Vučić: Plan za Kosovo nije odbijen u Briselu, a u Srbiji su ga odbili i pre nego što sam ga izneo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je svoj plan za rešenje Kosova i Metohije izneo u Briselu, da taj plan u Briselu nije odbijen, ali da u Srbiji nije naišao na podršku. Predsednik je poručio i da „prihvata glas naroda“ i da „nema problem s tim“. Ostaje, međutim, nejasno gde je predsednik utvrdio kakav je „glas naroda“, s obzirom na to da referendum nije održan.

Aleksandar Vučić

„Moje ideje nisu odbijene u Briselu, ali nisu naišle na podršku u Srbiji. Ja sam to već više puta rekao. Na moju žalost, iako nisu nikada slušali ni čuli šta mislim, ni kakvo bi to rešenje bilo, čini mi se da ne postoiji negativan glas koji iz Srbije nisam čuo. Prihvatam glas naroda. Postoje neki u okruženju koji ne žele da čuju glas svog naroda, ali ja uvek želim da čujem glas naroda i nemam problem s tim“, rekao je Vučić.

Naveo je i da mu je žao što ljudi u Srbiji nisu želeli da čuju njegov predlog. Vučić je rekao i da postupci nekoga ko vodi državu moraju biti reacionalni i realni.

„Mi ćemo na kraju da odgovaramo za život svakog čoveka. Neki to nisu razumeli. Šta da radim“, kaže predsednik.

Rekao je i da nije velika tajna da „postoje razumljive želje i nemali pritisci da Srbija na ovaj ili onaj način prihvati nezavisnost Kosova“, i da to nije od juče. On je naveo i da je lakše njemu da odbija pritiske u vezi sa Kosovom i Metohijom nego ljudima koji žive na toj teritoriji.

Predsednikova prognoza: Beograd neće dobiti ništa

Vučić je u maju ove godine ponovio da će građani Srbije imati priliku da se izjasne o rešenju za Kosovo. Sličnu najavu Vučić je izneo i u februaru nakon razgovora s Johanesom Hanom, evropskim komesarom za proširenje, ali ni tada, a ni kasnije detalje nije izneo.

Nedavno je dao i svoju prognozu – da Beograd neće dobiti ništa u pregovorima s Prištinom.

Vučić je u avgsutu rekao i da će, u slučaju da se dođe do bilo kakvog kompromisnog rešenja za Kosovo, konačnu odluku doneti građani. Tada je spomenuo i referendum, uz objašnjenje da pitanje na referendumu neće biti da li su građani za ulazak u EU uz dogovor sa Prištinom, već će im biti omogućeno da se „vrlo jasno“ izjasne o potencijalnom sporazumu do koga bi, kako je tada rekao, „možda jednog dana mogli da dođemo“.

„Dobro razumem raspoloženje naroda koji bi voleo da neko na sebe sam preuzme odgovornost i bude okrivljen za sve, a da niko drugi ne mora da pokaže odgovornost i ozbiljnost. Ja bih to odmah uradio, ali to nije moguće po Ustavu Srbije i zato će odgovornost morati da pokažu svi građani“, rekao je Vučić.

On je naveo da će „biti spreman da snosi konsekvence, svestan kakva će odluka građana biti“.

Izvor: Blic, Insajder