Vučić: Ponovo uvodimo moralno vaspitanje u Vojsku Srbije

Od naredne godine ponovo se uvodi moralno vaspitanje u Vojsci Srbije, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon današnjeg sastanka na kome je primio izveštaje ministra odbrane i načelnika Generalštaba o stanju u vojsci i o planovima opremanja i naoružavanja.

Aleksandar Vučić s načelnikom Generalštaba i ministrom odbrane

Vučić je rekao da je u Srbiji 2005. i 2006. po nalogu "izvesnog gospodina Mura" ukinuto moralno vaspitanje.

„To je za nas veoma značajno. To nema veze sa strankama već sa patriotizmom.  To ima veze s pravcem zemlje i ljubavlju prema otadžbini. Tada nam je rečeno da patriotizam nije važan i da ugrožava sve oko Srbije. Od 1. januara vraćamo moralno vaspitanje i vojnici će znati zašto su tu, koga štite i da je sloboda najviša vrednost srpskog društva“, rekao je Vučić.

U istom periodu su, kako je naveo, rasformirane združene jedinice koje će ponovo biti uvedene. To je, kako je rekao urađeno po nalogu nekih sila i stranih zemalja. 

„Ponovo ćemo da formirano združene bataljone i brigade. Ne može sama pešadija, tenkisti ili protivoklopnjaci da brane zemlju već moraju združeno da rade“, rekao je Vučić.

Bonusi za sektor bezbednosti

Predsednik Srbije je najavio da će svi pripadnici Vojske, policije i BIA do kraja godine dobiti bonus od 10.000 dinara, te da će se raditi na povećanju standarda u tim sektorima.

Prema Vučićevim rečima, na današnjem sastanku je bilo reči o rešavanju stambenog pitanja pripadnika vojske i uskoro će biti iznet plan stambene izgradnje kako bi 30.000 ljudi iz sektora bezbednosti u roku od tri godine to pitanje rešilo na najbolji mogući način.

To bi, kako je naveo, trebalo da doprinese dodatnoj motivaciji za ostanak kadrova i prijavljivanje novih pripadnika u Vojsku.

Foto: Srđan Ilić / Aleksandar Vučić

Do kraja godine bi, rekao je, trebalo da bude primljeno još oko 300 profesionalnih vojnika i konkurs je stalno otvoren.

On je rekao da su ustanovljeni i neki problemi, među kojima je nizak standard profesionalnih pripadnika, ali da se već radi na tome da se to promeni na bolje. 

"Plate će biti povećane 10 odsto. Nije dovoljno ali je bolje i radićemo da bude još", rekao je Vučić i dodao da će sa povećanjem standarda i opremanje uporedo od pripadnika Vojske očekivati veću ozbiljnost i odgovornost, ali i značajno bolju fizičku osposobljenost. 

Predsednik Vučić je rekao da je sa Vladom Srbije dogovoreno da do kraja godine svaki profesionalni pripadnik vojske, uključujući rezervni sastav, ima po dva kompleta uniformi i čizama.

„To nismo imali nikada. Novac je odmah na raspolaganju i treba samo naše fabrike da isporuče uniforme i čizme. Ja mislim da Jumko dobro radi, to će značiti mnogo i za njih“, rekao je Vučić.

Izrazio je zadovoljstvo time što su ga „general Diković, general Živak, Simović, Radivojević“ uverili da su se Vojsci vratili moral i motivaciju, čemu je doprineo dolazak migova i helikoptera, kao i to što će imati veća primanja.

„Ja sam uveren da će naša vojska da sija, ne starim sjajem već novim sjajem, da sačuva mir, obezbedi stabilnost i zaštiti građane ove zemlje“, rekao je predsednik. 

Pregovori o novim letelicama

On je dodao da o nabavci novih oruđa i oružja Srbija razgovara sa Belorusijom i više zemalja, a da su "za neke stvari razgovori pri kraju".

Govoreći o naporima da se smanji tehnološko zaostajanje Vojske Srbije, Vučić je rekao da će to biti obavljano na dva načina - ubrzavanjem razvoja domaće vojne industrije i nabavkom u inostranstvu. 

On je najavio da je Srbija u ovom trenutku u pregovoru sa ruskom kompanijom Rosoboronoeksport o nabavci šest transportnih helikoptera Mi-17, pored dva koji su ranije nabavljeni, a da se početkom 2019. očekuje dolazak ukupno devet helikoptera H-145M iz Erbasa za vojsku i policiju. 

Izvor: Insajder

Strategija Atlantskog saveta važan dokument

Vučić je rekao da je strategija za Balkan koju predlaže Atlantski savet SAD važan dokument i da je zadovoljan većinom onoga što je napisano.

"Bilo bi dobro kada bi se to pretočilo u realnu politiku SAD i doprinelo našim boljim odnosima", rekao je Vučić i dodao da Atlantski savet čine veoma uticajni ljudi.

Vučić je naveo da je za njega u tom dokumentu važniji politički okvir od zalaganja za stalno američko vojno prisustvo u regionu, jer su u oni već u bazi u Bondstilu na Kosovu.

Atlantski savet SAD objavio je 28. novembra izveštaj "Balkan napred - nova američka strategija za region", u kojem se predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u jugoistočnoj Evropi i zalaganje za "istorijsko približavanje" sa Srbijom.

U izveštaju se takođe predlaže obnavljanje reputacije SAD kao "iskrenog posrednika", kao i oslanjanje na preduzetnike i mlade u regionu.