do 23, studentski domovi se zatvaraju, kazne za nenošenje maski

Noćni klubovi i splavovi u Beogradu će od sutra biti zatvoreni od 23 časa. Isto će važiti za kafiće sem za one koji imaju bašte. Biće zatvoreni i svi studentski domovi u Beogradu, a od ponedeljka će biti naplaćivane kazne za one koji u gradskom i međugradskom prevozu i tržnim centrima ne budu nosili maske, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljujući na RTS nove mere u borbi protiv koronavirusa.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

On se osvrnuo na lošu epidemiološku situaciju u Beogradu.

“Voleo bih da imamo povoljniju situaciju, ono gde je najveći problem je Beograd. 82,5 zaraženih su u Beogradu. Svi drugi brojevi su pod kontrolom. Beograd je 22,7 ukupnog stanovništva, a imate toliko zaraženih, onda je jasno da je Beograd žarište”, rekao je Vučić.

On je naveo da je danas razgovarao i sa epidemiologom  Predragom Konom, juče sa Darijom Kisić Tepavčević, zamenicom direktora Instituta Batut, sa direktorom Infektivne klinike KCS Goranom Stevanovićem i premijerkom Anom Brnabić i najavio da će  Vlada će sutra doneti određene mere.

Odgovarajući na pitanje o kritikama zbog ponašanja u izbornom štabu SNS-a gde se tokom proslavljanja izborne pobede nisu nosile maske i nije se poštovalo održavanje distance, Vučić je rekao "u pravu ste, ja sam kriv".
Na pitanje kakva je to poruka građanima, on je odgovorio - loša.

“Ono što će se nedvosmisleno dogoditi, noćne klubove splavove zatvorićemo od 23 do šest časova na dve nedelje. Upravo to vreme i u to vreme smo imali najveći broj zaraženih lica iz meni nepoznatog razloga. Taj zatvoreni prostor je tome doprinosio. Isto će važiti za kafiće sem za one koji imaju baste”, rekao je Vučić.

On je najavio i zatvaranje studentskih domova u Beogradu.

"Ono što je takođe važno, od ponedeljka će država da naplaćuje kazne za one koji u gradskom i međugradskom prevozu i tržim centrima ne budu nosili kazne, oko 5-6 hiljada dinara će iznositi. Zabranićemo javna okupljanja u zatvorenom prostoru maskimalno 100 ljudi, sa distancom i maskama. Na otvorenom do 500 ljudi. To na otvorenom nije ni upola blizu toliko opasno kao u zatvorenom”, rekao je Vučić.

Ukoliko ove mere ne budu dale rezultate, dodao je, uslediće nove mere.

“Da sam mogao da odlučujem sam, zatvorio bih Beograd i uveo sedmodnevni policijski sat. Znam da je to rešenje, najbrže i najbezbolnije. Time pokazujem poštovanje prema struci, jer svoje mišljenje nisam sproveo u delo. Oni su rekli da su ove mere dovoljne. Ako ne budu, ići ćemo na dalje mere”, naveo je predsednik Srbije.

U vezi okupljanja velikog broja građana na fudbalskim utakmicama, Vučić je rekao da na stadionima "nisu bili tako veliki problemi" i dodao da skupovi na otvorenom "nisu ni blizu" riziku koji nose okupljanja u zatvorenom prostoru.

On je naveo i da nije bilo nijednog slučaja zaražavanja na izborima i da je “sve sprovedeno perfektno i bezbednije nego da je neko otišao u prodavnicu na pet minuta”.

Kampanja protiv Kriznog štaba

Predsednik Srbije je odbacio tvrdnje o padu poverenja građana u članove Kriznog štaba Vlade Srbije, već je rekao da oni imaju "najveće poverenje našeg naroda".

"Ne postoji nikakva kriza poverenja u Krizni štab, oni samo nemaju poverenje jednog dela lažne elite koja mrzi ceo svet koji je bolji od njih. Kampanju protiv ljudi koji su fantastični, vode mesecima", rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o širenju koronavirusa u Novom Pazaru, predsednik je podsetio da je država mnogo uložila u zdravstveni centar u Novom Pazaru i u lekare, i ocenio da su ovih dana o tome objavljene mnoge informacije koje nisu istinite.

On je pokazao fotografije za koje je rekao da su iz novog dijagnostičkog centra u Novom Pazaru u koji je uloženo pet miliona evra i koji je "bolje opremljen nego bilo koja bolnica u Nemačkoj".

"Slušajte cifre, za jedan Novi Pazar, ne Beograd", rekao je predsednik i dodao da je u Novom Pazaru renovirana i angio-sala za šest miliona evra, obučeni su lekari i moći će da se uradi 1.000 intervencija godišnje.

"Ništa u 30 poslednjih godina ni beogradske ni sandžačke dahije nisu uradile, a svi koji nam drže predavanja, nek' pogledaju za šest godina šta smo mi uradili, jer meni nije važno da li je neko Jovo ili Mirsad,", rekao je Vučić.

Dodao je da u Novom Pazaru radi svih 13 respiratora koje je ranije dopremio, a da su na društvenim mrežama pojedinci namerno objavljivali slike stare zgrade i stare opreme.

Na pitanje šta je onda problem u Novom Pazaru, gde je u poslednja 24 sata umrlo troje ljudi, predsednik je rekao da je u Severnoj Makedoniji umrlo 15 ljudi, ali da neće da kaže da je "Srbija 22 puta uspešnija".

"Bilo je problema i razumem gnev, problem je što nije ranije cela bolnica postala kovid", rekao je Vučić.

Naveo je da država u Novom Pazaru plaća 1.344 zdravstvenih radnika, od toga 252 lekara, i za njihove plate daje 10 miliona evra, te ga ljuti kada "neki navode da će Pazar spasti dva lekara i četiri tehničara iz Bosne".

Predsednik je, govoreći o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine naveo da on i dalje ne vidi rešenje, a kada ga je video, "svi su mu skočili za vrat, i u zemlji i u inostranstvu".

"Ako ne bude rešenja za Kosovo, put ka EU biće zaustavljen, a a ne usporen", naveo je on.

Na pitanja o tome kada će biti formirana nova Vlada, Vučić je rekao da će ona biti izabrana pre ustavnog roka.

"Razmišljam o imenima mandatara, nisam razgovarao ni sa kim, jer bi to značilo da sam odlučio", rekao je predsednik.

Na pitanje o tome ko će biti opozicija u novom sastavu Skupštine, Vučić je rekao da će se to videti, da će razgovarati i sa dosadašnjim koalicionim partenrom - SPS, i sa Aleksandrom Šapićem, šefom novopridošle stranke SPAS.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.