Vučić: Pismo organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ toliko glupo da nemam reči

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je pismo koje su mu uputili organizatori protesta „Jedan od pet miliona“,  u kojem je zatraženo da predsednik iznese građanima plan za Kosovo i Metohiju, „glupo“ i dodao da ne može da gubi vreme i odgovara opozicionim liderima Draganu Đilasu, Vuku Jeremiću i Bošku Obradoviću.

Protest Jedan od pet miliona Foto: Srđan Ilić

"Toliko je glupo da nemam reči", rekao je Vučić novinarima u Beogradu nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

On je ocenio i da mu „predavanje o Kosovu drže oni koji su Kosovo predali, uspostavili prelaz između Srba na Jarinju i Brnjaku i doveli do nezavisnosti.

„Ne umem da odgovorim, samo sam pogledao i rekao – idi radi svoj posao, ne mogu da gubim vreme na Jeremića, Đilasa, Obradovića i ostale stručnjake“, rekao je predsednik Srbije.

Organizatori protesta „1 od 5 miliona“ su u otvorenom pismu juče zatražili od predsednika Vučića da otkrije građanima plan za Kosovo i Metohiju, a „ako ga nema, da izađe pred javnost da to i saopšti“.

„Mi smo adresa. Ne Brisel. Ne Vašington. Ne Moskva. Ne Priština. Sa nama pričaš o tome. Povukao si srpske institucije sa severa Kosova i instalirao svoje kriminalce da gospodare teritorijom“, poručili su organizatori protesta Vučiću i zatražili od njega da „prestane da se ponaša kao vlasnik ove zemlje“.

Za večeras u 18 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu zakazan je novi protest pod sloganom „Jedan od pet miliona – počelo je“.

Do sada je u Beogradu održano pet protesta, na kojima je istaknuto više zahteva. Okupljeni građani zahtevali su od vlasti smenu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, ostavku direktora RTS-a Dragana Bujoševića, pet minuta vremena u Dnevniku RTS-a za predstavnike protesta, kao i redovno prisustvo opozicije u informativnim emisijama ove televizije.

Među zahtevima je i otkrivanje nalogodavaca i počinilaca ubistva Olivera Ivanovića, kao i nalogodavaca i počinilaca napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića, kao i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića iz Grocke.

Iako su predstavnici više opozicionih stranaka bili u prvim redovima na protestu, svaki dosadašnji protest održan je bez stranačkih obeležja i prošao je bez incidenta. Lideri opozicije nisu bili govornici na protestu.

Predstavnici vlasti tvrde da se radi o političkom protestu, dok organizatori uporno ponavljaju da su u pitanju građanske demonstracije.

Izvor: Beta, Insajder