Vučić: Odluka o doktoratu Malog neće uticati na njegovo mesto u Vladi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je odluka Univerziteta u Beogradu o doktoratu ministra finansija Siniše Malog “duboko politička”, ali da ta odluka neće uticati na mesto Malog u Vladi jer se “za izbor ministara analiziraju uspesi”.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan ILić

“Akademska čestitost je važna. Rad Siniše Malog nisam čitao i ne mogu da dajem sud kao što to čini neobrazovana elita”, rekao je Vučić za televiziju "Prva".

On je ocenio da je ta odluka Odbora za profesionalnu etiku BU važna u “eri diktatura” jer pokazuje da je moguće doneti “političku odluku” protiv nosilaca vlasti.

“To pre pet, šest godina nije bilo moguće. To govori koliko je naše društvo napredovalo”, rekao je on.

Vučić je istakao da je sramota da o “jednom od najboljih studenata” (Siniši Malom) govore “neškolovani, najgori i večiti student”.

“Mene zanima šta je u interesu građana, a ne šta je u interesu pojedinaca”, rekao je on.

Podsetimo, Odbor za profesionalnu etiku preinačio je juče odluku nastavno naučnog veća FON-a i jednoglasno utvrdio postojanje neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije. Kako je navedeno u saopštenju, Mali je prilikom izrade doktorata povredio član 22 Kodeksa profesionalne etike, koji definiše plagiranje.

„Imenovani je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora“, piše u saopštenju Odbora za profesionalnu etiku.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da mu je teško nakon što je juče njegov doktorat proglašen plagijatom. On je poručio da će se boriti i svojim angažmanom dokazati svoje znanje, kao i da je „narod najbolji sudija, a ne političke komisije“.

„A kako mi je? Teško mi je. Mnogo mi je teško zato što sam ceo život naporno radio, znam koliko sam napora uložio da budem najbolji student. Mnogo sam napora uložio i za svoje diplomske i za postdiplomske studije, jedna magistratura, druga magistratura, doktorat i onda mi je teško da prihvatim odluke ’političkih komisija’“, rekao je Mali dolazeći u parlament gde je u toku rasprava o Predlogu budžeta za 2020. godinu, a prenosi RTS.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je odluka ministra finansija Siniše Malog o ostavci individualni čin.

„Mislim da je pitanje da li ste i kako doktorirali više privatna stvar, a što se tiče ostavke to je individalni čin svakog pojedinca", rekla je Mihajlović i podsetila da je Mali najavio da će se na tu temu obratiti u narednom periodu.

Da je odluka o doktoratu Malog konačna i da predstavlja stav Univerziteta, rekla je juče rektorka Ivanka Popović. Ona je navela da je Odbor za profesionalnu etiku dao nalog da se postupi po odgovarajućem pravilniku i da će u skladu s tim i doktorat Malog biti poništen.

„Znanje je vrednost koju moramo da štitimo i akademska čestitost je vezana za poštovanje autorskih prava drugih. U ovom slučaju je došlo do nepoštovanja autorskih prava drugih i po tom osnovu je Odbor za profesionalnu etiku doneo svoju odluku”, rekla je rektorka.

Izvor: Beta, Insajder