Vučić povodom Dana BIA: Uskoro spektakularni dokazi da su poštenje i odgovornost uzusi koje podstičemo, ne korupcija i kriminal

Kosovo, „prikriveno delovanje stranog faktora“, ali i kriminal i korupcija označeni su kao ključni bezbednosni izazovi prilikom proslave Dana Bezbednosno informativne agencije. Za razliku od prošle godine kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao dolazak na ovu proslavu jer nisu svi novinari pušteni da prisustvuju, ove godine su svi novinari bili dobrodošli. Vučić se danas zahvalio BIA za podršku u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i najavio uskoro „spektakularne“ rezultate.

Aleksandar Vučiič Foto: Srđan Ilić

Direktor BIA Bratislav Gašić, koji je imenovan na tu funkciju pre oko godinu i po dana, izjavio je da se BIA uspešno suprotstavila terorizmu, separatizmu, ilegalnim migracijama, ali i "prikrivenom delovanju stranog faktora u organizovanom kriminalu i korupciji". Za razliku od funkcionera BIA Marka Perezanovića, koji je nedavno rekao da je najveća pretnja po bezbednost Srbije spoljni faktor i njihov uticaj na opoziciju, medije, nevladine organizacije, sindikate, direktor BIA nije govorio o tome na koji nacin i preko kojih društvenih grupa deluje "strani faktor".

Ove godine svi novinari su bili dobrodošli, nakon što je prošle godine novinaru KRIK-a bilo zabranjeno da prisustvuje uz obrazloženje da za to nisu ispunjeni bezbednosni uslovi. 

Predsednik Srbije izjavio je na svečanosti u BIA da je Kosovo najviši i najteži bezbednosni izazov. BIA se, kako je rekao, suočava sa veoma složenom globalnom situacijom, opterećenom borbom velikih sila, islamskim radiklizamom, medjuetničkim sukobima i ekstremizamom. Pored toga se zahvalio BIA na podršci u borbi protiv kriminala i korupcije.

„Čini mi se da neki ljudi koji s vremena na vreme sumnjaju u našu odlučnost ali iz prostog razloga što svakodnevno se suočavate sa brojnim problemima pa ne može sve svakoga dana spektakularno da izgleda, uskoro će imati i neke spektakularne dokaze o svemu tome šta , kako i na koji način činite i radite da bi poštenje i ozbiljan i odgovoran odnos prema državi bili uzusi koje želimo da podstičemo a ne korupcija i organizovani kriminal“, rekao je Vučić.

Svečanosti su ove godine, pored brojnih novinara i predsednika države, prisustvovali i premijerka Ana Brnabić i ministri.

Proslava Dana BIA obeležava se povodom 16. godina od formiranja BIA i 119. godišnjice osnivanja Odeljenja za poverljive poslove policije. Na samom početku su direktor BIA i predsednik Srbije položili venac na memorijalni zid stradalim pripadnicima Agencije.

Nikada završena reforma

Reforma tajnih službi u Srbiji nikada nije suštinski sprovedena uprkos najavama, pa i pokušajima u koje spada i formiranje Bezbednosno informativne agencije 2002. godine. To je trebalo da bude i suštinski i simboličan raskid sa nekadašnjom Službom državne bezbednosti, ali je reforma praktično zaustavljena ubistvom premijera Zorana Đinđića.

O zloupotrebi službe, posebno tokom devedesetih, novinari Insajdera bavili su se u serijalu Službena zloupotreba. Moć, položaj, novac, interes ili lična osveta pojedinaca bili su dovoljan razlog da država uz pomoć tajnih službi čitavu deceniju odlučuje o tome ko će biti živ, a ko mrtav.