Vučić: Pitaju se koliko košta ova kampanja, a budžet predsednika skoro upola manji nego za vreme Tadića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio na večerašnjem skupu u Šapcu u okviru nastavka kampanje “Budućnost Srbije” da je budžet predsednika Srbije 2011. godine, kada je tu funkciju obavljao Boris Tadić iznosio 2,5 miliona evra, a da danas iznosi 1,6 miliona evra. Inače, u javnosti se od samog početka kampanje koju vodi predsednik, u kojoj se povremeno pojavljuje i premijerka, polemiše o tome ko finansira ovu kampanju i koliko ona košta.

Kampanja Budućnost Srbije

"Govore neki koliko košta ova kampanja. Budžet 2011. godine kada je predsednik Srbije bio Boris Tadić iznosio je 2,5 miliona evra, a danas je 1,6 miliona evra i to celog predsedništva. Još malo pa upola manje novca troši današnji predsednik nego tadašnji, ali im ni to nije dosta", rekao je Vučić građanima u nastavku kampanje "Budućnost Srbije" u Šapcu.

Kako je dodao, njegov posao kao predsednika Srbije je da se ponaša "skromno i odgovorno". Navodeći da plata koju prima kao predsednik Srbije iznosi 125.000 dinara, Vučić je rekao da novac nije razlog zbog koje obavlja tu funkciju.

Foto: Insajder / Kampanja Budućnost Srbije

"Za razliku od njih nemam firmu, preduzeće koje donosi 500 miliona evra i ne radim i ne živim zbog 500 miliona evra, već radim i živim da piše u istoriji da se u Srbiji ponovo gradi, da se zemlja opet industrijalizuje, da smo seljaka podigli na noge, da samo sačuvali mir i stabilnost. To neki ne mogu da razumeju", istakao je Vučić.

Inače, kampanja „Budućnost Srbije“ koju je Aleksandar Vučić započeo pre dve nedelje kao predsednik države kako bi čuo šta „tišti“ građane, a tokom koje se upadljivo obračunava s predstavnicima opozicionih političkih stranaka, aktuelizuje temu funkcija koje su nespojive - predsednika države i predsednika stranke.

Uprkos brojnim obećanjima i uveravanjima da će država biti servis svih građana, bez razlike i bez obzira na njihovo političko opredeljenje, uprkos Ustavu koji kaže da bi predsednik trebalo da izražava državno jedinstvo, sve što se dešava u praksi u poslednje gotovo tri decenije - put je u suprotnom smeru.

Da li se Aleksandar Vučić građanima tokom kampanje “Budućnost Srbije” obraća kao predsednik svih građana ili kao predsednik vladajuće stranke simpatizerima te stranke - jeste suštinsko pitanje. Iz tog razloga je važno i ko kampanju finansira.

“Ne treba nam rat i zato molimo Albance da se umire”

Predsednik Srbije obraćajući se tokom današnje kampanje građanima najavio je veće plate i penzije, subvencije za poljoprivrednike, izgradnju brzih saobraćajnica Ruma - Šabac i Šabac - Loznica, što će povezati i Beograd i Novi Sad sa zapadnom Srbijom, ali i Republikom Srpskom i BiH. 

Kako je rekao, imamo samo jedan problem, koji traje vekovima, ne decenijama, a to je, kako je naveo, odnos Srba i Albanaca, odnosno odnos sa prištinskom vlašću.

"Ali neću da kukam, naš posao je da obezbedimo mir srpskom narodu, da žive pristojno i da mogu da dobijaju robu iz centralne Srbije", rekao je Vučić. 

Hoćemo mir i stabilnost, ponovio je predsednik i dodao da molba upućena Prištini nije zato što je Srbija slaba već naprotiv.

Foto: Insajder / Kampanja Budućnost Srbije

"Pozivam ih na mir i stabilnost, nemamo dece za bacanje. Ne treba nam rat i zato molimo Albance da se umire. Dajte da pokušamo da nađemo kompromis. Ako nećete, hajde da živimo u miru, pa će možda doći neke pametnije generacije koje će to da reše", rekao je Vučić i dodao da su njegova deca ovde i da će imati sudbinu kao i sva druga deca.

“Ljudi se najviše žale na nedostatak posla i puteva”

Pre Šabca, predsednik Srbije je u okviru kampanje Budućnost Srbije posetio fabriku nameštaja "Pemi - stil Trlić" u opštini Koceljeva, u Mačvanskom okrugu.

Tada je izjavio i da će sutra u Minhenu učestvovati na 55. bezbednosnoj konferenciji.

"Moje da tamo učestvujem u dijalogu, jer to je posao normalnih i odgovornih ljudi", rekao je Vučić novinarima u Koceljevi nakon obraćanja građanima i obilaska fabrike.

U Minhen će doći veliki broj svetskih lidera, a najavljeno je i prisustvo predstavnika Prištine.

"S kim god da razgovarate bolje je nego da se bijete. Ipak ne očekujem mnogo od toga, vidite da svakog dana dobijate šizofrene poruke iz Prištine, nadam se da će se to promeniti u budućnosti", dodao je Vučić.

Na pitanje novinara na šta mu se građani koje je u okviru kampanje sreo najviše žale, predsednik Srbije je rekao da se to uglavnom odnosi na to da nemaju posao ali i na nedovoljno puteva, saobraćajnica, a najviše pitaju za više plate i penzije, i kada će im standard biti bolji.

Foto: Insajder / Kampanja Budućnost Srbije

Predsednik je prethodno posetio Osnovnu školu "Mika Mitrović", u Bogatiću, gde je obećao da će učiniti sve da sve dovede investitore u ovo mesto i u Vladimirce.

U okviru današnje kampanje obišao je i bolnicu u Loznici gde je izjavio da se mnogo više novca izdvaja za loznički kraj.

“U ovom trenu, u ovu bolnicu ulažemo 497 miliona dinara za interno, grudno I psihijatrijsko odeljenje” , rekao je Vučić dodajući da će ceo bolnički kompleks koštati tri milijarde dinara.

Građani su predsednika dočekali i ispred biblioteke "Milovan Glišić" u Ljuboviji koja je u rekonstrukciji, a razgovarao je i sa stanovnicima sela Kržava i susreo se sa članovima porodice Tanasić, koja ga je dočekala na lokalnom putu u selu Simići, ispred svoje kuće. Na planini iznad Kruplja Vučić je obišao Džemaru, a posetio je vrtić "Naša radost" u Krupnju.

Izvor: Beta, Insajder