Vučić: Otac ministra policije je običan zaposleni u GIM-u

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, gostujući na RTS-u, da je Branko Stefanović, otac ministra policije Nebojše Stefanovića, „samo običan zaposleni” u firmi GIM. Ranije je ministar policije negirao da njegov otac ima bilo kakve veze sa trgovinom oružjem.

Aleksandar Vučić Foto: Srđan Ilić

Vučić je večeras rekao da je ministru Stefanoviću poručio da će, ako su on ili njegov otac Branko Stefanović uradili nešto protivzakonito u fabrici oružja Krušik, morati da odgovaraju pred zakonom.

„I za sebe i za Nebojšu mogu da kažem da slobodno možemo na poligraf”, rekao je Vučić u emisiji Upitnik na RTS-u.

On je naveo da je „o svemu pitao Stefanovića”, a govoreći o sukobu interesa dodao da je Branko Stefanović „samo običan zaposleni” u firmi GIM. Na pitanje o dozvoli koju dodeljuje MUP, na čijem je čelu Nebojša Stefanović, Vučić je odgovorio da je za izvoz oružja potrebno pet dozvola.

„Šta to znači, ako je pekar onda ne može da bude član porodice ministra (poljoprivrede Branislava) Nedimovića zbog žita koje dobija sa naših polja”, upitao je Vučić.

Stefanović: Moj otac nema bilo kakve veze sa izvozom oružja

Inače, ministar policije Nebojša Stefanović je izjavio pre skoro mesec dana da „njegov otac nije vlasnik te firme niti ima bilo kakve veze sa izvozom oružja“.

I sam Vučić je pre pola meseca rekao da „Stefanovićev otac nema veze“ sa aferom o trgovini oružja.

Stefanović je pre nekoliko dana na pitanje Insajdera rekao da je laž sve što je objavljeno o poslovima njegovog oca u trgovini oružjem i najavio tužbe. On tvrdi da je „potpuna izmišljotina da je njegov otac oružje u državnoj fabrici Krušik dobijao po povlašćenim cenama“, uz naglašavanje da su to demantovali i Krušik i druge nadležne institucije.

„Kad nešto demantujete 20 puta, evo demantujem i danas, potpuno izmišljeno, radim na većem broju tužbi, tužiću sve one koji tvrde da sam bio uključen u neko krivično delo“, rekao je Stefanović.

BIRN je još u novembru 2018. godine objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije. Nakon toga je na specijalizovanom portalu „Arms Watch“ objavljeno da je GIM kupovao oružje po povlašćenim cenama u odnosu na državni SDPR. Ovo je demantovalo rukovodstvo Krušika. Usledio je novi tekst BIRN-a u kojima predstavlja rezultate analize tri ugovora koje je Krušik potpisao sa privatnom firmom GIM i četiri ugovora potpisana sa državnim SDPR-om a iz kojih zaključuju da je privatna firma dobijala oružje po povlašćenim cenama.

Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova navodi se u dokumentu iz Krušika kao predstavnik firme GIM na jednom sastanku u Krušiku, kojem prisustvuju i kupci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Firma GIM beleži drastičan rast prihoda i dobiti poslednjih godina. Takođe, list Nedeljnik objavio je informaciju da je firma u vlasništvu Branka Stefanovića Junajted BG dobila dozvolu za proizvodnju oružja. 

Trgovina oružjem nije moguća bez odobrenja Ministarstva unutrašnjih poslova, na čijem je čelu Nebojša Stefanović.

Ove činjenice su bile povod da ministra Stefanovića pitamo kako je moguće da to nije dovoljno da iz moralnih razloga, a zbog mogućeg sukoba interesa, ili podnese ostavku ili traži od oca da prestane da se bavi tim poslom. Ministar Stefanović nije konkretno odgovorio već je konstatovao da ništa u svom životu nije uradio protiv zakona i da je uveren i članovi njegove porodice rade sve u skladu sa zakonom. Uprkos tome što je novinarka Insajdera insistirala na konkretnom odgovoru, ministar Stefanović je promenio temu i govorio o nečemu što ga niko nije ni pitao.

Kako je izgledao ovaj razgovor pogledajte u video prilogu.

Izvor: RTS, Insajder